Prof. Dr. BİRCE TABAN


Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü

Süt Teknolojisi Anabilim Dalı


WoS Araştırma Alanları: Gıda Bilimi Ve Teknolojisi


Avesis Araştırma Alanları: Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu, Gıda Teknolojisi, Gıda Biyoteknolojisi, Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi

Biyografi

Dr. Birce Mercanoglu Taban undertook her degrees in Food Engineering from Hacettepe University in 1999 (BSc.), and 2002 (MSc.) respectively. She completed her PhD. from Hacettepe University (2007), which dealt with coupling immunomagnetic separation with molecular assays in the detection of foodborne pathogens in foods. She has published over 40 articles peer-reviewed papers and book chapters concerning foodborne pathogens, rapid microbiological analysis techniques, and dairy microbiology. She worked at the Canadian Research Institute for Food Safety (CRIFS) from 2003-2004 as an invited scientist. She has coordinated and has been involved in several research projects at national and international levels, conducting rapid microbiological analysis techniques, food microbiology, and food science and technology. Due to her expertise, she has participated as a member and a scientific advisor in several expert panels/workshops at national and international levels, in the Turkish Food Safety Association, Turkish Chambers of Food Engineers, and Turkish Society of Microbiology. She is a Board Member and Foreign Affairs Executer of the Association of Food Technology-Turkey, which is an adhering body of EFFoST and IUFoST. She has also taught several national and international graduate and other training courses on food microbiology, dairy microbiology, food safety, and rapid microbiological analysis techniques at the university and she is now working as a Professor of Dairy Science at Ankara University (Turkey).

Eğitim Bilgileri

2002 - 2007

2002 - 2007

Doktora

Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği A.B.D., Türkiye

1999 - 2002

1999 - 2002

Yüksek Lisans

Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği A.B.D., Türkiye

1995 - 1999

1995 - 1999

Lisans

Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Yabancı Diller

C2 Ustalık

C2 Ustalık

İngilizce

Araştırma Alanları

Gıda Mühendisliği

Gıda Bilimleri

Gıda Mikrobiyolojisi

Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu

Gıda Teknolojisi

Gıda Biyoteknolojisi

Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi

Akademik Ünvanlar / Görevler

2021 - Devam Ediyor

2021 - Devam Ediyor

Prof. Dr.

Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü

2014 - 2021

2014 - 2021

Doç. Dr.

Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü

2012 - 2014

2012 - 2014

Yrd. Doç. Dr.

Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü

2000 - 2007

2000 - 2007

Araştırma Görevlisi

Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü

2003 - 2004

2003 - 2004

Araştırmacı

University of Guelph, Canadian Research Institute for Food Safety

Makaleler

Tümü (32)
SCI-E, SSCI, AHCI (25)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (26)
ESCI (1)
Scopus (25)
TRDizin (5)
Diğer Yayınlar (2)

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2022

2022

1. Food Safety Awareness in Cooking Programs on Turkish Television Channels

Taban B.

7th International Food Safety Congress, İstanbul, Türkiye, 3 - 04 Kasım 2022, (Özet Bildiri)

2022

2022

2. MALDI-TOF MS Characterization of Lactic Acid Bacteria Isolated from Traditional Artisanal Cheeses of Turkey

TABAN B., Numanoğlu Çevik Y., AKAL DEMİRDÖĞEN H. C., KANCA N.

41st International Congress of the Society for Microbial Ecology in Health and Disease, Alexandroupoli, Yunanistan, 14 Haziran 2022, (Özet Bildiri)

2018

2018

3. The Effect of Microfiltration on Microbiological Properties of Milk.

Akal H. C., Taban B.

International Eurosian Conference on Science, Engineering and Technology (EurosianScientech 2018), Ankara, Türkiye, 22 - 23 Kasım 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

4. The Effect of Molecular Resonance on Mesophilic and Psychrotrophic Aerobic Microflora of Raw Milk.

TABAN B., AKAL H. C.

International Eurosian Conference on Science, Engineering and Technology (EurosianScientech 2018), Ankara, Türkiye, 22 - 23 Kasım 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

5. A Potential New Dietetic Food: Donkey Milk and Its Antimicrobial Effects

TABAN B., Gürsel A.

3rd International Congress on Food Technology, Nevşehir, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

6. Can Molecular Resonance Effect Technology Be Effective to Inhibit Complex Microbiological Associations in Food Industry?

TABAN B.

3rd International Congress on Food Technology, Kapadokya, Türkiye, 10 Ekim 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

7. Süt ve Süt Ürünlerinde Mikrobiyal İnteraksiyonlar

Güneş B., TABAN B.

6. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 03 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

8. Microbial Quality Assessment of Foods by A Novel Real-time PCR Technique

TABAN B.

International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

9. A Rising Problem in Seafood: Development of Antibiotic Resistance in Human Pathogenic Bacteria in Seafood.

TABAN B., KAYA D., GENÇ E.

International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)

2017

2017

10. Enterotoxigenic Staphylococcus aureus in Brined Cheese from Weekly Markets in Turkey

TABAN B., KARIMIHACHEHSOO S., AKINEDEN O., GROSS M., USLEBER E.

FEMS 2017-7th Congress of European Microbiologists, Valensiya, İspanya, 9 - 13 Temmuz 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

11. Kefir Tanelerinin Mikroflorası

AKAL H. C., TABAN B.

1. Ulusal Sütçülük Kongresi, Türkiye, 25 - 26 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

12. Farkımızın Farkındayız

Özener H., TABAN B.

1. Ulusal Sütçülük Kongresi, Ankara, Türkiye, 25 - 26 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)

2015

2015

13. Laktik Asit Bakterilerinin Aflatoksin B1 ve Aflatoksin M1 Bağlama Yetenekleri

AKAL H. C., EMİNOĞLU G., BUDAK Ş., TABAN B.

5. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 7 - 08 Mayıs 2015, (Özet Bildiri)

2015

2015

14. Gıda Güvenliğinde Hızlı Mikrobiyolojik Analiz Tekniklerinin Yeri ve Önemi.

TABAN B.

5. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 7 - 08 Mayıs 2015, (Özet Bildiri)

2015

2015

15. Gıda Güvenliğine Küresel Bakış

ÖZER H. B., YAZIHAN N., TABAN B., AKDEMİR EVRENDİLEK G.

Türkiye Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi, Türkiye, 12 - 16 Ocak 2015, (Tam Metin Bildiri)

2014

2014

16. Effect of Mastitis on Raw Milk Composition and Dairy Products Quality

KARIMIHACHEHSOO S., TABAN B.

2nd International Congress on Food Technology, Antalya, Türkiye, 05 Kasım 2014, (Özet Bildiri)

2014

2014

17. Microbial Foodborne Illnesses and Detection Methods From The View of Food Safety.

TABAN B.

Food Ingredients Turkey Conference, İstanbul, Türkiye, 24 - 26 Nisan 2014, (Özet Bildiri)

2012

2012

18. Working with Enzymes in Dairy Production

TABAN B.

Food Ingredients Turkey Conference: Capitalising on Food Innovation, İstanbul, Türkiye, 17 Ekim 2012, (Özet Bildiri)

2012

2012

22. The Implementation of Commercial Real-Time Kits In Detection of Escherichia coli O157 From Raw Ground Beef

TABAN B., AYTAÇ S. A.

Food Micro 2012: The 23rd International ICFMH Symposium on Global Issues in Food Microbiology, İstanbul, Türkiye, 3 - 07 Eylül 2012, (Özet Bildiri)

2010

2010

24. Evaluation of PCR and Real-Time PCR Methods for Rapid Detection of Foodborne Pathogens.

TABAN B.

1st International Congress on Food Technology, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2010, (Özet Bildiri)

2010

2010

25. Do Leafy Green Vegetables and Their Ready-to-Eat (RTE) Salads Carry a Risk of Foodborne Pathogens?

TABAN B., HALKMAN A.

XXXIII International Congress on Microbial Ecology in Health and Disease, Yunanistan, 6 - 10 Eylül 2010, (Özet Bildiri)

2010

2010

26. Antibiotic Resistance Pattern of Salmonella spp. Determined from Ready-to-Eat (RTE) Salads

TABAN B., AYTAÇ S. A., AKÇELİK N., AKÇELİK M.

IUFoST 15th World Congress of Food Science and Technology, Cape-Town, Güney Afrika, 22 - 26 Ağustos 2010, (Özet Bildiri)

2010

2010

27. Immunomagnetic Separation (IMS) and Polymerase Chain Reaction (PCR) Detection of Listeria monocytogenes in Cig Kofte, A Traditional Bulgur Ball Product

TABAN B., AYTAÇ S. A.

IUFoST 15th World Congress of Food Science and Technology, Cape-Town, Güney Afrika, 22 Ağustos 2010, (Özet Bildiri)

2010

2010

28. Do Helichrysum plicatum dc. subsp. plicatum (HPP) Extracts Have an Inhibitory Effect Against Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus?

TABAN B., Cengiz C., AYTAÇ S. A.

IUFoST 15th World Congress of Food Science and Technology, Cape-Town, Güney Afrika, 22 Ağustos 2010, (Özet Bildiri)

2008

2008

29. The Usage of Immuno-PCR Combined Assay in Detection of Salmonella spp. in Milk Samples

TABAN B., Ben U., AYTAÇ S. A.

Food Micro 2008: The 21st International ICFMH Symposium on Evolving Microbial Food Quality and Safety, Aberdeen, İngiltere, 01 Eylül 2008, (Özet Bildiri)

2008

2008

30. Application of Immunomagnetic Beads and PCR Assay for Detection of Salmonella spp. in Chicken Meats

TABAN B., AYTAÇ S. A.

XII. International Congress of Bacteriology and Applied Microbiology, İstanbul, Türkiye, 05 Ağustos 2008, (Özet Bildiri)

2008

2008

31. Antimicrobial Effects ofHelichrysum plicatum DC. subsp. plicatum Extracts on Escherichia coli O157:H7

Demir A., TABAN B., ASLAN M., YEŞİLADA E., AYTAÇ S. A.

XII. International Congress of Bacteriology and Applied Microbiology, İstanbul, Türkiye, 5 - 09 Ağustos 2008, (Özet Bildiri)

2007

2007

32. Detection of Salmonella in Foods by Using Real-time PCR

Mercanoglu B., GRIFFITHS M.

Rapid Methods Europe 2007, Noordwijkerhout, Hollanda, 29 - 30 Ocak 2007, (Özet Bildiri)

2000

2000

37. The Combination of Immunomagnetic Separation and ATP Bioluminescence Methods in Enumeration of Escherichia coli O157:H7.

TABAN B., ÖZBAŞ Z. Y., AYTAÇ S. A.

Blacksea and Central Asian Symposium on Food Technology, Ankara, Türkiye, 12 - 16 Ekim 2000, (Özet Bildiri)

Kitaplar

2019

2019

1. Mikroskobik İnceleme

TABAN B.

Süt ve Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları-Analiz Yöntemleri, Seval Servgi Kırdar, Editör, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, ss.109-139, 2019

2019

2019

2. Gıda Kaynaklı Bazı Patojen Bakteriler ve Kültürel İzolasyon Yöntemleri

TABAN B.

Süt ve Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları-Analiz Yöntemleri, Seval Sevgi Kırdar, Editör, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, ss.207-229, 2019

2019

2019

3. Mikrobiyolojik Sayım Yöntemleri

TABAN B.

Süt ve Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları-Analiz Yöntemleri, Seval Sevgi Kırdar, Editör, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, ss.141-169, 2019

2019

2019

4. Mikrobiyolojik Hızlı Analiz Yöntemleri

Taban B.

Süt ve Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları-Analiz Yöntemleri, Seval Sevgi Kırdar, Editör, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, ss.171-206, 2019 Sürdürülebilir Kalkınma

2017

2017

5. Physicology and Biochemisty of Acetic Acid Bacteria

TABAN B., Saichana N.

Acetic Acid Bacteria. Fundamentals and Food Applications, . I. Yucel Sengun, Editör, CRC Press, ss.71-91, 2017

2014

2014

6. Microflora of The Intestine: Biology of the Enterococcus spp.

Taban B., Doğan Halkman H., Halkman A.

Encyclopedia of Food Microbiology , C. Batt,and M.L. Tortorello, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , Michigan, ss.652-657, 2014 Sürdürülebilir Kalkınma

Desteklenen Projeler

2019 - 2021

2019 - 2021

Süt ve Süt Ürünlerinde Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) Varlığı ve Moleküler Karakterizasyonu

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

TABAN B. (Yürütücü)

2009 - 2010

2009 - 2010

Hazır tüketilen salatalarda Salmonella varlığının belirlenmesi ve belirlenen serovarların antibiyotik dirençliliklerinin incelenmesi

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

Taban B. (Yürütücü)