İÇ ANADOLU BÖLGESİNDEKİ PROFESYONEL FUTBOLCULARIN İŞ DOYUM DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Creative Commons License

Uyar Y., Sunay H., Atlı A.

SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ, cilt.20, sa.3, ss.155-167, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Futbolun tüm dünyada ilgiyle izlenmesi ve futbolu hayatının bir parçası haline getiren kitleler sayesinde her geçen gün katlanarak artan futbolun ekonomik gücü, futbolcuların astronomik ücretler kazanmasını da beraberinde getirmektedir.  Yirmili yaşların başından itibaren yaşıtlarının hayal dahi edemeyeceği gelirlere sahip olan profesyonel futbolcuların işlerinden elde ettikleri doyumun ne düzeyde olduğu, kazandıkları paralar nedeniyle göz ardı edilmiş, pek fazla sorgulanmamıştır. Bu çalışma, İç Anadolu Bölgesindeki profesyonel futbol takımı oyuncularının iş doyum düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Betimsel araştırma modeline uygun olarak düzenlenen araştırmanın evrenini, 2016-17 sezonunda İç Anadolu Bölgesindeki profesyonel futbol takımlarında yer alan yaklaşık 384 futbolcu oluşturmaktadır. Örneklemini ise ilgili evrende yer alan toplam 158 futbolcu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Balcı (1985) tarafından geliştirilen ve 34 maddeden oluşan iş doyum ölçeği kullanılmıştır. Ölçek uzman görüşleri alınarak çalışma gurubuna uyarlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, aritmetik ortalamalar, farklılıkların tespitinde varyans analizi, veri toplama aracının güvenilirliği için ise Cronbach Alpha katsayılarına bakılmıştır. Araştırmada “eğitim durumu, futbol sektöründeki hizmet süresi ve oynadığı mevki” değişkenlerine göre hiç bir alt boyutta anlamlı farka rastlanmazken, “yaş, oynadığı takımdaki hizmet süresi ve bir sezonda oynadığı maç sayısı” değişkenlerine göre anlamlı farklar olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, profesyonel futbolcuların iş doyumlarının demografik değişkenlere göre farklılıklar gösterdiği, profesyonel futbolcuların en yüksek doyumu iş niteliği alt boyutundan, en düşük doyumu ise, mesleğinde gelişme olanakları alt boyutundan sağladıkları görülmüştür.