Metrikler
Biyografi
İlk, orta ve lise öğrenimlerimi memleketim olan Seydişehir’de tamamlayarak, Astronomi & Matematik lisansı yapmak üzere, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne geldim. Dördüncü yılımın sonunda Haziran döneminde mezun olarak aynı bölümde, sırasıyla, yüksek lisans ve araştırma görevlisi olarak doktora eğitimlerimi tamamladım. Prof. Dr. Semanur Engin yönetiminde “X Persei Yıldızının (HD 24534) Optik ve Moröte Tayflarının İncelenmesi” başlıklı yüksek lisans tezimi ve Prof. Dr. S.J. Adelman (The Citadel, Charleston, Amerika Birleşik Devletleri) eş-danışmanlığında “4 Lac ve nu Cep Yıldızlarının Tayfsal Analizleri” başlıklı doktora tezimi hazırladım. Ankara Üniversitesi'nde, sırasıyla, yardımcı doçent ve doçent olarak görev yaptım.
Dr. Karl Remeis-Sternwarte Observatory/Gözlemevi (Erlangen-Almanya)’nin sağladığı burs imkanı ile dört ay süreli olarak bilimsel amaçlı çalışma ziyareti gerçekleştirdim. “TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Bursu, 12 ay” kapsamında Trieste Gözlemevi (İtalya)’ne giderek, Prof. Dr. Fiorella Castelli danışmanlığında “Model Atmosferler” üzerine sentetik yöntemle yıldızların kimyasal element bolluk analizleri ve atomik verilerin astrofizik yöntemle geliştirilmesi konularında bilimsel çalışmalarda bulundum. Üniversitelerarası Kurul’un yaptığı sınav sonucunda doçent ünvanı almaya hak kazandım. Halen Ankara Üniversitesi’nde Profesör olarak görev yapıyorum.
Türk Astronomi Derneği (1997 - devam), Uluslararası Astronomi Birliği (2009 - devam ) üyesiyim. Eylül 2008-2014 tarihleri arasında üç dönem Türk Astronomi Derneği Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundum; halen Denetleme Kurulu üyesiyim (2022- devam).
Ankara Üniversitesi Gözlemevi’nde yıldızların fotometrik gözlemleri ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin imkanları sayesinde spektral gözlem yapma tecrübesine sahip oldum. Akademik hayatımda bilimsel çalışmalarımın neredeyse tamamında, tek ve çift yıldızların gözlemsel fotometrik ışık değişkenliklerini ve spektroskopik verilerini inceledim. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi teleskobu (RTT150) ile yıldızları spektral teknikle gözlemleyerek (2008-2009), sinyal/gürültü değeri yüksek verilerin kimyasal element bolluk analizlerinde kullanılabileceğini tespit ve kayıt altına aldım. Spektroskopi alanındaki çalışmalarımı “ince analiz”, “diferansiyel” ve “sentez” yöntemleri ile geliştirerek, aynı zamanda, Prof Dr. Saul J. Adelman (Charleston, A.B.D.), Prof. Dr. Austin F. Gulliver (Brandon, Kanada) ve Prof. Dr. C.R. Cowley (Michigan, A.B.D.) ile birlikte Galaktik Kimyasal Evrim ve Ötegezen’lerin (Exoplanet) kimyasal bulgulardan keşfi üzerine bilimsel çalışmalarıma devam ediyorum.
Hobilerim: Tarih. Araştırma. Ülke, Manzara ve Portre Fotoğrafçılığı
Prof. Dr. Kutluay YÜCE
İletişim
- E-posta
- kyuce@ankara.edu.tr
- Web Sayfası
- https://avesis.ankara.edu.tr/kyuce https://kutluayyuce.com
- İş Telefonu
- +90 312 216 8665
- Posta Adresi
- Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve uzay Bilimleri Bölümü, 06100, Tandoğan, Ankara TÜRKİYE