Eğitim Bilgileri
2011 - 2016
2011 - 2016Doktora
Universiteit Utrecht, Molecular Microbiology, Hollanda
2007 - 2014
2007 - 2014Doktora
Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr), Türkiye
2002 - 2004
2002 - 2004Yüksek Lisans
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli), Türkiye
1997 - 2001
1997 - 2001Lisans
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2016
2016Doktora
Dynamics of complex microbiota and enzymes in Divle Cave cheese and their biochemical consequences
Universiteit Utrecht, Molecular Microbiology
2014
2014Doktora
Divle Obruk peynirinin bazı özelliklerinin belirlenmesi
Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr)
2004
2004Yüksek Lisans
Behaviour and control of listeria ınnocua during manafacture and storage of Turkish white cheese
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Genel Biyoloji Anabilim Dalı, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli)
Araştırma Alanları
Gıda Bilimleri
Gıda Kimyası
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Teknolojisi
Gıda Biyoteknolojisi
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorProf. Dr.
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü
2018 - 2023
2018 - 2023Doç. Dr.
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü
2010 - 2018
2010 - 2018Öğretim Görevlisi
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü
Yönetimsel Görevler
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorTeknofest ve Yarışmalar Koordinatörü
Ankara Üniversitesi
2018 - 2021
2018 - 2021Bölüm Başkan Yardımcısı
Ankara Üniversitesi
Yönetilen Tezler
2024
2024Yüksek Lisans
Enkapsüle Aronya Meyvesi ile Zenginleştirilen Yoğurdun Teknolojik ve Fonksiyonel Özelliklerinin Belirlenmesi.
Budak Ş. (Danışman)
A.Merve(Öğrenci)
2024
2024Yüksek Lisans
ENDEMİK MİKROBİYAL KAYNAKLI EKSTRASELÜLER PROTEAZ ENZİM ÜRETİMİNİN OPTİMİZASYONU
Budak Ş.
E.Güngör(Öğrenci)
2023
2023Doktora
DETERMINATION OF BIOACTIVE PEPTIDE PRODUCTION POTENTIALS OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM SOME TRADITIONAL DAIRY PRODUCTS
Budak Ş. (Danışman)
I.TIJJANI(Öğrenci)
2023
2023Yüksek Lisans
Determination of some functional properties and bioprotective potential of metabolites of native lactic acid bacteria isolates
Budak Ş. (Danışman)
A.TARIQ(Öğrenci)
2022
2022Yüksek Lisans
Lactococcus lactis subsp. lactis NCCB 100539 suşunun beyaz peynir üretiminde starter kültür olarak kullanımı
Budak Ş. (Danışman)
C.ALTIN(Öğrenci)
2021
2021Yüksek Lisans
Yarrowia lipolytica, Debaryomyces hansenii ve Kluyveromyces lactis suşlarının beyaz peynir üretiminde yardımcı kültür olarak kullanımı
BUDAK Ş. (Danışman)
B.SEVİNÇ(Öğrenci)
2021
2021Yüksek Lisans
Effect of high hydrostatic pressure and heat treatment on antimicrobial protein stability, shelf-life and rheological characteristics of donkey milk
Budak Ş. (Danışman), Alpas H.(Danışman)
A.KÖKER(Öğrenci)
Makaleler
2025
20251. Bioprotective and Functional Activities of Postbiotics From Lactic Acid Bacteria Derived From Artisanal Dairy Products
Tariq A., Tahran M. N., BUDAK Ş.
Food Science and Nutrition
, cilt.13, sa.7, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Bioactive compounds in fermented foods: a systematic narrative review
KÜNİLİ İ. E., Akdeniz V., AKPINAR A., BUDAK Ş., Curiel J. A., Guzel M., et al.
Frontiers in Nutrition
, cilt.12, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20243. Evaluation of autochthonous Lactococcus lactis subsp. lactis strain as a candidate starter culture in white-brined cheese
Altin C., Kabwanga T. I., Kıran F., Ozturkoglu-Budak Ş.
Food Science and Biotechnology
, cilt.33, sa.1, ss.115-127, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20234. Use of yeast isolates of cheese origin as adjunct culture in Beyaz cheese: Influence on sensorial, textural and quality characteristics
Sevinc-Demircan B., Ozturkoglu-Budak Ş.
Journal of Food Science and Technology
, cilt.60, sa.10, ss.2670-2680, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20235. Effects of high hydrostatic pressure on antimicrobial protein stability and the rheological and shelf-life properties of donkey milk
Köker A., Ozturkoglu-Budak Ş., Alpas H.
JOURNAL OF DAIRY RESEARCH , cilt.1, sa.1, ss.292-302, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20236. Assessment of bacteriocin producing Enterococcus faecium HZ as adjunct culture to improve the aroma formation and antimicrobial activity in white-brined cheese
Ozturkoglu-Budak Ş., Arkadaş M., Ylldlrlm Z., Avşar Y.
Acta Alimentaria
, cilt.52, sa.3, ss.469-479, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20237. Multi-mycotoxin production of cheese-derived fungal strains in vitro and in cheese models
BUDAK Ş., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., ÖZTÜRK H. İ.
World Mycotoxin Journal
, cilt.16, sa.3, ss.273-283, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20238. OBSERVATION OF THE SUITABILITY OF SINGLE STRAINS OF STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS AND LACTOBACILLUS DELBRUECKII SUBSP. BULGARICUS ISOLATED FROM LOCAL DAIRY SOURCES IN TURKEY AS YOGURT STARTER COMBINATIONS
Uzunsoy I., Ozturkoglu Budak Ş., Sanlı T., Taban B., Aytac A., Yazıhan N., et al.
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences
, cilt.13, sa.1, 2023 (ESCI, Scopus)
2022
20229. Effect of donkey milk lactoferrin and lysozyme on yoghurt properties
Akal Demirdöğen H. C., Ozturkoglu-Budak S., Bereli N., Çimen D., Akgönüllü S.
MLJEKARSTVO
, cilt.72, sa.2, ss.77-87, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202210. Effect of milk kind on the physicochemical and sensorial properties of synbiotic kefirs containing Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium bifidum BB-11 accompanied with inulin
Buran I., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., Ozturkoglu-Budak S., Yetisemiyen A.
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.42, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202111. Use of antimicrobial proteins of donkey milk as preservative agents in Kashar cheese production
BUDAK Ş., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., BERELİ N., ÇİMEN D., AKGÖNÜLLÜ S.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.120, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202112. Rheological, sensorial and volatile profiles of synbiotic kefirs produced from cow and goat milk containing varied probiotics in combination with fructooligosaccharide
Buran I., Akal C., BUDAK Ş., Yetisemiyen A.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.148, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202113. Assessment of growth and technological performances of yogurt bacteria ısolated from local Turkish yogurts
UZUNSOY İ., BUDAK Ş., ŞANLI T., TABAN B., AYTAÇ S. A., YAZIHAN N., et al.
Food Science and Engineering , cilt.2, sa.2, ss.52-64, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202114. In vitro digestion and absorption efficiency of homogenised milk lipids
Agiral S., BUDAK Ş., İLBASMIŞ TAMER S., Ozer B., YAZIHAN N.
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
, cilt.74, sa.1, ss.52-62, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202115. Use of kefir and buttermilk to produce an innovative quark cheese
BUDAK Ş., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., KANCA N.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
, cilt.58, sa.1, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201916. Effect of inulin polymerization degree on various properties of synbiotic fermented milk including Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis Bb-12
BUDAK Ş., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., Buran I., Yetisemiyen A.
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE
, cilt.102, sa.8, ss.6901-6913, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201817. Temporal microbiota and biochemical profiles during production and ripening of Divle Cave cheese
BUDAK Ş., Aykas D. P., Kocak C., Donmez S., Gursoy A., De Vries R. P., et al.
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
, cilt.71, ss.99-106, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201818. Effect of different treatments on the stability of lysozyme, lactoferrin and beta-lactoglobulin in donkey's milk
BUDAK Ş.
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
, cilt.71, sa.1, ss.36-45, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201819. Potential Probiotic Microorganisms in Kefir
AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., BUDAK Ş., Yetisemiyen A.
MICROBIAL CULTURES AND ENZYMES IN DAIRY TECHNOLOGY
, ss.276-296, 2018 (SCI-Expanded)
2018
201820. Role of Microbial Cultures and Enzymes During Cheese Production and Ripening
BUDAK Ş., Kocak C., Bron P. A., de Vries R. P.
MICROBIAL CULTURES AND ENZYMES IN DAIRY TECHNOLOGY
, ss.182-203, 2018 (SCI-Expanded)
2017
201721. A model for implementation of HACCP system for prevention and control of mycotoxins during the production of red dried chili pepper
BUDAK Ş.
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.37, ss.24-29, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201722. Mold-Ripened and Raw Milk Cheeses: Production, Risks, and Benefits to Human Health
BUDAK Ş., de Vries R. P.
DAIRY IN HUMAN HEALTH AND DISEASE ACROSS THE LIFESPAN
, ss.353-361, 2017 (SCI-Expanded)
2017
201723. Geleneksellikten Refaha, Yerellikten Küreselliğe.
AVŞAR Y. K., BUDAK Ş., Arkadaş M.
Türk Standartları Enstitüsü Dergisi: Coğrafi İşaretli Ürünler , ss.48-55, 2017 (TRDizin)
2017
201724. Beneficial and Toxic Compounds Released by Starter and Secondary Microbiota in Dairy Products
BUDAK Ş.
NUTRIENTS IN DAIRY AND THEIR IMPLICATIONS FOR HEALTH AND DISEASE
, ss.333-342, 2017 (SCI-Expanded)
2016
201625. Effect of dried nut fortification on functional, physicochemical, textural, and microbiological properties of yogurt
BUDAK Ş., Akal C., Yetisemiyen A.
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE
, cilt.99, sa.11, ss.8511-8523, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201626. Protease and lipase activities of fungal and bacterial strains derived from an artisanal raw ewe's milk cheese
BUDAK Ş., Wiebenga A., Bron P. A., de Vries R. P.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
, cilt.237, ss.17-27, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201627. Occurrence of Foodborne Pathogens and Molds in Turkish Foods
OZTURKOGLU BUDAK Ş.
Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology , cilt.4, sa.6, ss.498-503, 2016 (TRDizin)
2016
201628. Volatile compound profiling of Turkish Divle Cave cheese during production and ripening
BUDAK Ş., Gursoy A., Aykas D. P., Kocak C., Donmez S., de Vries R. P., et al.
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE
, cilt.99, sa.7, ss.5120-5131, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201629. The diversity and evolution of microbiota in traditional Turkish Divle Cave cheese during ripening
Budak Ş., Figge M. J., Houbraken J., de Vries R. P.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.58, ss.50-53, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201630. Role of milk protein-based products in some quality attributes of goat milk yogurt
Gursel A., Gursoy A., Anli E. A., Budak Ş., Aydemir S., Durlu-Ozkaya F.
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE
, cilt.99, sa.4, ss.2694-2703, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201631. Multivariate characterization of fresh tomatoes and tomato-based products based on mineral contents including major trace elements and heavy metals
BUDAK Ş., Aksahin I.
JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION RESEARCH
, cilt.55, sa.3, ss.214-221, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2014
201432. A genomic survey of proteases in Aspergilli
Budak Ş., Zhou M., Brouwer C., Wiebenga A., Benoit I., Di Falco M., et al.
BMC GENOMICS
, cilt.15, 2014 (SCI-Expanded, Scopus)
2012
201233. Alternatif bir süt: Eşek sütü
Öztürkoğlu Budak Ş., Gürsel A.
GIDA
, cilt.37, sa.4, ss.243-250, 2012 (TRDizin)
2012
201234. Gıda biliminde yeni omik teknolojileri
Budak Öztürkoğlu Ş., Dönmez S.
GIDA
, cilt.37, sa.3, ss.173-179, 2012 (TRDizin)
2012
201235. Gıda Biliminde Omik Teknolojileri
ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş., DÖNMEZ S.
GIDA , cilt.37, sa.3, ss.173-179, 2012 (TRDizin)
2012
201236. İnsan Sütüne Alternatif Bir Ürün Eşek Sütü
ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş., GÜRSEL KIRAL Z. A.
GIDA , cilt.37, sa.4, ss.243-250, 2012 (TRDizin)
2008
200837. Changes in Free Amino Acid and Sugar Levels of Dried Figs during Aflatoxin B(1) Production by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus
Senyuva H. Z., Gilbert J., Ozturkoglu Ş., ÖZCAN KABASAKAL S., Gurel N.
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
, cilt.56, sa.20, ss.9661-9666, 2008 (SCI-Expanded, Scopus)
2008
200838. Rapid analysis of fungal cultures and dried figs for secondary metabolites by LC/TOF-MS
Senyuva H. Z., Gilbert J., Oeztuerkoglu Ş.
ANALYTICA CHIMICA ACTA
, cilt.617, sa.1-2, ss.97-106, 2008 (SCI-Expanded, Scopus)
2008
200839. Occurrence of fungi and their mycotoxins in individual Turkish dried figs
Senyuva H. Z., Gilbert J., Samson R. A., ÖZCAN KABASAKAL S., Ozturkoglu Ş., Onal D.
WORLD MYCOTOXIN JOURNAL
, cilt.1, sa.1, ss.79-86, 2008 (SCI-Expanded)
2006
200640. Behavior and control of Listeria innocua during manufacture and storage of Turkish White Cheese
Ozturkoglu Ş., Gurakan G., ALPAS H.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.222, sa.5-6, ss.614-621, 2006 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2023
20231. Determination of some functional properties and bioprotective potential of metabolites of native lactic acid bacteria isolates
Tariq A., Tahran M. N., Budak Ş.
3. Ulusal Sütçülük Kongresi, Ankara, Türkiye, 5 - 06 Ekim 2023, ss.1-100, (Özet Bildiri)
2023
20232. Lactococcus lactis subsp lactis NCCB 100539 suşunun Beyaz peynir üretiminde starter kültür olarak kullanım potansiyelinin değerlendirilmesi
Altın C., Kabwanga İ. T., Kıran F., Budak Ş.
3. Ulusal Sütçülük Kongresi, Ankara, Türkiye, 5 - 06 Ekim 2023, ss.1-100, (Özet Bildiri)
2023
20233. Prebiotic potential of hawthorn in in-vitro and in-situ systems.
Tariq A., Tahran M. N., Ozturkoglu-Budak Ş.
12th Probiotics, Prebiotics & New Food., Rome, İtalya, 15 - 19 Eylül 2023, ss.23-24, (Tam Metin Bildiri)
2023
20234. Evaluation of autochthonous Lactococcus lactis subsp. lactis strain as a candidate starter culture in white-brined cheese
Budak Ş., Altın C.
12th Probiotics Prebiotics and New Foods, Rome, İtalya, 16 - 19 Eylül 2023, ss.6-10, (Tam Metin Bildiri)
2022
20225. Traditional vs. Industrial Divle Obruk Cheese Production: Quality, Risk Factors, Health Effects.
Budak Ş., Akal Demirdöğen H. C., Kıran F.
7th International Food Safety Congress, İstanbul, Türkiye, 3 - 04 Kasım 2022, ss.15-16, (Özet Bildiri)
2020
20206. Use of lysozyme extracted from donkey milk as antimicrobial agent in the production of dairy products
BUDAK Ş., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., BERELİ N., ÇİMEN D., AKGÖNÜLLÜ S., YETİŞEMİYEN A.
8TH IDF International Symposium on Sheep, Goat And Other Non-Cow Milk, Belçika, 4 - 06 Kasım 2020, (Özet Bildiri)
2020
20207. Influence of indigenous microbial culture addition on physicochemical and sensory properties of white-brined ewe’s milk cheese.
BUDAK Ş., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., ÖZTÜRK H. İ., YETİŞEMİYEN A.
8TH IDF International Symposium on Sheep, Goat And Other Non-Cow Milk, Belçika, 4 - 06 Kasım 2020, (Özet Bildiri)
2019
20198. Sensorial comparison of traditional and controlled produced Divle Cave cheeses
TÜRKMEN N., AKAL H. C., BUDAK Ş.
IDF World Dairy Summit, İstanbul, Türkiye, 23 - 26 Eylül 2019
2019
20199. Homojenizasyon ve ısıl işlem uygulamalarının süt yağının sindirim ve emilim düzeyleri üzerine etkileri
Ağıral Ş., BUDAK Ş., İLBASMIŞ TAMER S., ÖZER H. B., YAZIHAN N.
2. Ulusal Sütçülük Kongresi, Türkiye, 25 - 26 Nisan 2019, (Tam Metin Bildiri)
2019
201910. Divle Obruk Peynirinin endüstriyel koşullarda üretiminin standardizasyonu
BUDAK Ş., AKAL H. C., TÜRKMEN N., ÖZER H. B.
2. Ulusal Sütçülük Kongresi, İzmir, Türkiye, 25 - 26 Nisan 2019, (Özet Bildiri)
2019
201911. Homojenizasyon ve Isıl İşlem Uygulamalarının Süt Yağının Sindirim ve Emilim Düzeyleri Üzerine Etkileri
AĞIRAL Ş., BUDAK Ş., YAZIHAN N., ÖZER H. B.
2. Ulusal Sütçülük Kongresi, Türkiye, 24 - 26 Nisan 2019, (Özet Bildiri)
2019
201912. Afyon Manda Yoğurdunun Bazı Karakteristik Özellikleri
ARKADAŞ M., BUDAK Ş., AVŞAR Y. K.
2. Ulusal Sütçülük Kongresi, Türkiye, 24 - 26 Nisan 2019, (Özet Bildiri)
2019
201913. Quality Characteristics of Synbiotic Kefir Produced from Goat Milk
Buran İ., AKAL H. C., BUDAK Ş., YETİŞEMİYEN A.
3rd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies, 19 - 21 Nisan 2019
2018
201814. Effect of HHP treatment on Microbial Inactivation and Concentrations of Lactoferrin, Lysozyme and B-Lactoglobulin in Donkey’xxs Milk
ALPAS H., BUDAK Ş., KÖKER A.
FOODQUALLS, 25 - 26 Ekim 2018, (Özet Bildiri)
2018
201815. Proteolytic and Lipolytic Activities of Individual Strains Present in The Microbiota of a Raw Ewe’s Milk Cheese.
BUDAK Ş.
1st International Food and Medicine Congress., 24 - 27 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2018
201816. Production and characterization of Quark cheese made from kefir, buttermilk, and cultured skim-milk. Lisbon, Portugal.
BUDAK Ş., AKAL H. C., TÜRKMEN N.
7th International Conference on Nutrition and Food Sciences, 13 - 15 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2018
201817. The characteristics of Divle Cave Cheese, a PDO product in Turkey
BUDAK Ş., AKAL H. C., TÜRKMEN N.
7th International Conference on Nutrition and Food Sciences (ICNFS), 13 - 15 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2018
201818. Production and characterization of Quark cheese made from kefir, buttermilk, and cultured skim-milk
BUDAK Ş., TÜRKMEN N., AKAL H. C.
7th International Conference on Nutrition and Food Sciences (ICNFS), 13 - 15 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2018
201819. Effect of Synbiotic Usage of Prebiotic and Probiotics on Some Product Characteristics of Kefir Produced from Cow Milk
buran i., AKAL H. C., BUDAK Ş., YETİŞEMİYEN A.
The 4th International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 19 - 21 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201820. Sensory properties of yogurt enriched with different kinds of nuts
BUDAK Ş., AKAL H. C., YETİŞEMİYEN A.
The 4th International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 19 - 21 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2017
201721. Farklı muhafaza tekniklerinin eşek sütündeki temel antimikrobiyel maddeler üzerine etkisi
BUDAK Ş.
1. Ulusal Sütçülük Kongresi, Ankara, Türkiye, 25 - 26 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201722. Utilization of the by-products of whey and cream obtained during the production of an ewe’xxs milk cheese
BUDAK Ş., AKAL H. C., TÜRKMEN N.
6th Int Conference on Nutrition and Food sciences, Budapest, Macaristan, 10 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201723. Utilization of the by-products of whey and cream obtained during the production of an ewes’xx milk cheese
BUDAK Ş., AKAL H. C., TÜRKMEN N.
6th International Conference on Nutrition and Food Sciences (ICNFS), 10 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2016
201624. Production and characterization of Quark cheese made from kefir and buttermilk with two different techniques
OZTURKOGLU BUDAK Ş., TÜRKMEN N.
IDF Parallel Symposia Conference 2016, Dublin, İrlanda, 11 - 13 Nisan 2016, (Özet Bildiri)
2015
201525. Biodiversity of the characteristic microbiota in refrigerated frozen and heat treated donkey milk
OZTURKOGLU BUDAK Ş.
VI International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology, Barcelona, İspanya, 28 - 30 Ekim 2015, ss.131, (Özet Bildiri)
2015
201526. Effect of dried nut enrichment of yogurts on folic acid and vitamine E content
AKAL H. C., ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş., YETİŞEMİYEN A.
3rd Int. Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201527. Laktik Asit Bakterilerinin Aflatoksin B1 ve Aflatoksin M1 Bağlama Yetenekleri
AKAL H. C., EMİNOĞLU G., BUDAK Ş., TABAN B.
5. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 7 - 08 Mayıs 2015, (Özet Bildiri)
2015
201528. Biodiversity of bacterial and fungal microbiota in Turkish Divle Cave cheese
OZTURKOGLU BUDAK Ş., Marian F., Jos H., Ronald d. V.
7th IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow milk, Limassol, Kıbrıs (Gkry), 23 - 25 Mart 2015, (Özet Bildiri)
2015
201529. Donkey milk and dairy donkey farming in Mediterranean Countries current situation challenges and prospects
SALIMEI E., MALISSIOVA E., PAPADEMAS P., COLAVITA G., GALAVERNA G., FLETOURIS D., et al.
7th IDF International Symposium on Sheep, Goat and other Non-Cow Milk., Limassol, Kıbrıs (Gkry), 23 - 25 Mart 2015, (Özet Bildiri)
2014
201430. Fortification of yogurts with dried nuts rich in bioactive compounds
OZTURKOGLU BUDAK Ş., AKAL H. C., YETİŞEMİYEN A.
2nd International Congress on Food Technology, Antalya, Kuşadası, Türkiye, 5 - 07 Kasım 2014, (Özet Bildiri)
2013
201331. Lipolytic Activities Of Some Microorganisms Isolated From Divle Obruk Cheese
OZTURKOGLU BUDAK Ş., HOUBRAKEN J., FIGGE M. J., DE VRIES R.
8th NIZO Dairy Programme, Papendal, Hollanda, 11 - 13 Eylül 2013, (Özet Bildiri)
2012
201232. Eşek Sütünün Fonksiyonel Özellikleri
ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş., GÜRSEL KIRAL Z. A.
Süt Endüstrisinde Yenilikçi Yaklaşımlar, Denizli, Türkiye, 15 - 17 Kasım 2012, (Özet Bildiri)
2012
201233. Domates ve Ürünlerinde Karotenoid ve Fenolik Bileşiklerin LC MS ile tespit edilmesi
ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş., ÖZCAN S., AKŞAHİN İ.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, (Özet Bildiri)
2011
201134. İçeceklerde Kafein Düzeyinin HPLC ile Belirlenmesi ve Validasyonu
ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş., ÇİMEN D.
7. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011, (Özet Bildiri)
2011
201135. Multivariate characterization of fresh tomatoes and tomato based products based on mineral and trace element contents
ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş., AKŞAHİN İ.
International Food Congress-Novel Approaches in Food Industry, 26 - 29 Mayıs 2011, (Özet Bildiri)
2009
200936. Pul biberde toksijenik küflerin izolasyonu tanımlanması ve oluşturduğu sekonder metabolitler ile Pb ve NO3 ın Karakterizasyonu
AVCI B., SARICA D., Şenyuva H., ÖZTÜRKOĞLU BUDAK Ş.
7th International participated Turkish Toxicology Symposium, Türkiye, 30 Mayıs - 01 Haziran 2009, (Özet Bildiri)
2009
200937. Geleneksel ve Ticari Türk Gıda Ürünlerinde Aflatoksin ve Okratoksin A Varlığının Değerlendirilmesi
BUDAK Ş., ÇİMEN D.
II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, Türkiye, 27 - 29 Mayıs 2009, (Tam Metin Bildiri)
2009
200938. Geleneksel ve Ticari Türk Gıda Ürünlerinde Aflatoksin ve Okratoksin A Varlığının Belirlenmesi
BUDAK Ş., ÇİMEN D., SENYUVA H.
II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 27 - 29 Mayıs 2009, (Tam Metin Bildiri)
2008
200839. Isolation Identification and Characterisation of Toxigenic Fungi and Their Secondary Metabolites in Dried Figs by LC TOF MS
ÖZTÜRKOĞLU Ş., ŞENYUVA H., GILBERT J.
XII. International Congress of Mycology, İstanbul, Türkiye, 5 - 09 Ağustos 2008, (Özet Bildiri)
2007
200740. Design of PRPs and HACCP Plan For The Implementation Of ISO 22000 2005 A Case Study For Dry Chilli Pepper Production
ÖZTÜRKOĞLU Ş., Şenyuva H., John G.
2nd International Congress on Food and Nutrition, TÜBİTAK- Marmara Research Center, İstanbul, Türkiye, 24 - 26 Ekim 2007, (Özet Bildiri)
2007
200741. Studies of fungal metabolite production on inoculated figs using LC TOF MS
ŞENYUVA H., GILBERT J., ÖZTÜRKOĞLU Ş.
3rd International Symposium on Recent Advances in Food Analysis., 7 - 09 Kasım 2007, (Özet Bildiri)
2006
200642. Implementation of HACCP During Manufacture of Olive Oil
ÖZTÜRKOĞLU Ş., YARALI A., ÖZTAN A.
26th World Congress and Exhibition of The International Society for Fat Research, Modern Aspects of Fats and Oils, 25 - 28 Eylül 2006, (Özet Bildiri)
2005
200543. Türkiye de Üretilen Beyaz peynirlerde Listeria innocua nın Üretim ve Depolama Süresine Bağlı Olarak Yaşama Durumu ve Kontrolu
ÖZTÜRKOĞLU Ş., GÜRAKAN C., ALPAS H.
Gıda Kongresi 2005, İzmir, Türkiye, 19 - 21 Nisan 2005, (Tam Metin Bildiri)
2004
200444. Beyaz Peynir Üretiminde HACCP Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları Uygulaması ve Listeria innocua Kontrolü
ÖZTÜRKOĞLU Ş., GÜRAKAN C., ALPAS H.
Türkiye 8. Gıda Kongresi., Bursa, Türkiye, 26 - 28 Mayıs 2004, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. Postbiotics: Types, Mechanisms of Action, and Applications
Tariq A., Budak Ş.
The Functional Foods: Nutrient and Health Benefits, Anu Kumari, Editör, Academic Press , Florida, ss.257-270, 2024
2024
20242. AI methods in microbial metabolite determination
Akal Demirdöğen H. C., Kara Aktaş R. N., Budak Ş.
Methods in Microbiology, Akanksha Srivastava,Vaibhav Mishra, Editör, Elsevier, Amsterdam, ss.75-84, 2024
2024
20243. MILK DERIVED BIOACTIVE PEPTIDES: A FOCUS ON FORMATION AND SOME FUNCTIONAL BENEFITS
Kabwanga I. T., Budak Ş., Kesari K.
Bioactive Microbial Metabolites: Scope and Challenges, Vaibhav Mishra Jitendra Mishra Naven Kumar Arora, Editör, Academic Press , London, ss.212-225, 2024
2023
20234. Role of Microbes in Sustainable Food Preservation
Öztürk H. İ., Budak Ş.
Food Microbial Sustainability, Arun Karnwall, Editör, Springer, London/Berlin , London, ss.33-67, 2023
2023
20235. Sensory Profiles of Middle Eastern and Related Cheeses
Özer H. B., Budak Ş., Ghoddusi H.
Sensory Profiling of Dairy Products, John J. Tuohy, Editör, John Wiley & Sons, West Sussex, UK , London, ss.212-229, 2023
2022
20226. 2021 Süt Raporu Dünya ve Türkiye'deki Süt Sektör İstatistikleri
GÜNEŞ E., ŞİRELİ U. T., DELLAL G., ALPAS H., BUDAK Ş., Aydemir S., et al.
Ultra Baskı ve Tasarım, Ankara, 2022
2022
20227. Dairy-derived antimicrobial substances: microorganisms, applications and recent trends
AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., BUDAK Ş.
Advances in Dairy Microbial Products,, Joginder Singh, Ashish Vyas, Editör, Woodhead publishing, ss.212-238, 2022
2021
20218. Fermente Gıdaların Fonksiyonel Özellikleri
AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., BUDAK Ş.
Gıda Biyoteknolojisi, Zümrüt Begüm ÖGEL, Editör, Dijital Akademi, ss.1-20, 2021
2020
20209. Non-Thermal Preservationof Dairy Products:Principles, Recent Advances,and Future Prospects
Koker A., Okur İ., BUDAK Ş., ALPAS H.
Technological Developments in Food Preservation, Processing,and Storage, Seydi Yıkmış, Editör, IGI-GLOBAL, ss.45-60, 2020
2020
202010. Novel Packaging Technologiesin Dairy Products:Principles and Recent Advances
TÜRKMEN N., BUDAK Ş.
Technological Developments in Food Preservation, Processing,and Storage, Seydi Yıkmış, Editör, IGI-GLOBAL, ss.78-90, 2020
2019
201911. Peynir
GÜRSOY A., BUDAK Ş.
Fermente Gıdalar: Mikrobiyoloji, Teknoloji ve Sağlık, R.Ertan Anlı, Pınar Şanlıbaba, Editör, NOBEL, ss.88-105, 2019
2018
201812. Süt ve Süt ürünlerinde Bazı Kalıntı ve Bulaşan Analizleri
BUDAK Ş.
Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri, Zübeyde Öner, Hatice Şanlıdere Aloğlu, Editör, Sidas, ss.156-170, 2018
2018
201813. Role of Microbial Cultures and Enzymes During Cheese Production and Ripening
BUDAK Ş., KOÇAK C.
Microbial Cultures and Enzymes in Dairy Technology, Sebnem Ozturkoglu Budak and H. Ceren Akal., Editör, IGI-GLOBAL, ss.50-70, 2018
2018
201814. Potential Probiotic Microorganisms in Kefir
AKAL H. C., BUDAK Ş., YETİŞEMİYEN A.
Microbial Cultures and Enzymes in Dairy Technology, , Editör, IGI-GLOBAL, ss.60-85, 2018
2018
201815. Süt ve Süt Ürünlerinde Bazı Mikrobileşen Analizler
BUDAK Ş.
Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri, Zübeyde Öner, Hatice Şanlıdere Aloğlu., Editör, Sidas, ss.170-190, 2018
2017
201716. Beneficial and Toxic Compounds Released byStarter and Secondary Microbiota in DairyProducts
BUDAK Ş.
Nutrients in Dairy and Their Implications for Health and Disease, Ronald Ross Watson, Editör, Academic Press , Londrina, ss.333-340, 2017
2017
201717. Mold-Ripened and Raw Milk Cheeses:Production, Risks, and Benefits toHuman Health
BUDAK Ş., de Vries R. P.
Dairy in Human Health and Disease Across the Lifespan, Ronald Ross Watson, Robert J. Collier, Editör, Academic Press , London, ss.353-360, 2017
2016
201618. Biodiversity of the characteristic microbiota in refrigerated, frozen and heat-treated donkey milk
OZTURKOGLU BUDAK Ş.
Microbes in the Spotlight Recent progress in the understanding of beneficial and harmful microorganisms, A. Méndez-Vilas, Editör, BrownWalker Press, Florida, ss.175-179, 2016
Desteklenen Projeler
2023 - 2026
2023 - 2026Yerli izolat laktik asit bakterileri postbiyotik bileşenlerinin fonksiyonel karakterizasyonu ve model ürünlerde kullanım potansiyelinin belirlenmesi, Proje no: 123Z247
TÜBİTAK - AB COST Projesi
Budak Ş. (Yürütücü)
2023 - 2026
2023 - 2026Analitik Mikotoksin Standartlarının Yerli Olarak Üretilmesi
TÜBİTAK Projesi , 1007 - Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini D.P.
Budak Ş.
2023 - 2025
2023 - 2025Farklı ön işlem uygulamaları ile elde edilen gilaburu (Viburnum opulus L.) formlarının süt ürünlerinde kullanımında ürün teknolojik ve fonksiyonel özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
BUDAK Ş. (Yürütücü), GÜRSOY A., ÇİLEK TATAR B.
2021 - 2023
2021 - 2023Promoting Innovation of ferMENTed fOods (PIMENTO) Proje: COST CA 20128
AB Destekli Diğer Projeler
Budak Ş.
2021 - 2023
2021 - 2023An Integrative Database for milk
TÜBİTAK Uluslararası İkili İşbirliği Projesi , 2523 - Kore Ulusal Araştırma Vakfı (NRF) İkili İşbirliği Programı
Budak Ş.
2020 - 2021
2020 - 2021Geleneksel Tulum Peynirinden İzole Edilen Mikrobiyal Suşların Sitotoksik Özelliklerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
BUDAK Ş. (Yürütücü)
2020 - 2021
2020 - 2021Geleneksel Tulum Peynirinden İzole Edilen Mikrobiyal Suşların Sitotoksik Özelliklerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
BUDAK Ş. (Yürütücü)
2019 - 2020
2019 - 2020Divle Obruk peyniri üretim prosesinin pilot ölçekte
Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
BUDAK Ş. (Yürütücü)
2018 - 2020
2018 - 2020Eşek Sütü Antimikrobiyel Proteinlerinin Süt Ürünleri Üretiminde Koruyucu Katkı Maddesi Olarak Kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
BUDAK Ş. (Yürütücü)
2018 - 2020
2018 - 2020Eşek Sütü Antimikrobiyel Proteinlerinin Süt Ürünleri Üretiminde Koruyucu Katkı Maddesi Olarak Kullanımı (Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, No: 18B0447004
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Akal Demirdöğen H. C., Budak Ş. (Yürütücü)
2018 - 2019
2018 - 2019Beyaz Peynirden İzole Edilen Enterococcus faecium HZ’nin Aroma Aktif Üretme Kapasitesinin ve Beyaz Peynirde Starter Kültür Olarak Potansiyelinin Belirlenmesi
TÜBİTAK Projesi , 1002 - Hızlı Destek Programı
Avşar Y. K.(Yürütücü), Budak Ş.
2011 - 2016
2011 - 2016The role of fungi during the ripening of Divle Obruk cheese
Diğer Uluslararası Fon Programları
BUDAK Ş.
2012 - 2014
2012 - 2014Divle Obruk Peynirinin Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Gürsoy A., Budak Ş.
2003 - 2004
2003 - 2004Behaviour and control of Listeria innocua during the manufacture and storage of Turkish White cheese ODTÜ BAP Y lisans tez projesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Bilimsel Kuruluşlardaki Üyelikler / Görevler
2022 - Devam Ediyor
2022 - Devam Ediyor"Gıda Katkı Maddeleri Komisyonu"
Üye
2021 - 2023
2021 - 2023Ulusal Süt Konseyi
Danışma Kurulu Üyesi
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Temmuz 2023
Temmuz 2023TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Haziran 2023
Haziran 2023GIDA
Hakemli Bilimsel Dergi
Mayıs 2023
Mayıs 2023Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Hakemli Bilimsel Dergi
Ocak 2023
Ocak 2023FOOD SCIENCE & NUTRITION
SCI Kapsamındaki Dergi
Bilimsel Projelerde Hakemlikler
Mayıs 2023
Mayıs 2023TÜBİTAK Projesi
1002 - Hızlı Destek Programı, Ankara Üniversitesi, Türkiye
Şubat 2023
Şubat 2023TÜBİTAK Projesi
3501 - Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı, Ankara Üniversitesi, Türkiye
Ocak 2023
Ocak 2023TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Sanatsal Etkinlik
Atıflar
Toplam Atıf Sayısı (SCOPUS): 484
h-indeksi (SCOPUS): 11
Jüri Üyelikleri
Aralık-2023
Aralık 2023Akademik Kadroya Atama-Doçentlik
Akademik Kadroya Atama-Doçentlik - Ankara Üniversitesi
Ağustos-2023
Ağustos 2023Tez Savunma (Doktora)
Handan ERKAN ŞAHİN Doktora Tez Savunma Jürisi - Ankara Üniversitesi
Temmuz-2023
Temmuz 2023Tez Savunma (Doktora)
Haktan AKTAŞ Doktora Tez Savunma Jüri Üyeliği - Ankara Üniversitesi
Nisan-2021
Nisan 2021