Amaç: Çeşitli içeceklerin, eklemeli (AM) veya eksiltmeli üretim (SM) teknikleriyle üretilen daimi kompozit rezinlerin renk stabilitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: SM (Vita Enamic-VE, Cerasmart-CE, Lava Ultimate-LU) ve AM (VarseoSmile Crown plus-VSC, Saremco print CROWNTECH-SPC, Formlabs 3B Permanent Crown-FPC) teknikleriyle üretilen altı kompozit rezin materyal seçilmiş ve farklı solüsyonlarda (yapay tükürük, siyah çay, kahve) farklı sürelerde (1 ve 7 gün) bekletilmiştir. Örneklerin L*, a*, b* değerleri spektrofotometre kullanılarak kaydedilmiştir. Örneklerin renk değişimleri CIELAB formülü kullanılarak belirlenmiştir. Test materyalleri arasındaki renk farklılıklarının belirlenmesinde, parametrik dağılan verilerde ANOVA, non-parametrik verilerde ise Kruskal-Wallis analizi kullanılmıştır. Sonuçlar: Grup VE, yapay tükürük solüsyonunun 1. ve 7. günlerinde ve kahve solüsyonunun 7. gününde en az lekelenen grup olurken, Grup CE kahve solüsyonunun 1. gününde en az lekelenen grup olmuştur. Çay solüsyonunda ise 1. ve 7. günlerde materyallerin renk değişimleri arasında fark bulunmamıştır (p>0.05). Çay ve kahve solüsyonları tüm test materyallerinde yapay tükürükten istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla renk değişimine neden olmuştur (7. günde Grup CE, 1. günde Grup VSC ve FPC hariç) (p<0.05). Sonuç: 3D daimi kompozit rezinler CAD/CAM freze kompozit rezinlere kıyasla genel olarak daha fazla boyanma göstermiştir. Çay ve kahve boyama solüsyonları yapay tükürüğe kıyasla materyallerin rengini değiştirmiştir. Saklama süresi arttıkça daha fazla renk değişimi gözlenmiştir.
Objective: To investigate the effects of various beverages on the color stability of permanent composite resins produced by additive (AM) or subtractive manufacturing (SM) techniques comparatively. Materials and Methods: Six composite resin materials produced by SM (Vita Enamic-VE, Cerasmart-CE, Lava Ultimate-LU) and AM (Varseo Smile Crown plus-VSC, Saremco print Crowntech-SPC, Formlabs 3B Permanent Crown-FPC) techniques were selected and soaked in different solutions (artificial saliva, black tea, coffee) for different times (0, 1 and 7 days). L*, a*, b* values of the samples were recorded using a spectrophotometer. The color changes of the samples were determined using the CIELAB formula. In determining the color differences between the test materials, Kruskal-Wallis analysis was used when one-way analysis of variance wasn’t available. Results: Group VE was the least stained group on the 1st and 7th day of artificial saliva solution and the 7th day of coffee solution, while Group CE was the least stained group on the 1st day of coffee solution. In the tea solution, on the 1st and 7th days, there wasn’t difference in the materials' color change (p>0.05). Tea and coffee solutions caused statistically significantly more color change in all test materials than artificial saliva (except Group CE on the 7th day, Group VSC and FPC on the 1st day) (p<0.05). Conclusion: 3D permanent composite resins generally showed more staining than CAD/CAM milled composite resins. Tea and coffee staining solutions changed the color of the materials compared to artificial saliva. As the storage time increased, more color changes were observed.