Prof. Dr. MEHMET ÖZKAN


Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü

Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı


WoS Araştırma Alanları: Gıda Bilimi ve Teknolojisi


Avesis Araştırma Alanları: Gıda Bilimleri, Gıda Kimyası, Gıda Teknolojisi, Gıda İşleme (Pastörizasyon,Sterilizasyon, Soğutma, Kurutma), Gıda Analizleri

Metrikler

Yayın

136

Yayın (WoS)

64

Yayın (Scopus)

66

Atıf (WoS)

1887

H-İndeks (WoS)

25

Atıf (Scopus)

2024

H-İndeks (Scopus)

25

Atıf (Scholar)

1051

H-İndeks (Scholar)

17

Atıf (Sobiad)

3

H-İndeks (Sobiad)

1

Proje

12

Tez Danışmanlığı

27

Açık Erişim

25
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

1995 - 2001

1995 - 2001

Doktora

Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr), Türkiye

1989 - 1991

1989 - 1991

Yüksek Lisans

California State University, Fresno, Gıda Bilimi Ve Beslenme, Amerika Birleşik Devletleri

1981 - 1986

1981 - 1986

Lisans

Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Yaptığı Tezler

2001

2001

Doktora

Kuru kayısılardan kükürt dioksitin uzaklaştırılma yöntemleri üzerinde araştırma

Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr)

1991

1991

Yüksek Lisans

Taze fasulyelerin duyusal özellikleri üzerine değişik haşlama metodlarının ve dondurarak depolamanın etkisi

California State University, Fresno, Gıda Bilimi Ve Beslenme

Yabancı Diller

C1 İleri

C1 İleri

İngilizce

Araştırma Alanları

Gıda Bilimleri

Gıda Kimyası

Gıda Teknolojisi

Gıda İşleme (Pastörizasyon,Sterilizasyon, Soğutma, Kurutma)

Gıda Analizleri

Akademik Ünvanlar / Görevler

1995 - Devam Ediyor

1995 - Devam Ediyor

Prof. Dr.

Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü

Yönetimsel Görevler

2003 - 2005

2003 - 2005

Bölüm Başkan Yardımcısı

Ankara Üniversitesi

Yönetilen Tezler

2014

2014

Yüksek Lisans

Nar ve çilek sularının sıcak durultma yöntemiyle durultulması

ÖZKAN M. (Danışman)

B.ORHAN(Öğrenci)

2006

2006

Yüksek Lisans

Orta nemli kayısıların depolanma stabilitesi

ÖZKAN M. (Danışman)

F.SAĞIRLI(Öğrenci) Creative Commons License

Makaleler

Tümü (63)
SCI-E, SSCI, AHCI (59)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (61)
ESCI (2)
Scopus (61)
TRDizin (3)

2002

2002

56. Desulfiting dried apricots by hydrogen peroxide

ÖZKAN M., Cemeroglu B.

JOURNAL OF FOOD SCIENCE , cilt.67, sa.5, ss.1631-1635, 2002 (SCI-Expanded, Scopus) identifier identifier

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2020

2020

1. AMİNOASİTLERLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ NAR SUYU KONSANTRELERİNİN ANTOSİYANİN STABİLİTESİ

Hamzaoğlu F., Türkyılmaz M., Özkan M.

TÜRKİYE 13. GIDA KONGRESİ, Çanakkale, Türkiye, 21 - 23 Ekim 2020, ss.125, (Özet Bildiri)

2018

2018

4. Exposure of Oversulfated Dried Apricots to Hot-Air Flow for the Removal of Sulfur Dioxide

ÖZKAN M., HAMZAOĞLU F., Türkyılmaz M.

4th International Conference on Food Chemistry and Technology, 5 - 07 Kasım 2018

2018

2018

6. Changes in quality characteristics of kefir beverages fortified with anthocyanin-rich fruit and vegetable juices during storage

Alagöz Kabakcı S., Türkyılmaz M., ÖZKAN M.

3rd International Congress on Food Technology, Nevşehir, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2018, ss.407, (Özet Bildiri)

2018

2018

7. Effects of K-sorbate dip parameters on sorbic acid content of dried apricots

Alagöz Kabakcı S., Türkyılmaz M., Ünal H., ÖZKAN M.

3rd International Congress on Food Technology, Nevşehir, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2018, ss.391, (Özet Bildiri)

2017

2017

8. Effects of various copigment sources on the stabilities of anthocyanins isolated from sour cherry juice concentrates during storage

HAMZAOĞLU F., ÖZKAN M., Türkyılmaz M.

31st EFFoST International Conference, Food Science and Technology Challenges for the 21st Century - Research to Progress Society, Sitges, İspanya, 13 - 16 Kasım 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

9. Effect of SO2 concentration on polyphenol oxidase activity and polyphenols in dried apricots during storage

Altındağ M., ÖZKAN M., Türkyılmaz M.

31st EFFoST International Conference, Food Science and Technology Challenges for the 21st Century - Research to Progress Society, Sitges, İspanya, 13 - 16 Kasım 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

10. Copigmentation effect of amino acids on the stability of anthocyanins in orange and pomegranate mixed juices during storage

Bay A., Güney H. G., Gülseven E., Emektar K., Ayhan M. F., HAMZAOĞLU F., et al.

31st EFFoST International Conference, Food Science and Technology Challenges for the 21st Century - Research to Progress Society, Sitges, İspanya, 13 - 16 Kasım 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

11. Thermal stabilities of lycopene and β-Carotene in pink grapefruit juice and tomato pulp

HAMZAOĞLU F., Sevindik H., ÖZKAN M., Türkyılmaz M.

19th International Conference on Food Processing Technology, Paris, Fransa, 23 - 25 Ekim 2017, ss.120, (Özet Bildiri)

2017

2017

12. Changes in anthocyanins and color of strawberry juice concentrates during storage

Navruz A., Halıcı D. Ö., Semerci E., Gülmez N., Erkan Koç B., Türkyılmaz M., et al.

19th International Conference on Food Processing Technology, Paris, Fransa, 23 - 25 Ekim 2017, ss.125, (Özet Bildiri)

2017

2017

13. Chances in antioxidant activity and phenolic content of pomegranate juice concentrate during storage

Bingöl A., Apaydın E., ÖZKAN M., Türkyılmaz M.

19th International Conference on Food Processing Technology, Paris, Fransa, 23 - 25 Ekim 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

14. Use of hydrogen peroxide to remove sulfur dioxide from oversulfitted dried apricots

HAMZAOĞLU F., Türkyılmaz M., ÖZKAN M.

19th International Conference on Food Processing Technology, Paris, Fransa, 23 - 25 Ekim 2017, (Özet Bildiri)

2016

2016

16. Effects of sweeteners on anthocyanins and turbidity of sour cherry nectars during storage

ERTAN K., Türkyılmaz M., ÖZKAN M.

30th EFFoST International Conference, Targeted Technology for Sustainable Food Systems, Viyena, Avusturya, 28 - 30 Kasım 2016, (Özet Bildiri)

2016

2016

17. Effects of organic acids sugars and amino acids on browning of dried apricots containing SO2 at different concentrations during storage

HAMZAOĞLU F., Altındağ M., Ayşenur S., Türkyılmaz M., ÖZKAN M.

30th EFFoST International Conference, Targeted Technology for Sustainable Food Systems, Viyana, Avusturya, 28 - 30 Kasım 2016, (Özet Bildiri)

2015

2015

19. Effect of various SO2 concentrations on sugars and amino acids in sulfured dried apricots

HAMZAOĞLU F., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, 10 - 12 Ağustos 2015

2015

2015

20. Enhancing the color intensity of strawberry nectars by various copigments and sweeteners

TÜRKYILMAZ M., ERTAN K., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, 10 - 12 Ağustos 2015

2015

2015

21. Effect of various SO2 concentrations on sugars and amino acids in sulfured dried apricots

Hamzaoğlu F., Türkyılmaz M., Özkan M.

Proceedings of 4th International Conference and Exhibition on Food Processing Technology, London, İngiltere, 9 - 12 Ağustos 2015, (Özet Bildiri) Creative Commons License

2015

2015

23. Effects of various copigments honey and sugars on anthocyanins and color of sour cherry nectars

ERTAN K., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

4th Internation Confeence and Exhibition on Food Processing & Technology, 10 - 12 Ağustos 2015

2015

2015

24. Effect of different sorbic acid and moisture levels on chemical and microbial qualities of sun dried apricots during storage

ALAGÖZ S., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, 10 - 12 Ağustos 2015

2015

2015

25. Color stability of sour cherry nectars containing various phenolic extracts and sweeteners during storage

ÖZKAN M., ERTAN K., TÜRKYILMAZ M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, 10 - 12 Ağustos 2015

2015

2015

26. Effects of sulfuring at different concentrations on polyphenols and polyphenol oxidase activity in dried apricots

ALTINDAĞ M., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, 10 - 12 Ağustos 2015

2015

2015

27. Effects of various co-pigments, honey and sugars on anthocyanins and color of sour cherry nectars

ERTAN K., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, Londrina, Brezilya, 10 Ağustos 2015, (Özet Bildiri)

2015

2015

28. Effects of various copigments on the stability of anthocyanins in sour cherry juice concentrate during storage

ORHAN B., NAVRUZ A., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibiton on Food Processing & Technology, 10 - 12 Ağustos 2015

2015

2015

29. Effects of various co pigments honey and sugars on anthocyanins and color of sour cherry nectars

ERTAN K., Türkyılmaz M., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, Londrina, Brezilya, 10 - 12 Ağustos 2015, cilt.6, ss.106, (Özet Bildiri)

2015

2015

30. Effects of sulfuring at different concentrations on polyphenols an polyphenol oxidase activity in dried apricots

Altındağ M., Türkyılmaz M., ÖZKAN M.

4th International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology, Londrina, Brezilya, 10 - 12 Ağustos 2015, cilt.6, ss.164 Creative Commons License

2015

2015

31. Effects of moisture contents and storage temperatures on the physical chemical and microbial qualities of non sulfited sun dried apricots

GÜZEL N., ÖZKAN M., TAĞI Ş.

IFT ( Institute of Food Technologists) Congress, Chicago, Amerika Birleşik Devletleri, 11 - 14 Temmuz 2015, (Özet Bildiri)

2014

2014

32. Influences of proanthocyanidins on anthocyanins and colour of pomegranate juices

TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

2014 Annual onference & Exhibition, Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products, and Dietary Supplements, 14 - 17 Ekim 2014

2014

2014

33. Effect of hot clarification on ascorbic acid polyphenols and anthocyanins in strawberry juices

ORHAN B., TÜRKYILMAZ M., ERKAN KOÇ B., ÖZKAN M.

2014 Annual onference & Exhibition, Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products, and Dietary Supplements, 14 - 17 Ekim 2014

2014

2014

36. Relation Between Anthocyanins Total Phenolics And Antioxidant Activity İn Black Mulberry Juice During Heating

AŞKIN B., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M., KÜÇÜKÖNER E.

International Food Congress, Novel Approaches İn Food Industry, Aydın, Türkiye, 26 Mayıs 2014, ss.102, (Özet Bildiri)

2011

2011

37. Determination Of Organic Acids Compounds İn Black Mulberry Juice By High Performance Liquid Chromatography

AŞKIN B., KÜÇÜKÖNER E., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

International Food Congress, Novel Approaches İn Food Industry, Aydın, Türkiye, 26 Mayıs 2011, ss.103, (Özet Bildiri)

2013

2013

40. Effects of Various Pressing Programs and Yields on the Antioxidant Activity Antimicrobial Activity Phenolic Content and Color of Pomegranate Juices

TÜRKYILMAZ M., TAĞI Ş., DERELİ U., ÖZKAN M.

JHED - Journal Of Hygienic Engineering And Design / Conference In Food Quality And Safety And Hygienic Engineering And Design, 19 - 20 Ekim 2013

2013

2013

41. Effects of clarification and pasteurization on hydrolysable and condensed tannins of pomegranate Punica granatum L cv Hicaznar juices from sacs and whole fruit

GÜZEL N., TÜRKYILMAZ M., YEMİŞ O., TAĞI Ş., ÖZKAN M.

JHED - Journal Of Hygienic Engineering And Design / Conference In Food Quality And Safety And Hygienic Engineering And Design, 19 - 20 Ekim 2013

2012

2012

42. Gıda endüstrisinde sorbik asit kullanımı

ALAGÖZ S., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

Türkiye 11. Gıda Kongresi, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012

2012

2012

45. Effecys of Clarification on the Anthocyanins of Vitis Vinifera Red Wine Cultivars

DIBLAN S., GÜÇER Y., Erkan Koç B., ÖZKAN M.

35th World Congress of Vine and Wine, İzmir, Türkiye, 18 - 22 Haziran 2012, ss.114-115, (Özet Bildiri)

2011

2011

47. Changes in some chemical properties of Malatya apricots after sulfuring and drying

TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

4th International Congress on Food and Nutrition, 12 - 14 Ekim 2011

2011

2011

48. Effects of different storage conditions on the anthocyanins phenolics and antioxidant activity of black mulberry juice concentrate

AŞKIN B., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M., KÜÇÜKÖNER E.

TÜBİTAK MAM 4. Uluslararası Gıda ve Beslenme Kongresi ve 3. SAFE Consortium Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi, Türkiye, 12 - 14 Eylül 2011, ss.62, (Özet Bildiri)

2011

2011

51. Changes in anthocyanins and color of black mulberry juice during clarification and heating

AŞKIN B., TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M., KÜÇÜKÖNER E.

Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, ss.142, (Özet Bildiri)

2010

2010

53. Anthocyanin and organic acid profiles of major pomegranate varieties grown in Turkey

TÜRKYILMAZ M., ÖZKAN M.

1st International Congress on Food Technology, 3 - 06 Kasım 2010

2010

2010

55. Stability of black carrot anthocyanins during processing and storage

TÜRKYILMAZ M., YEMİŞ O., ÖZKAN M.

6th International Congress on Piments in foods, 20 - 24 Haziran 2010

2010

2010

57. Stability of black carrot anthocyanins during processing and storage

TÜRKYILMAZ M., YEMİŞ O., ÖZKAN M.

16th IFU Congress, Bridging juice with science, health and technology, 2 - 08 Mayıs 2010

2010

2010

58. Characteristics of some Turkish pomegranate varieties

TÜRKYILMAZ M., GÜZEL N., ÖZKAN M.

16th IFU Congress, Bridging juice with science, health and technology, 2 - 08 Nisan 2010

Kitaplar

2016

2016

1. Mulberry juice

Türkyılmaz M., ÖZKAN M.

Handbook of Functional Beverages and Human Health, Fereidoon Shahidi, Cesarettin Alasalvar, Editör, CRC Press Taylar and Francis Group, Boca Raton, ss.399-408, 2016

Desteklenen Projeler

2024 - 2026

2024 - 2026

Gerek ticari standart olan gerekse de portakal atıklarından elde edilen prolamin ve prolinin nar suyunun berraklaştırılması ve renginin korunması üzerine etkisi

TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

TÜRKYILMAZ M. (Yürütücü), ÖZKAN M.

2019 - 2020

2019 - 2020

Nar suyu antosiyaninleri üzerine HMF ve kopigmentlerin birlikte etkisi

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans

ÖZKAN M. (Yürütücü)

2018 - 2019

2018 - 2019

Çilek antosiyaninlerinin ısıl stabilitesi üzerine farklı amino asitlerin etkisi

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

ÖZKAN M. (Yürütücü)

2013 - 2014

2013 - 2014

Çilek ve Nar Sularının Sıcak Durultma Yöntemiyle Durultulması.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans

ÖZKAN M. (Yürütücü)


Atıflar

Toplam Atıf Sayısı (SCOPUS): 2024

h-indeksi (SCOPUS): 25