PROF. DR. MAHMUT ÂDEM’İN HARİTALARLA YAŞAM ÖYKÜSÜ


Çalışkan O.

ÇINARIMIZI SELAMLAMA: PROF. DR. MAHMUT ÂDEM’İ ANMA TOPLANTISI, Kasım KARAKÜTÜK, Editör, Ankara Üniversitesi, Ankara, ss.107-122, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Ankara Üniversitesi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.107-122
  • Editörler: Kasım KARAKÜTÜK, Editör
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çocukluk ve Erken Gençlik

Dokuz yüz otuz beş yılının dördüncü ayının on birinci günü dünyaya geldi. Hava serin, dağlar karlı, günlerden perşembeydi. Rüzgâr kuzeyden esiyor ve gökyüzüne beyaz, buruk tuz zerrecikleri serpiyordu. Vilayetin adı Denizli’ydi[1] ama denizden yaklaşık yedi gün uzaktaydı. Zamanın Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK’TÜ, ikisinin de baba adı Ali Rıza’ydı. İkisi de babalarının yokluğunda büyümüşlerdi. Yoklukla erken tanışmışlardı.

İklim sert, toprak haşin, hayat acıydı. Yoksuldu ama mutluydu Hasan Hüseyin. Yaklaşık dört yıl mücadele ve dayanışmayla köyünün, kırsalının tadını çıkardı. Yoksulluk başa bela… Dokuz yüz otuz dokuzun soğuk bir kasım sabahı dayısı çıka geldi. Tıpkı yüreği gibi elleri de dolu doluydu. Çocuğu yoktu ve bir evladı olsun diye baldızından medet umuyordu. Yoksulluk boynunu büküyordu ama evladının daha iyi koşullarda yaşayacağını bilmek de acısını hafifletiyordu. Merasimsiz hazırlandılar ve gözyaşlarıyla vedalaştılar. Dayısının atının terkisinde Honaz'ın Kaklık Köyüne doğru yola çıkmışlardı. Rüzgâr doğudan esiyordu ve dayısı yanık bir türkü söylüyordu.

Kaklık, Söğüt gibi değildi. Daha küçüktü, daha tenhaydı, dağın eteğinde değil, ovanın düzündeydi. İklimi daha ılımandı, toprağı daha bereketliydi. İş çoktu ama ekmek de boldu. On yaşına kadar teyzesi ve dayısıyla sıkıntısız bir hayat yaşadı. Tarlalarda, bahçelerde çalıştı, koyun-keçi güttü, aşık-sülenke oynadı. On yaşında eğitimle daha doğrusu eğitmenle tanıştı. Gezmekten, tozmaktan ve oyunlardan daha keyifli bir şey bulmuştu… Öğrenmek. Eğitmenden ders almaya başladığında yıl dokuz yüz kırk beş, Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ, Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli YÜCEL’Dİ.