Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü, Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı
WoS Araştırma Alanları: Temel Bilimler (Sci), Mühendislik Bilişim Ve Teknoloji (Eng)
Avesis Araştırma Alanları: Temel Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

55

Atıf (WoS)

105

H-İndeks (WoS)

4

Atıf (Scopus)

197

H-İndeks (Scopus)

9

Proje

12

Tez Danışmanlığı

38

Açık Erişim

23
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

1961 yılında Antalya’nın Korkuteli ilçesi Taşkesiği köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Korkuteli’nde, lise öğrenimini ise Akşehir Öğretmen Lisesinde 1978’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği bölümünden 1982 yılında iyi derece ile mezun oldu. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalından 1985’te Fizik Yüksek Mühendisi, 1992’de ise Fizik Mühendisliği Doktoru ünvanlarını pekiyi derece ile elde etti. Askerlik görevini Muhabere Yedek Subay rütbesi ile 1985-86 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Teknik Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Kırıkkale Silah Fabrikasında askeri kalite kontrol uzmanı olarak tamamladı.     

1984 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak başladığı akademik hayatına 1992’de Doktor, 1993’te Yardımcı Doçent, 1996’ da ise Doçent ünvanlarını alarak devam etti. Temmuz 2003’te Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Yüksek Enerji Fiziği Ana Bilim Dalında profesör olarak atandı.

Akademik hayatında 300’e yakın bilimsel makale ve bildiri yayınladı. 10 doktora, 30 yüksek lisans tezine danışmanlık yaptı. Dokuzunda yürütücü olmak üzere 18 farklı araştırma projesinde (AB, DPT, Kalkınma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı SSB, TÜBİTAK; TAEK, BAP) yer aldı. Araştırma projeleri ve ikili anlaşmalar çerçevesinde CERN, DESY, FNAL JLab, ANL, HZDR, HZB, Euro-XFEL, BESSY, ALBA, SESAME gibi hızlandırıcı ve ışınım merkezlerinde araştırmalarda bulundu.

Ülkemizde ilk ve tek olan Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsünün 2010-2015 yılları arasında kurucu müdürlüğünü yaptı. Devlet Planlama Teşkilatı/Kalkınma Bakanlığı desteği ile ve Üniversitelerarası işbirliği ile yürütülen “Türk Hızlandırıcı Merkezi” projesinin ilk üç aşamasında 1999-2017 yılları arasında proje yürütücülüğü görevinde bulundu.

Ayrıca, Fizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, Fizik Mühendisliği Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Senato Üyeliği, Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Kurulu Üyeliği, TAEK CERN Bilim Komitesi,  TAEK-CERN Projeleri Danışma Komitesi Üyeliği, Deneysel Yüksek Enerji Fiziği Ulusal Üst Kurul Üyeliği görevlerinde bulundu.

Halen, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümünde öğretim üyeliği, Mühendislik Fakültesi Kurulu Üyeliği, Balkan Fizik Birliği Konsey Üyeliği, FMO Fizik Mühendisliği Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Engin Arık Biliminsanı Ödülü (2010), Fizik Mühendisleri Odası Onur Ödülü (2010), American Physical Society Marschak Lectureship Award (2012) ve Türk Fizik derneği (TFD) Onur Ödülü (2017) sahibidir.

 Evli ve bir kız babasıdır.

İletişim

E-posta
yavas@ankara.edu.tr
Diğer E-posta
omer.yavas@cern.ch
Web Sayfası
https://avesis.ankara.edu.tr/yavas
İş Telefonu
+90 312 203 3457
Fax Telefonu
+90 312 286 8900
Ofis
Fizik Müh. Bölümü, B-Blok Zemin Kat, No: 102
Posta Adresi
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü 06100, Beşevler, Ankara