11. Tarla Bitkileri Kongresi, Konya, Türkiye, 7 - 10 Eylül 2015, cilt.2, ss.340-344, (Tam Metin Bildiri)
Yonca (Medicago sativa L.) dünya üzerinde en fazla yetiĢtirilen, yüksek protein ve sindirilebilirlik değerlerine sahip bir yem bitkisidir. Dünya üzerinde birçok bölgede sulu koĢullarda yetiĢtirilen yonca bitkileri için „Tuzluluk‟ üretim potansiyelini sınırlandıran bir faktördür. Bu araĢtırmada; Yonca (Medicago sativa L.) bitkisinin farklı tuz dozlarının çimlenme parametreleri üzerine etkileri laboratuar koĢullarında incelenmiĢtir. AraĢtırma; 2015 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü Biyoteknoloji ve Sitoloji laboratuarlarında 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüĢtür. Yonca (Medicago sativa L.) materyali olarak Bilensoy, Alpha, Verko çeĢitleri kullanılmıĢtır. Tuz stresi için NaCl‟nin 5 dozu (3, 6, 9, 12 ve 15 g/l) ve kontrol grubu olarak da saf su (0 g/l) kullanılmıĢtır. ÇalıĢmanın 3. gününde çimlenmiĢ olan tohumlar sayılarak “Çimlenme Hızı” ve 7. Günde çimlenmiĢ olan tohumlar tekrar sayılarak “Çimlenme Gücü” hesaplanmıĢtır. “Kök Uzunluğu”, “Hipokotil Uzunluğu”, “YaĢ Ağırlık”, “Kuru Ağırlık” ve “Kuru Madde Oranı” gerekli ölçümler yapılarak belirlenmiĢtir.