Türkiye‟ye Bir Örnek Teşkil Etmesi Açısından Alman Meslek Liselerine Genel Bir Bakış


Koç A., Aydın N.

II Maarif Kongresi, Ankara, Türkiye, 13 - 18 Temmuz 2021, ss.25

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.25
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Avrupa’nın en önemli ülkelerinden birisi olan Almanya, hem üç milyon civarında insanımızın yaşadığı, hem de başta ekonomi olmak üzere birçok alanda yakın işbirliği içerisinde olduğumuz bir ülke konumundadır. Avrupa Birliğinin lokomotif ülkelerinden birisi olan Almanya’nın ön plana çıkan en önemli özelliklerinden birisi de “eğitim” alanında istikrarlı bir yol izlemesidir. Her eyalette farklı uygulanan Alman eğitim sisteminin Almanya genelindeki ortak uygulamasına bakıldığında, ilkokul eğitiminden itibaren öğrencilerin yetenekleri ve başarılarına göre farklı okul türlerine yönlendirildiği ve böylelikle ülkenin ihtiyacı olan alanlarda nitelikli vatandaşların yetişmesinin gerçekleştiği dikkat çekmektedir.

Söz konusu eğitim kurumlarından bir tanesi de meslek liseleridir. İlgili okullarda sanayi kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde gerçekleşen eğitim, hem ülkede “nitelikli ara eleman” yetişmesine imkân tanımakta, hem de istihdam ve dolaysıyla işsizlik konusundaki sorunların büyük oranda ortadan kaldırmasına katkı sağlamaktadır.

Ülkemiz meslek liselerinin durumuna bakılacak olursa, 1921 yılında henüz milli mücadele devam ederken Ankara’da toplanan Maarif Kongresinde ve sonrasında gerçekleşen komisyonlarda her ne kadar meslek liseleri konusu ele alınmış ve önemsenmiş olsa da, günümüze kadar gerçekleşen uygulamalarda istenilen ve hedeflenen niteliğe erişilmediği bilinmektedir. Türkiye’deki meslek lisesi eğitimine bir örnek teşkil edebileceği düşüncesiyle bu çalışmada Almanya’da on yıllardır sorunsuz ve istikrarlı bir şekilde faaliyet gösteren meslek liseleri konu edilmiştir.

 Doküman analizi yöntemine göre yapılan araştırmada Alman eğitim sisteminden kısaca bahsedildikten sonra meslek liselerine geçiş süreci, meslek liselerinin türleri, verilen derslerin teorik ve uygulamalı olmak üzere dağılımı, öğrencilerin stajlarının nasıl gerçekleştiği, eğitim sonrası iş olanakları gibi konular genel olarak tanıtılacaktır.

İlgili okullarda verilen eğitimlerin hangi yönlerinin kısa, orta ve uzun vadede Türkiye’deki meslek liselerinde uygulanabileceği konusu tartışılacak ve bir sonuca varılacaktır.