Kırmızı Kantaron (Hypericum capitatum) Bitkisi: Fenolik İçeriklerinin, Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi ve Klinik İzolatlar Üzerinde Antimikrobiyal Etkinliğinin Araştırılması


Creative Commons License

ÖZTÜRK Ş., HAZER Y., KAŞKATEPE B., ÇÖLGEÇEN H., KULAK M.

Batı Karadeniz Tıp Dergisi, cilt.7, sa.1, ss.57-65, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 7 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.29058/mjwbs.1251370
  • Dergi Adı: Batı Karadeniz Tıp Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.57-65
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmada, Kırmızı Kantaron, Hypericum capitatum var. capitatum (H. capitatum) bitkisinin fenolik içeriğinin ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi, standart suşlar ve klinik izolatlar üzerinde antimikrobiyal etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: H. capitatum’un, standart bakteri suşları ile kolistin dirençli Acinetobacter baumannii (A. baumannii) ve çok ilaca dirençli (ÇİD) A. baumannii klinik izolatları üzerindeki antimikrobiyal etki düzeylerine sıvı mikrodilüsyon testi (MİK) ile gerçekleştirilmiştir (ISO, 2006). Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (YPSK) ile bazı içerikleri aydınlatılan H. capitatum ekstraktının, tohum, gövde ve yaprak örneklerinde total fenol içeriği araştırılmıştır. DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) yöntemi ile antioksidan etkinlik tayini yapılmıştır. Bulgular: Metanolle ekstrakte edilen bitkinin, Gram (+) bakterilere karşı Staphylococcus aureus (S.aureus) ATCC-29213 ve Metisilin dirençli S. aureus (MRSA) ATCC 43300 antimikrobiyal etkinliğinin 16 (mg/mL) olduğu saptanmıştır. Dirençli A. baumannii klinik izolatlarına karşı, 64-128 mg/mL MİK değerleri ile etkin olduğu tespit edilmiştir. YPSK ile bitkinin tohum kısmındaki içerikler ise, sırasıyla; şikimik asit (1720.42 ppm(mg/ml), kafeik asit (52.50 ppm(mg/ml), sinaminik asit, (14.217,61 ppm(mg/ml), rosmarinik asit (30,90 ppm(mg/ml) olarak belirlenmiştir. H. capitatum kısımlarına göre toplam fenolik madde miktarlarının, yaprak (155,93 mg/L), gövde (177,85 mg/L) ve tohum (344,22 mg/L) şeklinde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. DPPH İnhibisyon aktivitesi; tohum (%55.476 mg/mL), gövde (%57.318 mg/ ml), yaprak (%53.241 mg/ml) BHA (Butil hidroksi anozil) ve BHT (Butil hidroksi tolüen) sırasıyla (%93.77 ve %88.62) askorbik asit ise (%95.21) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Fenolik içerikçe zengin olduğu görülen H. capitatum’ un, antioksidan etkinlik sonuçları, farklı kısımlarının metanol ekstreleri orta derecede etkili serbest radikal gideren doğal bir antioksidan kaynağı olduğunu göstermiştir. Antimikrobiyal etkinlik sonuçları ise, standart suşlar ve özellikle klinikte tedavisinin zor olduğu bilinen dirençli A. baumannii izolatlarına karşı etkinliğinin umut vaat edici olduğu görülmüştür.
Aim: It was aimed in this study, to investigate its antimicrobial effect on standard strains and clinical isolates of Hypericum capitatum var capitatum (H. capitatum) and to determine the phenolic content and antioxidant activity plant. Material and Methods: The antimicrobial effect of H. capitatum on standard bacterial strains and colistin-resistant ) Acinetobacter baumannii (A. baumannii) and Multi Drug Resistant (MDR) A. baumannii clinical isolates were determined by broth microdilution test (MIC) (ISO,2006). The total phenol content of the H. capitatum extract, of which some contents were clarified by, was investigated in seed, stem, and leaf samples. Antioxidant activity was determined by the DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil) method. Results: The plant extracted with methanol was found to have antimicrobial activity against Gram (+) bacteria (Staphylococcus aureus ATCC-29213 and Methicillin resistant S. aureus (MRSA) ATCC 43300 with 16 mg/mL). The efficacy against resistant A. baumannii clinical isolates was found to be effective between 64-128 mg/mL. The contents of the seed part of the H. capitatum plant by High liquid pressure chromatography (HPLC) method, were determined as shikimic acid (1720.42 ppm (mg/ml), Caffeic acid (52.50 ppm (mg/ml), Cinaminic acid, (14,217.61 ppm (mg/ml), Rosmarinic acid (30.90 ppm (mg/ml)) respectively. According to the H. capitatum plant parts, it was determined that the total amount of phenolic substances differed in the form of leaves (155.93 mg/L), stem (177.85 mg/L), and seeds (344.22 mg/L). Inhibition activity of DPPH was determined; seed (55,476%mg/mL), stem (57,318% mg/ml), leaf (53,241% mg/ml), BHA (Butyl hydroxy anosyl) and BHT (Butyl hydroxy toluene), respectively (93.77% and 88.62%) and ascorbic acid (95.21%). Conclusion: The antioxidant activity results of H. capitatum, which was found to be rich in phenolic content, demonstrated that methanol extracts of different plant parts are a natural antioxidant source that moderately scavenges free radicals. When the antimicrobial efficacy results were evaluated, it was observed that its efficacy against standart strains and resistant A. baumannii isolates, which are known to be difficult to treat clinically, is promising.