Oro-Antral Fistülün Blok Greft ile Onarımı ve Literatür Derlemesi


Yıldız M., Kılıç M. F., Yurttutan M. E.

TURKISH ASSOCIATION OF ORAL AND MAXILLOFACIAL SURGERY (TAOMS), Muğla, Türkiye, 9 - 13 Ekim 2024, ss.133

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.133
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giri: Maksillada posterior bölgede maksiller sinüs ile ilikili dilerin çekimleri sonrası sıklıkla oro-antral fistül oluabilmektedir. Oluan oro-antral fistülün kapatılma protokolü fistülün boyutuna göre deiiklik gösterir. Zamanında kapatılmamış fistüller hastada yeme-içme, konuma zorluu ve sinüzit gibi komplikasyonlara yol açabilir. Oro-antral fistülün tedavisi için çeitli cerrahi yöntemler tanımlanmıtır ve baarısı oral mukozal dokuların salıklı bir ekilde devamlılıının salanmasına balıdır.

Vaka: 63 yaındaki erkek hasta disiz boluklarının rehabilitasyonu için kliniimize bavuruda bulundu. Hastaya yapılan klinik ve radyolojik muayene sonucunda sol maksilla posterior disiz bölgede, kret tepesinde yumuak dokunun devamlılıın bozulduu ve sinüs membranının aız ortamına açık olduu görüldü. Hastada mevcut olan oro- antral fistül, sinüs tamamen temizlendikten sonra bukkal flap kaydırma yöntemi ile kapatılıp iyilemesi takip edildi. Mukozal iyileme ve schneider membranın iyilemesi için 2 ay beklenip iyileme salandıktan sonra simfiz bölgesinden alınan blok greft, sol maksilladaki oro-antral açıklıa mini-plak ile sabitlenip rekonstrüksiyonu salandı. yileme için 4 ay beklenilip CBCT ile bölgeye implant öncesi ölçümler yapıldı ve iyileme kontrol edildi. Rekonstrükte edilen saha implantlar ile rehabilite edildi.

Sonuç: Kliniimize bavuran hastanın simfiz bölgesinden alınan blok greft ile rekonstrüksiyonu yapıldı ve implantlar ile disiz bolukların rehabilitasyonu salandı.