TURKISH ASSOCIATION OF ORAL AND MAXILLOFACIAL SURGERY (TAOMS), Muğla, Türkiye, 9 - 13 Ekim 2024, ss.133
Giriş: Maksillada posterior bölgede maksiller sinüs ile ilişkili dişlerin çekimleri sonrası sıklıkla oro-antral fistül oluşabilmektedir. Oluşan oro-antral fistülün kapatılma protokolü fistülün boyutuna göre değişiklik gösterir. Zamanında kapatılmamış fistüller hastada yeme-içme, konuşma zorluğu ve sinüzit gibi komplikasyonlara yol açabilir. Oro-antral fistülün tedavisi için çeşitli cerrahi yöntemler tanımlanmıştır ve başarısı oral mukozal dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılığının sağlanmasına bağlıdır.
Vaka: 63 yaşındaki erkek hasta dişsiz boşluklarının rehabilitasyonu için kliniğimize başvuruda bulundu. Hastaya yapılan klinik ve radyolojik muayene sonucunda sol maksilla posterior dişsiz bölgede, kret tepesinde yumuşak dokunun devamlılığın bozulduğu ve sinüs membranının ağız ortamına açık olduğu görüldü. Hastada mevcut olan oro- antral fistül, sinüs tamamen temizlendikten sonra bukkal flap kaydırma yöntemi ile kapatılıp iyileşmesi takip edildi. Mukozal iyileşme ve schneider membranın iyileşmesi için 2 ay beklenip iyileşme sağlandıktan sonra simfiz bölgesinden alınan blok greft, sol maksilladaki oro-antral açıklığa mini-plak ile sabitlenip rekonstrüksiyonu sağlandı. İyileşme için 4 ay beklenilip CBCT ile bölgeye implant öncesi ölçümler yapıldı ve iyileşme kontrol edildi. Rekonstrükte edilen saha implantlar ile rehabilite edildi.
Sonuç: Kliniğimize başvuran hastanın simfiz bölgesinden alınan blok greft ile rekonstrüksiyonu yapıldı ve implantlar ile dişsiz boşlukların rehabilitasyonu sağlandı.