Mobil Cihaz Adli Bilişiminde Karşılaşılan Güncel Zorluklar ve Delil Zinciri


Creative Commons License

Doğanay H. A.

Legem Yayıncılık, Ankara, 2020

  • Yayın Türü: Kitap / Diğer
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Legem Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

“The Truth, The Whole Truth, Nothing But The Truth”

Bu kitapta ilginizi en çok çekeceğini düşündüğüm konu bir iPhone telefon modelinin parmak izi güvenlik sisteminin (Touch ID), kayıtlı parmak izinin çeşitli yöntemlerle üretilerek parmak izinin sahibi bulunmaksızın atlatılması ve telefon kilidinin kaldırılabilmesi konusudur. Bununla birlikte adli bilişim alanındaki aşağıdaki özet bilgilerin detayları da bu alanda sizler için çok faydalı olacağını düşündüğüm kıymetli bilgilerdir.

Teknolojinin günümüzde vardığı noktada insanların azımsanmayacak bir çoğunluğu iş, okul, gizli ve özel kısımları da dâhil olmak üzere hayatlarına dair en önemli bilgileri akıllı cep telefonları başta olmak üzere taşınabilir iletişim cihazlarında barındırmaktadırlar. Bu açıdan mobil cihazlardan elde edilen veriler adli süreçlerde ve mahkeme önünde gerçekten önemli bulgular olabilmekte, suçun ve/veya suçsuzluğun delillendirilmesinde büyük rol oynayabilmektedirler. Bu rolün merkezinde ise adli bilişim ve mobil cihaz adli bilişimi kavramları bulunmaktadır.

Bir çok disiplinin bir arada kullanıldığı adli bilişimin tüm aşamaları kitapta irdelenmiş olacaktır. Teknik ve hukuki alanda bilinmeyen adli bilişim uygulamaları bulgu olarak sunularak, pratikte en doğru prosedürün takip edilip hukuki sürecin en iyi şekilde yürütülmesi ve teknolojik geliş- meler neticesinde karşılaşılan güncel zorluklarla başa çıkılmasını sağlama- ya yönelik tespitlere yer verilecektir. Tespitler alan tecrübesi ve uygulamalı çalışmalar ile desteklenecektir. Yine bu kitapta adli bilişime yönelik tartışılan ve eksiklik görülen süreçlere yönelik çözüm önerileri de sunulmuştur. Özgün yönleriyle çalışmanın özellikle hukuk, kolluk kuvveti işlemleri ve adli bilişim uygulanan sivil alanda faydalı olması amaçlanmıştır.

Adli bilişim işlemleri en temelde hem hukuki hem de teknik boyuta sahiptir. Dolayısıyla adli bilişim incelemeleri gerçekleştirilirken şahsi ve özel verilerin hassasiyeti açısından uyulması gereken hem hukuki adımlar hem iş akış ve uygulama prosedürleri, hem de uygun teknik işlemler gerektiği gibi yürütülmelidir. Delil bütünlüğünün ve güvenilirliğinin göstergesi olan “delil zinciri” sisteminin sağlanması ve bu zincirin azami ölçüde kırılmadan uygulanması gereklidir. Oluşturulacak sistematik prosedürler delil zincirinin en temel taşıdır. İncelenen verinin incelemeci tarafından uygun ve belli bir şablonda raporlanması da adli makamların işini kolaylaştıracak ve adaletin daha kısa sürede tesis edilmesine katkıda bulunulacaktır. Kitap içerisinde, delil zincirinin güvencesi olacak olan günümüz adli süreci içerisindeki en güncel ve ideal iş akış şeması ortaya çıkarılacaktır. Adli sürecin hızlandırılması, adli bilişim incelemecileri için daha geniş bir vizyon sağlanması ve dijital delil güvenliğinin nasıl artırılabileceği hakkında çözümler üretilebilmesi adına bu alanda gerçekleştirilmiş çalışmaların ve çözümler üretilebilmesi adına bu alanda gerçekleştirilmiş çalışmaların ve oluşturulmuş uluslararası standartların irdelenmesi gereklidir. Bunun sonucunda elde edilecek bilgilerin somut yurt dışı örnekleri ile karşılaştırılması geliştirilebilir fikirler ve çözümler sağlayacaktır.