COVID-19 ve Yaşlı Bakımı: Yaşlılık Alanında Telebakım Çalışmaları ile İlgili Bir Kapsam İncelemesi.


Kırışık H., Korkmaz Yaylagül N.

I. Uluslararası Gerontolojik Bakış Kongresi: COVID-19 Sonrası Dönemde Gerontolojinin Görevleri, 21 - 22 Ekim 2021, ss.57-58

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.57-58
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

COVID-19 VE YAŞLI BAKIMI: YAŞLILIK ALANINDA TELEBAKIM ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ BİR KAPSAM İNCELEMESİ

Özet

Yerinde yaşlanma ilerleyen yaşla birlikte bireyin yaşlandığı yerde yaşamaya devam edebilmesini ifade eder.  Buna karşılık yaşlı bireylerin artan sağlık sorunları ve bakım ihtiyacı ev ortamında yaşlanmayı destekleyen, uygun maliyetli tamamlayıcı bakım hizmetlerine gereksinime neden olmuştur. Özellikle Covid-19 süreciyle birlikte yaşlı bakımı alanında alternatif bir bakım modeli olan telebakımın önemi artmıştır.

Bu çalışmanın amacı literatürde telebakımla ilgili yaşlılık alanında yapılan çalışmaları ele alarak mevcut çalışmaların genel eğilimlerini, kavramsal ve yöntemsel özelliklerini ortaya koymaktır.  Bu çalışmada bir nitel araştırma deseni olan doküman inceleme tekniği kullanılmıştır.  Bunun için seçilen konu ile ilgili yapılan çalışmalar taranmış, dâhil etme ve dışlama kriterleri esas alınarak elemeler yapılmış ve çalışmalar özetlenerek gerekli veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için kapsam inceleme (scoping review) tekniğine başvurulmuştur.  Toplamda 474 makaleye ulaşılmış ve eleme yapılarak 22 makale incelemeye dâhil edilmiştir.

Araştırma bulgularına göre, en sık çalışma yapılan ülke İngiltere ve en sık kullanılan araştırma metodu nitel tekniklerdir. İncelenen araştırmaların çalışma alanları 4 temaya ayrılmıştır. Bunlar; hizmet kullanımı, kronik hastalık, etik ve maliyet-etkinliktir. Telebakım kronik hastalıkların bakımında önemli bir yere sahiptir ve bakımı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Öte yandan çalışma sonuçları, telebakım kullanımının ev içinde bağımsızlığı tam olarak sağlamadığını ancak desteklediğini göstermektedir. Telebakım bağımsız kimliğe tehdit olarak algılandığında sosyal dışlanmaya neden olabilmektedir. Telebakım mevcut faydaların yanında riskler de barındırmaktadır. Yaşlı bireylerin teknoloji kabul düzeylerinin düşük olması ve telebakım cihazlarının karmaşıklığı telebakım kullanımından kaçınmalarına neden olabilmektedir.  Telebakım kullanımında beklenen sonuç bakım maliyetlerini azaltmak iken bu inceleme sonucunda telebakımın maliyet etkinliği ile ilgili çalışmalara ilginin oldukça az olduğu ve bu konuda yapılan çalışmaların tutarsız sonuçlar gösterdiği görülmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Covid-19, yaşlı, bakım, telebakım, gerontoloji