IX. ULUSAL / III. ULUSLARARASI VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 4 - 07 Kasım 2021, ss.70-71
YOĞURDUN DEMİR İLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ
Fatma Seda ORMANCI, Belgin SARIMEHMETOĞLU, Güzin İPLİKÇİOĞLU
Bahar ONARAN, Görkem CENGİZ, Evren ÖZDEMİR KOCABAŞ
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Ankara / Türkiye
Sorumlu yazar e-posta: sedaormanc@yahoo.com
ÖZET
Dünya genelinde ve ülkemizde demir (Fe) eksikliği ve anemi önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada ve ülkemizde Fe eksikliği
ile ilgili olarak ortaya konulan sağlık sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacı ile projede diyetle Fe alımını arttırmaya
yönelik olarak fonksiyonel süt ürünleri geliştirilmesi denenmiş, son üründe kalitenin sağlanması için, hammaddenin özellikleri
üzerinde de durulmuştur. Bu projede, ülkemizde özellikle çocuklarda demir eksikliği ile ilgili sağlık sorunlarının varlığından
yola çıkılarak, çocukların rahatlıkla tüketebileceği yoğurtta, son yıllarda tüm dünyada gıdada kalitenin arttırılması ve sağlığa
ilişkin faydaları nedeni ile sıklıkla kullanılan zenginleştirme yöntemi kullanılmıştır. Bu şekilde hem halk sağlığı açısından önemli
fonksiyonel ürünlerin piyasaya sunulması, hem de Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Çiftliği’nde elde edilen süt ile katma
değer sağlanması hedeflenmiştir. Proje ile hali hazırda Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Çiftliği’nde bulunan süt işletmesi
aktif hale getirilmiş, Süt Hijyeni ve Teknolojisi Dersi’nin öğrenci uygulamalarında ve intörn eğitim programı uygulamalarında
öğrencilerin, “Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği” konseptine uygun şekilde sağlıklı ve kaliteli çiğ süt elde edilmesinde ve bunun
ürüne dönüştürülmesinde tüm prosesi takip etmeleri sağlanmıştır. Bu amaçla Fe ile zenginleştirilmiş yoğurt üretiminde, çalışma
planı içerisinde yer alan 4 farklı gruptan 5’er örnek olmak üzere toplam 20 adet, 1’er kg’lık ambalajda Fe ile zenginleştirilmiş
yoğurt materyal olarak alınmıştır. Fe ile zenginleştirilmiş yoğurt örneklerinde kimyasal, mikrobiyolojik ve organoleptik analizler
yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Demirle zenginleştirme, Demir eksikliği, Yoğurt