Eğitim Bilgileri
2004 - 2010
2004 - 2010Doktora
Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süt Teknolojisi (Dr), Türkiye
2000 - 2004
2000 - 2004Yüksek Lisans
Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süt Teknolojisi (Yl) (Tezli), Türkiye
1995 - 2000
1995 - 2000Lisans
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2009
2009Doktora
Transglutaminaz enzimiyle proteini modifiye edilmiş sütten yapılan ayranların bazı niteliklerinin araştırılması
Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süt Teknolojisi (Dr)
2004
2004Yüksek Lisans
Ankara piyasasında satışa sunulan kaşar peynirlerinde olası Aflatoksin M1 varlığının HPLC metodu ile belirlenmesi
Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süt Teknolojisi (Yl) (Tezli)
Araştırma Alanları
Mühendislik ve Teknoloji
Makaleler
Tümü (27)
SCI-E, SSCI, AHCI (10)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (11)
ESCI (1)
Scopus (11)
TRDizin (14)
Diğer Yayınlar (4)
2025
20251. Characteristics of innovative whey cheese (Lor) produced with milk fermented with commercial starter cultures
ALTINAY C., ŞANLI T.
International Dairy Journal
, cilt.167, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20252. The use of alkalised cocoa powder in kefir: effects on physico-chemical, rheological, and functional properties
Şanlı T., Altlnay C., Atalar İ., Elobeid T., Konar N.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.60, sa.1, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20233. VEGAN BESLENMEDE ALTERNATİF SÜT ÜRÜNLERİ: TEKNOLOJİK VE BESLENME YÖNÜ
ALTINAY C., Şanlı T.
GIDA
, cilt.48, sa.6, ss.1318-1334, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
20234. INVESTIGATION OF UTILIZING WHEY IN DAIRY-BASED DESSERT FORMULATIONS WITH CAROB POWDER
Şanlı T.
GIDA
, cilt.48, sa.3, ss.670-681, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
20235. OBSERVATION OF THE SUITABILITY OF SINGLE STRAINS OF STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS AND LACTOBACILLUS DELBRUECKII SUBSP. BULGARICUS ISOLATED FROM LOCAL DAIRY SOURCES IN TURKEY AS YOGURT STARTER COMBINATIONS
Uzunsoy I., Ozturkoglu Budak Ş., Sanlı T., Taban B., Aytac A., Yazıhan N., et al.
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences
, cilt.13, sa.1, 2023 (ESCI, Scopus)
2021
20216. Assessment of growth and technological performances of yogurt bacteria ısolated from local Turkish yogurts
UZUNSOY İ., BUDAK Ş., ŞANLI T., TABAN B., AYTAÇ S. A., YAZIHAN N., et al.
Food Science and Engineering , cilt.2, sa.2, ss.52-64, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
20207. Yoğurt ve Kefir Kullanılarak Üretilen Tereyağlarının Bazı Özellikleri
ANLI E. A., ŞANLI T., ŞENEL E.
GIDA , 2020 (Hakemli Dergi)
2020
20208. Role of using adjunct cultures in release of bioactive peptides in white-brined goat-milk cheese
Kocak A., ŞANLI T., ANLI E. A., HAYALOĞLU A. A.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.123, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
20209. Çökelek Peyniri Üretiminde Alternatşf Kaynak Olraka Kefir Kullanımı
ŞANLI T., ANLI E. A.
GIDA , 2020 (Hakemli Dergi)
2020
202010. Çökelek peyniri üretiminde alternatif kaynak olarak kefir kullanımı
ŞANLI T., ANLI E. A.
GIDA , cilt.45, sa.1, ss.139-149, 2020 (Hakemli Dergi)
2019
201911. Diversity of Milks Other Than Cow, Sheep, Goat and Buffalo: In Terms of Nutrition and Technological Use
Numpoqu M., Şanlı T., ANLI E. A.
Turkish Journal of Agriculture Food Science and Technology , cilt.7, sa.12, ss.2047-2053, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
201912. Süt Endüstrisi Atık Sularının Arıtılmasında Aktif Çamur Prosesinin Kullanımı
ANLI E. A., ŞANLI T.
Akademik Gıda Dergisi
, cilt.17, sa.2, ss.252-259, 2019 (Hakemli Dergi)
2018
201813. Süt Ürünlerinde Biyoaktif Peptitlerin Oluşumu ve Fonksiyonel Özellikleri
Ay C., ŞANLI T.
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
, ss.115-120, 2018 (Hakemli Dergi)
2018
201814. Influence of adjunct cultures on angiotensin-converting enzyme (ACE)-inhibitory activity, organic acid content and peptide profile of kefir
ŞANLI T., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., Yetisemiyen A., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
, cilt.71, sa.1, ss.131-139, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201815. AZ YAĞLI KAŞAR PEYNİRİ ÜRETİMİNDE EKZOPOLİSAKKARİT ÜRETENKÜLTÜR KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Şanlı E., GÜRSEL KIRAL Z. A., ŞANLI T., YILDIZ AKGÜL F., BENLİ M.
GIDA , cilt.43, sa.3, ss.490-500, 2018 (Hakemli Dergi)
2016
201616. Süt proteini kaynaklı ace inhibitör peptitleri Oluşumu etki mekanizması ve biyoyararlılıkları
KOÇAK A., ŞANLI T.
GIDA , 2016 (Hakemli Dergi)
2016
201617. Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar
ÇOŞKUN T., ŞANLI T.
Akademik Gıda , 2016 (Hakemli Dergi)
2015
201518. Effects of Using Transglutaminase and Fat Replacer on Functional Properties of Non-Fat Yoghurt
ŞANLI T.
KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
, cilt.21, sa.6, ss.907-913, 2015 (SCI-Expanded, Scopus, TRDizin)
2014
201419. The effects of using transglutaminase, exopolysaccharide-producing starter culture and milk powder on the physicochemical, sensory and texture properties of low-fat set yoghurt
Şanlı T., Senel E., Sezgin E., Benli M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
, cilt.67, sa.2, ss.237-245, 2014 (SCI-Expanded, Scopus)
2013
201320. The effect of using an exopolysaccharide-producing culture on the physicochemical properties of low-fat and reduced-fat Kasar cheeses
ŞANLI T., Gursel A., Sanli E., Acar E., BENLİ M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
, cilt.66, sa.4, ss.535-542, 2013 (SCI-Expanded, Scopus)
2013
201321. The effect of transglutaminase on some physicochemical and sensory properties of the Turkish drinking yoghurt Ayran
ŞANLI T., Sezgin E., Senel E., BENLİ M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
, cilt.66, sa.3, ss.410-416, 2013 (SCI-Expanded, Scopus)
2012
201222. Effects of pasteurization and storage on stability of aflatoxin M1 in yogurt yoǧurtta aflatoksin M1 stabilitesi üzerine pastörizasyonve depolamanın etkileri
ŞANLI T., Deveci O., Sezgin E.
Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
, cilt.18, sa.6, ss.987-990, 2012 (SCI-Expanded)
2011
201123. Geleneksel yöntemle Ayran üretiminde transgluminaz kullanımının Ayranın nitelikleri üzerine etkileri
ŞANLI T., SEZGİN E., ŞENEL E., BENLİ M.
GIDA , 2011 (Hakemli Dergi)
2011
201124. Effect of using transglutaminase on physical, chemical and sensory properties of set-type yoghurt
ŞANLI T., Sezgin E., Deveci O., Senel E., BENLİ M.
FOOD HYDROCOLLOIDS
, cilt.25, sa.6, ss.1477-1481, 2011 (SCI-Expanded, Scopus)
2005
200525. Ankara piyasasında satışa sunulan Kaşar peynirlerinin aflatoksin M1 içeriklerinin belirlenmesi
ÇETİN T., GÜRSOY A., DEVECİ O., SEZGİN E.
Gıda Teknolojisi , 2005 (Hakemsiz Dergi)
2005
200526. Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Kaşar Peynirlerinin Aflatoksin M1 İçeriklerinin Belirlenmesi
ŞANLI T., GÜRSOY A., Deveci O., Sezgin E.
Gıda Teknolojisi , cilt.9, sa.3, ss.93-95, 2005 (Hakemli Dergi)
2003
200327. Süt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1
ÇETİN T., DEVECİ O., SEZGİN E.
Gıda Teknolojisi , 2003 (Hakemsiz Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2023
20231. Laktozu Hidrolize Sütten Şeker İçeriği Azaltılmış Sütlü Tatlı Üretiminin Araştırılması
Altınay C., Gür F., Şanlı T.
3. ULUSAL SÜTÇÜLÜK KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 5 - 06 Ekim 2023, ss.30-31, (Özet Bildiri)
2023
20232. Endüstriyel üretime uygun yoğurt starter kültürü geliştirilmesi
Şanlı T.
3. Ulusal Sütçülük Kongresi, Ankara, Türkiye, 5 - 06 Ekim 2023, (Özet Bildiri)
2023
20233. Determination of antioxidant properties of dairy dessert with addition of whey and carob samples by DPPH, ABTS and FRAP methods
Altınay C., Şanlı T.
5th International Conference on Natural and Applied Science and Engineering, Nevşehir, Türkiye, 26 - 28 Mayıs 2023, (Özet Bildiri)
2023
20234. Süt ve Ürünlerinde Antioksidan Bileşenler
Koçak A., Şanlı T., Altınay C.
5th International Conference on Natural and Applied Science and Engineering, Nevşehir, Türkiye, 26 Mayıs 2023, (Tam Metin Bildiri)
2021
20215. Waste Water Properties and Treatment Possibilities In Dairy Industry: Physıcochemıcal Methods
ALTINAY UYSAL C., ŞANLI T.
4th International Congress on Agriculture, Environment and Health, Aydın, Türkiye, 20 - 22 Mayıs 2021, (Tam Metin Bildiri)
2019
20196. THE RESEARCH ON CLOTTING AND CURD PROPERTIES WITH RENNIN ENZYME OF MICROFILTERED MILK
YILDIZ AKGÜL F., ŞANLI T., POLAT YEMİŞ G., YETİŞEMİYEN A.
2. Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi, Aydın, Türkiye, 18 - 19 Ekim 2019, ss.655-660, (Tam Metin Bildiri)
2019
20197. Posibilities of Using Kefir in Yayık Butter Production
ANLI E. A., ŞENEL E., ŞANLI T.
X International Scientific Agriculture Syposium ”Agrosym 2019”, 3 - 06 Ekim 2019, (Özet Bildiri)
2019
20198. Use of Microalgae Culvation in Dairy Wastwater Treatment
ŞANLI T., ANLI E. A.
X International Scientific Agriculture Symposium ”AGROSYM 2019”, 3 - 06 Ekim 2019, (Özet Bildiri)
2019
20199. Possibilities Of Using Kefir in Yayık Butter Production.
ANLI E. A., ŞENEL ÖZKAN E., ŞANLI T.
X International Agriculture Symposium "AGROSYM 2019", Jahorina, 3-6 October 2019, Bosnia and Herzegovina., Jahorina, Bosna-Hersek, 03 Ekim 2019, (Özet Bildiri)
2019
201910. Use Of Microalgae Cultivatıon in Dairy Wastewater Treatment.
ŞANLI T., ANLI E. A.
X International Agriculture Symposium "AGROSYM 2019", Jahorina, 3-6 October 2019, Bosnia and Herzegovina., Jahorina, Bosna-Hersek, 03 Ekim 2019, (Özet Bildiri)
2019
201911. Süt Endüstrisinde Atık Suların Arıtılmasında Ozon Uygulamaları
ANLI E. A., ŞANLI T.
2. Ulusal Sütçülük Kongresi, Türkiye, 25 - 26 Nisan 2019, (Özet Bildiri)
2018
201812. COW’S MILK PROTEIN ALLERGY: USE OF MILK FROM ALTERNATIVE ANIMAL SPECIES
ŞANLI T.
1 ST International GAP Agriculture and Livestock Congress, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2017
201713. DONKEY MILK: NUTRITIONAL VALUE, FUNCTIONAL AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES
ŞANLI T.
INTERNATIONAL MULTIDISCIPLINARY STUDIES CONGRESS, 25 - 26 Kasım 2017, (Özet Bildiri)
2015
201514. Gıda sanayinin hammadde çeşitliliği ve yeterliliği
HAYOĞLU İ. A., ÜNSAL A. S., KOLA O., KARAKAYA M., ŞENEL E., ŞANLI T.
Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, Türkiye, 12 - 16 Ocak 2015, (Tam Metin Bildiri)
2014
201415. Microflora biochemistry and health benefits of Kefir Current knowledge and new perspectives
ŞENEL E., ŞANLI T., HAYALOĞLU A. A.
Food Quality Healthy Nutrition 1st Conference Abstracts, 27 - 28 Kasım 2014, (Özet Bildiri)
2013
201316. Sensory rheological and microstructural properties of the Turkish drinking yoghurt Ayran The effects of using transglutaminase EPS producing starter culture and carboxymethyl cellulos
ŞANLI T., ŞENEL E., EMEL S., BENLİ M.
8th NIZO Dairy Conferenc, 11 - 13 Eylül 2013, (Özet Bildiri)
2012
201217. GDO lu yemlerin süte etkisi
ÇİĞDEM E., ŞANLI T., EMEL S.
Süt Endüstrisinde Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu, Türkiye, 15 - 16 Kasım 2012, (Özet Bildiri)
2012
201218. Süt kaynaklı bioaktif peptitler
ŞANLI T., AKAL H. C., YETİŞEMİYEN A.
Süt Endüstrisinde Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu, Türkiye, 15 - 16 Kasım 2012, (Özet Bildiri)
2012
201219. Fermente süt ürünlerinin antioksidan kapasitesinin belirlenmesinde kullanılan yöntemler FRAP TEAC ve DPPH
ŞANLI T., AKAL H. C.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, (Özet Bildiri)
2012
201220. Ankara da satılan sokak sütlerinin kalite özellikleri
ESİN T., ŞANLI T., EMEL S.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, (Özet Bildiri)
2011
201121. The Determination of Aflatoxin M1 in Milk and Milk Products by immunoaffinty column clean up and HPLC
ŞANLI T., ŞENEL E., EMEL S.
International Food Congress Novel Approaches in Food Industry, 26 - 29 Mayıs 2011, (Özet Bildiri)
2011
201122. Use of solid phase micro extraction and gas chormatography mass spectrometry to determine of aroma compounds in dairy products
ŞENEL E., ŞANLI T., ATAMER M.
International Food Congress Novel Approaches in Food Industry, 26 - 29 Mayıs 2011, (Özet Bildiri)
2010
201023. The use of transglutaminase enzyme in dairy products
ŞANLI T., Emel S.
1 st International Congress on Food Technology, 3 - 06 Kasım 2010, (Özet Bildiri)
2003
200324. Yapay tatlandırıcılar ve dondurmada kullanım olanakları
GÜRSOY A., ŞANLI T.
GAP III. Tarım Kongresi, Türkiye, 2 - 03 Ekim 2003, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2022
20221. Kurutulmuş Süt Ürünleri Teknolojisi.
ŞANLI T., ANLI E. A.
Endüstriyel Gıda Üretim Teknikleri, Şanlıbaba Pınar, Güçer Yalçın, Editör, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti. Ankara, Türkiye., Ankara, ss.457-477, 2022
2019
20192. Traditional Cheeses Of The Central Anatolia Region
Şanlı T.
Traditional Cheeses 'From Past to Present', C.A. Oluk; O.B. Karaca, Editör, Bentham Science E-Book, North Carolina, ss.978-981, 2019
2015
2015