İklim Krizinin Gıda Güvenliği Üzerine Etkileri.


Creative Commons License

Altıntaş G., Uçar A.

2. Uluslararası Gazi Sağlık Bilimleri Kongresi., Ankara, Türkiye, 15 - 17 Aralık 2022, ss.295-300

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.295-300
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Antroposen olarak adlandırılan yeni jeolojik çağ, gezegendeki değişimin hakim gücünün insan olduğunu ifade
etmektedir. İnsanlığın bu baskın gücünün gezegen sağlığını tehdit ettiği ve iklim krizi gibi yıkıcı sonuçlara
sebep olduğu düşünülmektedir. İnsan faaliyetleri sonucu artan sera gazı emisyonları, küresel yüzey sıcaklığını
artırmaktadır ve 2011-2020 yılları arası dönemin kaydedilen en sıcak dönem olduğu söylenmektedir. İnsanoğlu
iklim krizinin sebeplerinden biri olmanın yanı sıra iklim krizinin sonuçlarından da doğrudan veya dolaylı olarak
etkilenmektedir. İklim krizi sonucunda bazı hastalıkların (enfeksiyonlar, salgın hastalıklar, alerjiler, solunum yolu
hastalıkları gibi) insidansında artışlar beklenmektedir. Aynı zamanda insanların yeterli ve güvenli su ve gıdaya
erişimi güçleşmekte bu durum gıda güvencesi ve gıda güvenliğini tehdit etmektedir.
Gıda güvenliği, gıda kaynaklı enfeksiyonları önlemek için besinlerin işlenmesi, saklanması ve hazırlanmasıyla
ilgilidir. Yeterli miktarda, güvenli ve besleyici gıdaya erişim, yaşamı sürdürmenin ve sağlığı geliştirmenin
anahtarıdır. İklim krizi sonucu dünya ısısının artışı, yağış düzenlerindeki değişiklikler, ekstrem hava olaylarının
artan sıklığı ve yoğunluğu, okyanusların ısınması ve asitlenmesi, kontaminantların taşıma yollarındaki değişiklikler
gibi birçok faktör gıda güvenliğini etkilemektedir. Sıcaklık ve nem artışına ek olarak ekstrem hava koşulları, gıda
kaynaklı hastalıklara sebep olan birçok bakteri, virüs, parazit ve mantarın hayatta kalma yeteneği üzerinde
rol oynamaktadır. Çalışmalarda, yükselen hava sıcaklıkları ile birlikte Salmonella ve Campylobacter kaynaklı
enfeksiyonların insidansında ve pek çok ülkede mısır ve tahıllardaki aflatoksin miktarında artışlar kaydedilmiştir.
İklim krizi sonucu ürün veriminin azalması gıda fiyatlarında artışa sebep olmakta bu da insanları daha ucuz ve
düşük kalitede besinlere yöneltmektedir. Bu noktada tek sağlık yaklaşımı çerçevesinde gıda güvenliğini artırmaya
yönelik küresel çapta önlemlerin alınması oldukça önem arz etmektedir. Bu derlemenin amacı, iklim krizinin gıda
güvenliğine etkisini incelemektir