Çiğ süt ve peynir örneklerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin antimikrobiyel aktiviteleri


Gunes Altuntas E., AYHAN K., OKCU G., ERKANLI K., BALCI M. H., SONAKIN Ş. S.

GIDA, cilt.35, sa.3, ss.197-203, 2010 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 35 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2010
  • Dergi Adı: GIDA
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.197-203
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Laktik asit bakterileri (LAB) uzun yıllardır gıda üretimlerinde starter ya da koruyucu kültür olarak kullanılan güvenilir bakterilerdir. Bu bakteriler, bakteriyosinleri de içeren çeşitli antimikrobiyel bileşikler üretirler. Bakteriyosinler, özellikle de LAB tarafından üretilenler gıda proseslerinde koruyucu olarak kullanılma potansiyeli olan doğal bileşikler olmaları nedeniyle dikkat çeken antimikrobiyel bileşiklerdir. Bu çalışmada çeşitli çiğ süt ve peynirden izole edilen 63 adet LAB’nin antimikrobiyel aktiviteleri belirlenmiştir. Antimikrobiyel aktivite denemeleri sonucuna göre agar spot testinde inhibitör etkiye sahip olan izolatların 6 adedinin L. monocytogenes’e karşı, 7 adedinin S. aureus’a karşı, 25 adedinin ise her ikisine karşı inhibitör etkiye sahip olduğu, kuyucuk difüzyon denemesi sonucunda ise 7 adet suşun Listeria monocytogenes üzerinde antimikrobiyel etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Çalışmada diğerlerine oranla daha yüksek aktiviteli antimikrobiyel madde (1600 AU/mL) ürettiği saptanan 26 numaralı izolat, API 50CHL (Biomerieux, Fransa) ile biyokimyasal tanımlama sonucunda Lactococcus lactis ssp. lactis 1 olarak tanımlanmıştır.
Lactic acid bacteria (LAB) are safe bacteria which are being used in food production as starter or protective cultures for many years. They produce various antimicrobial compounds including bacteriocins. Bacteriocins, especially the ones produced by LAB, are considered very important because of being natural compounds having the potential to be used in food processing as biopreservatives. In this study, antimicrobial activities of 63 LAB isolated from raw milk and cheese samples were determined. Results of antimicrobial activity assay showed that 6 of the isolates had inhibitory effect on L. monocytogenes, 7 of the isolates had inhibitory effect on S. aureus, and 25 of the isolates had inhibitory effect on both microorganisms in agar spot test, while 7 of the isolates had antimicrobial activity against L. monocytogenes in well diffusion assay. In this research, the 26 numbered isolate, which was determined as the strain producing antimicrobial substance with the highest antimicrobial activity (1600 AU/mL) compared to the others, was identified biochemically as Lactococcus lactis ssp. lactis 1 using API 50CHL (Biomerieux, France).