T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Yayınları , Ankara, 2023
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın (SKA) çevresel odağı olan ve tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği, çölleşme, kuraklık, gibi problemlere ülkemiz de başta coğrafi konumu, iklimi, topografyası sebebiyle şiddetle maruz kalmakta, gelecek projeksiyonlara göre riskin daha da artması beklenmektedir. Plansız insan faaliyetleri sebebiyle sonuçları günbegün kötüleşen bu problemlere karşı önlem almak, halkımızın dayanıklılığını artırmak ve etkilenebilirliğini azaltmak konusunda herkese sorumluluk düşmektedir. Mamafih bu sorumluluğun en büyüğü şüphesiz, arazi yönetimine ilişkin üst düzey kritik kararları alan kamu kurumlarına aittir. "Arazi Tahribatının Dengelenmesi, Yukarı Sakarya Havzası Projesi" kapsamında oluşturulan "ATD Karar Destek Sistemi" de karar vericilere sürdürülebilir arazi yönetimi kapsamına uygun adımları atma yolunda güvenilir çok farklı temaları içeren veriler sunmak amacıyla oluşturulmuştur. Sistem ulusal düzeyde uygulanmış ve çıktılarıyla il istatistikleri üretilmiştir. Sistem, uluslararası verilerin yanı sıra ülkemiz şartlarına göre Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından oluşturulmuş olan "Erozyon Modeli", "Türkiye Çöllleşme Haritası", "Toprak Organik Karbonu Haritası" gibi ulusal verilerden beslenmekte ve devam eden güncellemeler ile de gerçeğe en yakın sonucu vermeyi hedeflemektedir.
ATD Eylem Planı bu veriler ışığında, ATD göstergeleri olan "Arazi Örtüsü (AÖ), Arazi Üretkenliği (AÜ) ve Toprak Organik Karbonu (TOK)" göstergelerine ek olarak "Erozyon (E)" verilerinden yola çıkarak tarım, orman ve mera arazileri için ortaya çıkan tahribat eğilimlerinin uzman görüşleriyle değerlendirilmesi sonucu alana özgü Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) Önerilerini ortaya koymuştur. Çölleşme ve erozyonla mücadele amacıyla politika ve stratejiler belirlemek görevleriyle yetkilendirilen Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan bu dokümanın, ülkemiz topraklarının sürdürülebilir şekilde kullanılması yolunda tüm kurumlarımıza rehber olacağı kanaatindeyim. Bu çalışmada emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma, akademisyenlere, kurum ve kuruluşlara en kalbi duygularımla teşekkür ederim.
Nurettin TAŞ
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü