Farklı Alkalizasyon Derecesine Sahip Kakao Tozlarının Laktozsuz Labne Bilesiminde Kullanımı


Şanlı T. (Yürütücü), Konar N., Atalar İ., Altınay C., Gürbüz Tüzen B.

TÜBİTAK Projesi, 1002 - Hızlı Destek Programı, 2025 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Destek Programı: 1002 - Hızlı Destek Programı
  • Başlama Tarihi: Ekim 2025
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2026

Proje Özeti

Proje önerisinin konusu; “laktozsuz labne bileşiminde farklı alkalizasyon derecesine (naturel, düşük, orta ve kuvvetli) sahip olan kakao tozlarının (%10-12 yağlı, Forastero varyetesi, Fildişi orijinli) kullanımının (1.0-4.0 g/100 g), laktozsuz labnenin başlıca kalite özellikleri yanı sıra antioksidan aktivite potansiyeli üzerindeki etkilerinin belirlenmesi ve optimum bileşime sahip olan örneğin ve kontrol örneklerinin (laktozlu ve laktozsuz labne) raf ömrü boyunca stabilite davranışının incelenmesidir.