Eğitim Bilgileri
2017 - 2023
2017 - 2023Doktora
Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gıda Hijyeni Ve Teknolojisi (Dr), Türkiye
2006 - 2012
2006 - 2012Lisans
Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Veteriner Pr., Türkiye
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Araştırma Alanları
Veteriner Bilimleri
Akademik Ünvanlar / Görevler
2018 - Devam Ediyor
2018 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi Dr.
Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni Ve Teknolojisi Bölümü
Makaleler
Tümü (19)
SCI-E, SSCI, AHCI (10)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (12)
ESCI (2)
Scopus (12)
TRDizin (7)
Diğer Yayınlar (4)
2025
20251. Detection of Adulterations in Meat Products with Near-Infrared Reflectance Spectrophotometry
ONARAN ACAR B., CENGİZ G., Tarcan B., KÜPLÜLÜ Ö.
Acta Veterinaria Eurasia
, cilt.51, sa.1, 2025 (ESCI, Scopus, TRDizin)
2023
20232. Vancomycin-variable enterococci in sheep and cattle isolates and whole-genome sequencing analysis of isolates harboring vanM and vanB genes
Acar B., Cengiz G., Goncuoglu M.
IRANIAN JOURNAL OF VETERINARY RESEARCH
, cilt.24, sa.3, ss.182-192, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20223. Antibiotic, heavy metal, and disinfectant resistance in chicken, cattle, and sheep origin E. coli and whole-genome sequencing analysis of a multidrug-resistant E. coli O100:H25 strain
Cufaoglu G., CENGİZ G., ONARAN ACAR B., Yesilkaya B., Ayaz N. D., Levent G., et al.
Journal of Food Safety
, cilt.42, sa.5, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20224. Efficacy of peroxyacetic acid against Salmonella biofilms and as a decontamination agent in poultry meat
ONARAN ACAR B., CENGİZ G., GÜLENDAĞ E., GÖNCÜOĞLU M., Diker K. S.
JOURNAL OF THE HELLENIC VETERINARY MEDICAL SOCIETY
, cilt.73, sa.2, ss.4007-4014, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20225. Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıkların 2019 Verilerine Genel Bakış: Geleneksel Derleme
ŞİRELİ U. T., CENGİZ G.
Türkiye Klinikleri Veteriner Bilimleri Dergisi , 2022 (TRDizin)
2021
20216. Mono- and Mixed-Species Biofilm Formation by Salmonella Infantis, Salmonella Kentucky, Enterococcus faecium, and Enterococcus faecalis
ÇUFAOĞLU G., ONARAN ACAR B., CENGİZ G., AYAZ N. D., GÖNCÜOĞLU M.
ACTA VETERINARIA EURASIA
, cilt.47, sa.3, ss.149-153, 2021 (ESCI, Scopus, TRDizin)
2021
20217. CDC ve EFSA'nın 2019 Gıda Kaynaklı Hastalık Özeti
ŞİRELİ U. T., CENGİZ G.
Mektup Ankara , cilt.19, sa.3, ss.10-15, 2021 (Hakemsiz Dergi)
2021
20218. Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes in raw meatballs and phage control of L. monocytogenes
GÖNCÜOĞLU M., AYAZ N. D., ÇUFAOĞLU G., CENGİZ G.
JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION RESEARCH
, cilt.60, sa.2, ss.124-130, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
20209. Tavuk eti örneklerinde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten Escherichia coli suşlarının belirlenmesi
İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., CENGİZ G., Arslan B., ŞİRELİ U. T.
Eurasian Journalof Veterinary Sciences , 2020 (TRDizin)
2020
202010. Efficacy of electrolyzed water on reducing some foodborne pathogens in cutting boards
İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., CENGİZ G., ŞİRELİ U. T.
Journal of Advances in VetBio Science and Techniques , 2020 (TRDizin)
2020
202011. Türkiye’deki Bal Örneklerinde Neonikotinoid Varlığının LC-MS/Q-TOF Yöntemi ile Tespiti
İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., KORKMAZ S. D., CENGİZ G., KÜPLÜLÜ Ö.
Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute , 2020 (Hakemli Dergi)
2020
202012. Antibacterial activity of Turkish honey against selected foodborne pathogens
Iplikcioglu-Cil G., KÜPLÜLÜ Ö., CENGİZ G., KORKMAZ S. D., Arslan B., GÜRCAN İ. S.
ANKARA UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
, cilt.67, sa.4, ss.413-418, 2020 (SCI-Expanded, Scopus, TRDizin)
2020
202013. Emerging details about COVID-19 and chronology of the pandemic in Turkey
GÖNCÜOĞLU M., Ayaz N. D., CENGİZ G., ONARAN ACAR B., Cufaoglu G.
ANKARA UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
, cilt.67, sa.3, ss.323-332, 2020 (SCI-Expanded, Scopus, TRDizin)
2019
201914. Effect of lactic acid and steam treatments on Campylobacter jejuni on chicken skin
Cil G. I., ÖZDEMİR H., ONARAN ACAR B., CENGİZ G., Sen E.
EMIRATES JOURNAL OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.31, sa.2, ss.143-147, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201815. The effects of aflatoxin residues on nutritional contents in ground red chili peppers (Capsicum annuum)
FİLAZİ A., Kuzukiran O., Yurdakok-Dikmen B., Ozansoy-Cengiz G., GÜRCAN İ. S., Karabulut E., et al.
JOURNAL OF VETERINARY PHARMACOLOGY AND THERAPEUTICS
, ss.107, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201816. Microbiological characterization of cig kofte sold at retail in Ankara, Turkey, and evaluation of selected antimicrobials as ingredients to control foodborne pathogens in cig kofte during refrigerated storage
Ghazzi M., Porto-Fett A. C. S., AYAZ N. D., Ozansoy G., Cufaoglu G., GÖNCÜOĞLU M., et al.
FOOD CONTROL
, ss.138-147, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201817. Determination of Metal Contamination in Seafood from the Black, Marmara, Aegean and Mediterranean Sea Metal Contamination in Seafood
Kuplulu Ö., Cil I. G., Korkmaz S. D., Aykut O., Ozansoy G.
JOURNAL OF THE HELLENIC VETERINARY MEDICAL SOCIETY
, sa.1, ss.749-758, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201718. Importance of Pyrrolizidine Alkaloids in Bee Products
OZANSOY G., KÜPLÜLÜ Ö.
Mellifera , cilt.17, ss.1-8, 2017 (Hakemli Dergi)
2015
201519. Gıda Güvenliğinde Bir Tehdit Salmonella
ŞİRELİ U. T., İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., OZANSOY G.
Turkiye Klinikleri Journal of Food Hygiene and Technology-Special Topics , cilt.2, sa.1, ss.17-2, 2015 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Evaluating Biosecurity Practices in Live Animal Markets: A Case Study from Türkiye
Ayaz N. D., Cengiz G., Çufaoğlu G.
First Conference on Animal Biosecurity, Barcelona, İspanya, 5 - 06 Haziran 2025, ss.94, (Tam Metin Bildiri)
2024
20242. vanM-Pozitif Vankomisin-Değişken Enterokoklar
ONARAN ACAR B., CENGİZ G., GÖNCÜOĞLU M.
X. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Diyarbakır, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2024, (Özet Bildiri)
2024
20243. Escherichia coli İzolatlarının Filo-Gruplarına Göre Bölgesel Dağılımı ve Gıda Güvenliğine Etkisi
Cengiz G., Müştak İ. B., Göncüoğlu M.
7th International Poultry Meat Congress, Antalya, Türkiye, 16 - 20 Nisan 2024, ss.1, (Tam Metin Bildiri)
2021
20214. Yoğurdun Demir ile Zenginleştirilmesi
Bilir F. S., Sarımehmetoğlu B., İplikçioğlu Aral G., Onaran Acar B., Cengiz G., Özdemir E.
IX. ULUSAL / III. ULUSLARARASI VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 4 - 07 Kasım 2021, ss.70-71, (Özet Bildiri)
2021
20215. SIĞIR, KOYUN VE TAVUK E. COLI İZOLATLARINDA ANTİBİYOTİK, AĞIR METAL VE DEZENFEKTAN DİRENCİNİN BELİRLENMESİ
Çufaoğlu G., Cengiz G., Onaran Acar B., Ayaz N. D., Göncüoğlu M.
9. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 4 - 07 Kasım 2021, ss.36-37, (Özet Bildiri)
2021
20216. Iron Fortification of Pasteurized Milk
İPLİKÇİOĞLU ARAL G., ONARAN ACAR B., CENGİZ G., SARIMEHMETOĞLU B., ERGENEKON F. S.
International Congress on Biological and Health Congress., Türkiye, 26 - 28 Şubat 2021, (Özet Bildiri)
2019
20197. L. monocytogenes ve E. coli O157:H7 İzolatlarının Karakterizasyonu ile Bakteriyofaj Kokteyli Kullanılarak Çiğ Köftede L. monocytogenes’in Biyokontrolü
Göncüoğlu M., Ayaz N. D., Çufaoğlu G., Cengiz G.
8. Ulusal / 2. Uluslararası Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Antalya, Türkiye, 24 - 27 Ekim 2019, ss.48-51, (Özet Bildiri)
2019
20198. Tavuk boyun derilerine uygulanan peroksisasetik asit ile Salmonella Typhimurium ve Salmonella Enteritidis kontrolü
ONARAN ACAR B., CENGİZ G., GÖNCÜOĞLU M., DİKER K. S.
5th International Poultry Meat Congress, Antalya, Türkiye, 24 - 28 Nisan 2019, (Tam Metin Bildiri)
2019
20199. Disinfection recommendations against Salmonella Typhimurium and Salmonella Enteritidis biofilms in poultry meat industry
ONARAN B., CENGİZ G., GÖNCÜOĞLU M., DİKER K. S.
5th International Poultry Meat Congress, 24 - 28 Nisan 2019, (Tam Metin Bildiri)
2019
201910. Control of Salmonella Typhimurium and Salmonella Enteritidis with Peroxyacetic Acid Applied to Chicken Neck Skin
ONARAN B., CENGİZ G., GÖNCÜOĞLU M., DİKER K. S.
5th International Poultry Meat Congress, 24 - 28 Nisan 2019, (Tam Metin Bildiri)
2019
201911. Risk of Dioxin in Poultry Meat and Products
CENGİZ G., Arslan B., GÖNCÜOĞLU M.
5th International Poultry Meat Congress, 24 - 28 Nisan 2019, (Tam Metin Bildiri)
2018
201812. The effects of aflatoxin residues on nutritional contents in ground red chili peppers (Capsicum annuum).
FİLAZİ A., Kuzukıran Ö., YURDAKÖK DİKMEN B., CENGİZ G., GÜRCAN İ. S., KARABULUT E., et al.
14th International Congress of the European Association for Veterinary Pharmacology and Toxicology (EAVPT-2018), Wroclaw, Polonya, 24 Haziran - 27 Ağustos 2018, (Özet Bildiri)
2017
201713. Ankara’da Satışa Sunulan Piliç Etlerinde ESBL Üreten E.coli Prevalansı
İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., OZANSOY G., ARSLAN B., ŞİRELİ U. T.
7. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Türkiye, 4 - 08 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201714. Karadeniz, Marmara, Egeve Akdeniz’xxeait Su ürünlerindeki metal kontaminasyonlarının belirlenmesi
İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., OZANSOY G., KORKMAZ S. D., KÜPLÜLÜ Ö.
7. vETERİNER gIDA hİJYENİ kONGRESİ, Türkiye, 4 - 08 Ekim 2017
2017
201715. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’xxe ait Su Ürünlerindeki Metal Kontaminasyonunun Belirlenmesi
KÜPLÜLÜ Ö., İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., KORKMAZ S. D., Aykut O., OZANSOY G.
7. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, 4 - 08 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201716. Türkiye’nin Farklı Bölgelerinde Üretilen Ballarda C. botulinum Sporlarının Prevalansı
İplikçioğlu Çil G., Ozansoy G., Korkmaz S. D., Küplülü Ö.
7. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Aydın, Türkiye, 4 - 08 Ekim 2017, ss.64-65, (Özet Bildiri)
2017
201717. Determination of the Efficacy of Electrolyzed Water onReducing Foodborne Pathogens in Cutting Boards
İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., OZANSOY G., ŞİRELİ U. T.
4th International VETIstanbul Group Congress, 11 - 13 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201718. Determination of the Efficacy of Electrolyzed Water on Reducing Foodborne Pathogens in Cutting Borads
İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., CENGİZ G., ŞİRELİ U. T.
4th International VETIstanbul Group Congress, 11 - 13 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201719. Tavuk Karkaslarında Post-Chilling Peroksiasetik Asit Uygulaması ile Raf Ömürlerinin Uzatılması
CENGİZ G., ONARAN B., GÖNCÜOĞLU M., DİKER K. S.
4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, 26 - 30 Nisan 2017, (Tam Metin Bildiri)
2016
201620. The Effect of Storage Conditions on Egg Quality
KÜPLÜLÜ Ö., Ozansoy G.
Uluslararası Hayvansal Gıdalar Kongresi, 10 - 13 Kasım 2016, (Özet Bildiri)
2016
201621. Relationship between the total oil profile and aflatoxin content in dried chili pepper
FİLAZİ A., Dikmen B. Y., Kuzukiran O., Ozansoy G., Celik C., Kara E., et al.
52nd Congress of the European-Societies-of-Toxicology (EUROTOX), Sevilla, İspanya, 4 - 07 Eylül 2016, (Özet Bildiri)
2015
201522. Farklı Işık Kaynaklarının Kırmızı Etin Renk Kalitesi Üzerine Etkisi
ŞİRELİ U. T., İPLİKÇİOĞLU ÇİL G., Görkem O., Ceylan Elif O., ARTIK N., YUMRUKUZ ŞENEL M.
6. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Türkiye, 7 - 11 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Arı sütü
Cengiz G.
Arı Ürünleri, Prof.Dr. Özlem Küplülü, Editör, Nobel Tıp Kitapevi, Ankara, ss.139-162, 2025
2024
20242. Veteriner Hekimliği Gıda Hijyeni ve Halk Sağlığı, Akıl Notları
GÖNCÜOĞLU M., AYAZ N. D., KÜPLÜLÜ Ö., CENGİZ G., ÇALICIOĞLU M., Eyigör A., et al.
Güneş Tıp Kitapevleri, 2024
2024
20243. Mikro Gıda Bileşenleri
KÜPLÜLÜ Ö., CENGİZ G.
Gıda Hijyeni ve Halk Sağlığı Akıl Notları, GÖNCÜOĞLU MUAMMER, AYAZ NAİM DENİZ, Editör, Güneş Tıp Kitabevleri, Ankara, ss.46-80, 2024
2024
20244. Zoonoz hastalıklarla mücadele
CENGİZ G., AYAZ N. D.
Gıda Hijyeni ve Halk Sağlığı Akıl Notları, GÖNCÜOĞLU MUAMMER, AYAZ NAİM DENİZ, Editör, Güneş Tıp Kitabevleri, Ankara, ss.305-320, 2024
2022
20225. Ornitin türevi alkaloidler: Pirolizidin alkaloidleri, tropan alkaloidleri
KÜPLÜLÜ Ö., CENGİZ G.
Gıda Alkaloidleri ve Halk Sağlığı Açısından Önemleri, Küplülü Özlem, Editör, Türkiye Klinikleri Gıda Bilimleri - Özel Konular, Ankara, ss.1-11, 2022
2020
20206. Arı Ürünlerinde Kontaminasyon Sorunu ve Halk Sağlığı Açısından Önemi
KÜPLÜLÜ Ö., CENGİZ G., KORKMAZ S. D.
Arı Ürünleri, Prof. Dr. Özlem Küplülü, Editör, Türkiye Klinikleri, ss.47-58, 2020
2019
20197. Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve Kanser İlişkisi
KÜPLÜLÜ Ö., KORKMAZ S. D., CENGİZ G.
Gıda, Beslenme ve Kanser İlişkisi, Şireli, U.Tansel, Editör, TÜRKİYE KLİNİKLERİ, Ankara, ss.59-68, 2019
2018
20188. Antibiotic Residues Problem in Honey and Solution Recommendation
KÜPLÜLÜ Ö., KORKMAZ S. D., OZANSOY G.
Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi, Prof.Dr. Kemal Küçükersan, Editör, TÜRKİYE kLİNİKLERİ, Ankara, ss.86-92, 2018
2018
20189. Balda Antibiyotik Kalıntı Sorunu ve Çözüm Önerileri
KÜPLÜLÜ Ö., CENGİZ G., KORKMAZ S. D.
Arıcılık, Arı Ürünleri ve Apiterapi, Prof.Dr. M. Kemal Küçükersan, Editör, Türkiye Klinikleri, ss.86-92, 2018