Bilateral Operkuler Sendrom Olgusu


TAŞ O., TEKELİ E. İ., SORGUN M. H., TOGAY IŞIKAY C.

58. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 18 - 24 Kasım 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ

Foix-Chavany-Marie sendromu olarak da adlandırılan “Operküler Sendrom”da anartri izlenir ve bununla birlikte yüz, farinks, dil ve çiğneme kaslarının istemli kontrolü kaybolur, ancak bu kasların rol aldığı refleks hareketler korunur. Konuşamama ve yutkunamama, buna karşın etkilenen kaslarda refleks hareketlerin korunması bu sendromun temel özellikleridir. Psödobulber palsinin kortikal formu olarak tanımlanır. Bilateral operküler lezyonlara bağlı gelişmesiyle karakterize olsa da olarak unilateral operküler lezyonlarla da geliştiği bildirilmiştir. Biz de, farklı zamanlarda geçirdiği inmeler sonrası oluşan bilateral operküler infarktlara bağlı operküler sendrom gelişen bir olguyu sunuyoruz.

OLGU SUNUMU

Altmış altı yaşında, sağ el dominant erkek hasta, sağ tarafında güçsüzlük şikayeti ile polikinliğe başvurdu. Özgeçmişinde bilinen hipertansiyonu ve iki farklı zamanda geçirilmiş iskemik inme hikayesi mevcuttu. Geçirilmiş iskemik inmelerine bağlı motor afazi sekeli olan hasta tarafımıza başvurduğunda klopidogrel 75mg/gün, nebivolol 5 mg/gün ve ramipril 2,5 mg/gün kullanmaktaydı. Hasta nörolojik muayenesinde anartrikti. Sağ nazolabial oluk silikti. Dili, dışarı çıkardığında sağa deviye, ağız içerisindeyken sola deviyeydi ve atrofikti. Sağ üst ekstremite derin tendon refleksleri hiperaktifti. Sağda Babinskisi vardı. Farenks refleksi alınan hastanın yutma fonksiyonu değerlendirildiğinde sıvı gıdaları aspire ettiği gözlendi. Yapılan bilgisayarlı tomografi anjiografide (BTA) ve transtorasik ekokardiyografisinde (TTE) belirgin patoloji izlenmeyen, 24 saatlik ritim holter incelemesinde atriyal fibrilasyon saptanmayan hasta kriptojenik iskemik inme tanısıyla asetil salisilik asit 100mg/gün, klopidogrel 75mg/gün, nebivolol 5 mg/gün ve ramipril 2,5 mg/gün verilerek taburcu edildi.

TARTIŞMA

“Operküler Sendrom”, fasio-labio-faringo-glosso-laringo-brakial kasları etkileyen bir psödobulber palsi türüdür. Çene jerklerinin, faringeal refleksin korunması ve fasikülasyon, atrofi ve denervasyon izlenmemesi ile bulbar felçten ayrılır. Farklı zamanlarda geçirilen inmeler sonrası da operküler sendrom gelişebileceğini vurgulamak ve bulber felcin ayırıcı tanısında yer alması gerektiğini belirtmek için bu olguyu sunmak istedik.