BATTALGAZİ (MALATYA) EKOLOJİSİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN OLGUNLUK AŞAMASINDA TOPLAM FENOLİK BİLEŞİK İÇERİĞİ VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİ


Creative Commons License

Kılınç A., Keskin N., Kunter B.

13 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE AND RURAL DEVELOPMENT, Uşak, Türkiye, 28 - 29 Kasım 2023, ss.1490-1500

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Uşak
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1490-1500
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Üzüm, tüm dünyada yaygın olarak tüketilen ve çok sayıda çeşide sahip ekonomik bir meyve

olup, doğal fenolik bileşik ve antioksidan kaynağıdır. Üzümlerden elde edilen çeşitli fenolik

bileşik ve antioksidanların beslenme ve sağlık üzerindeki etkilerine ait araştırmalar günümüzde

de dinamik bir çalışma alanıdır. Üzüm tanesinin bileşiminde bulunan antioksidan bileşiklerin

kompozisyonu, başta çeşit faktörü olmak üzere; iklim, toprak, ekoloji ve olgunluk gibi

faktörlere göre şekillenmektedir. Bu nedenle, üzüm çeşitlerinin, bulundukları koşullar

içerisinde sahip oldukları fenolik profilin belirlenmesi gerek çeşitlerin karşılaştırılması gerekse

de tür içi kapasite değişiminin ortaya konması bakımından önemlidir. Bu çalışmada, 728 m

rakıma sahip Malatya Kaysı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Battalgazi Yerleşkesi Koleksiyon

Bağı’nda 110 R anacı üzerinde yetiştirilen sekiz yaşlı 10 adet üzüm çeşidinin 2021 yılı

vejetasyon döneminde toplam fenolik bileşik içeriği ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir.

Çalışmanın materyalini oluşturan Ağın Beyazı, Barış, Hatun Parmağı, Italia, Kureyş ve

Tahannebi beyaz-sarı, Banazkara, Horoz Karası, Köhnü ve Öküzgözü ise kırmızı-siyah tane

rengine sahip çeşitlerdir. Olgunluk aşamasında Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) değerleri

refraktometre ile belirlenerek, üzüm çeşitlerine göre 14-21 Briks aralığında hasat

gerçekleştirilmiştir. Tanelerde toplam fenolik bileşik içeriği Folin Ciocalteu yöntemi ile gallik

asit eşdeğeri (GAE), antioksidan aktivite ise Difenil-1-pikrihidrazil Radikal Söndürücü

Kapasitesi (DPPH) yöntemine göre troloks eşdeğeri (TE) olarak spektrofotometre ile analiz

edilmiştir. Her iki özellik bakımından da çeşitler arası fark istatistik olarak önemli bulunmuştur

(p<0.001). Çeşitlerin toplam fenolik bileşik içeriği 447.160 mg GAE/100g (Banazkara)-

123.977 mg GAE/100g (Hatun Parmağı), antioksidan aktivite değerleri ise 254.577 mg TE/g

(Banazkara)-113.977 mg TE/g (Hatun Parmağı) aralığında değişim göstermiştir. Çalışma

sonucunda toplam fenolik bileşik içeriği ve antioksidan aktivite bakımından Banazkara, Horoz

Karası ve Tahannebi çeşitlerinin yüksek potansiyele sahip oldukları belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L., gen kaynakları, Malatya, olgunluk, fenolik bileşikler