2017-2022 Yılları Arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji-Alerji Polikliniği’nde Besin Alerjisi Tanısı ile İzlenen Hastaların Klinik, Laboratuvar ve Takip Özelliklerinin İncelenmesi


Creative Commons License

Özkan E., İslamoğlu C., Doğu E. F., İkincioğulları K. A., Haskoloğlu Z. Ş.

2. Ankara Peditari Kongresi, Ankara, Türkiye, 07 Kasım 2024, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

2017-2022 Yılları Arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji-Alerji Polikliniği’nde Besin Alerjisi Tanısı ile İzlenen Hastaların Klinik, Laboratuvar ve Takip Özelliklerinin İncelenmesi Ersin Özkan1, Candan İslamoğlu2, Figen Doğu2, Aydan İkincioğulları2, Zehra Şule Haskoloğlu2 1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara 2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı, Ankara Giriş: Çalışmamızda, kurumumuzda besin alerjisi(BA) ile takip edilmiş hastaların klinik, laboratuvar ve takip özelliklerini inceleyerek, verilerini ülkemiz ve dünya literatürüyle kıyaslayarak, sıklığı giderek artmakta olan bu hastalığın tanı ve tedavi süreçlerine katkıda bulunabilecek çıkarımlara ulaşmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Öykü, muayene bulguları, duyarlılık testleri, eliminasyon diyetine yanıt veya besin yükleme testi (BYT) ile BA tanısı konulan ve takibe alınan hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastaların demografik bilgileri, özgeçmiş ve soygeçmiş özellikleri, klinik bulguları, beslenme özellikleri, laboratuvar testleri, deri prick testi (DPT) sonuçları, BYT yapılıp yapılmadığı, diyet kısıtlamaları, son kontrolde tolerans gelişip gelişmediği öyküsü, tolerans gelişti ise zamanı, diyet açılma zamanında DPT ve spesifik IgE testleri sonuçları olmak üzere takip özellikleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Üç yüz hastanın 169’unu erkek, 131’ini kız çocukları oluşturmaktadır. Hastalar klinik bulgular temelinde altta yatan olası patogeneze göre 3 grupta sınıflandırılmıştır. IgE aracılı BA grubunda 131, mikst tip reaksiyonlar aracılı BA grubunda 92, hücresel aracılı BA grubunda 77 hasta vardır. Hastalarda %67,3 inek sütü, %50,6 yumurta beyazı, %26,6 yumurta sarısı, %4 fıstık, %3,3 buğday, %3 balık, %2,6 fındık ve %2,6 ceviz alerjisi görülmüştür. Ortanca tanı yaşı IgE aracılı grupta 6 ay, mikst grupta 4 ay ve hücresel grupta 4 ay olarak bulunmuştur. Takipte 237 hastada tolerans gelişirken 61 hastada tolerans gelişmemiştir. En sık tolerans gelişen besinler inek sütü, yumurta beyazı ve sarısıdır. Tolerans gelişmeyen alerjenler sırasıyla %77 ile ceviz, %76,9 ile fındık, %71,4 ile fıstık olarak görülmüştür. 62 hastada eşlik eden bir primer immün yetmelik (PİY) mevcuttu. 49 hasta ile süt çocuğunun geçici hipogamaglobülinemisi en sık rastalanan PİY’ti. İmmün yetmezlik hastalarında %42,8 oranında çoklu besin alerjisi görülmüştür. BA ilişkili anafilaksiye %6,3 oranında rastlanılmıştır. Sonuç: Ek gıdaya hipoalerjen gıdalarla başlanması, immün yetmezlik hastalarında BA yönünden dikkatli olunması, yüksek başvuru prick ödem çapı olan hastalarda tolerans yönünden sabırlı olunması, Fx5 pozitiflik derece arttıkça daha az tolerans beklenmesi, atopik dermatitli çocuklarda yumurta alerjisinin nedenlerinin araştırılması önerilir. Anahtar Kelimeler: Allerji, çocuk, besin, tolerans, duyarlanma