Toros Üniversitesi 2. Ulusal Kahve Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 05 Haziran 2024, ss.136, (Özet Bildiri)
Kahve ekonomik, toplumsal ve çevresel pek çok faktöre bağlı olarak kahve kuşağı ülkelerinde önemli bir ekonomik ürün olarak yetiştirilmektedir. Kahvenin hangi koşullarda üretileceğini belirleyen çevresel ve beşerî koşullar, birbirlerini etkilemekte ve birbirlerinden etkilenmektedir. Örneğin 2012’de Orta Amerika’da iklim değişiklikleri sebebiyle ortaya çıkan ve bir tür mantar hastalığı olan kahve pası, bölge ekonomisini ve toplumsal yaşamı derinden sarsmıştır. Kahve pasının neden olduğu kahve krizi, başta Guatemala olmak üzere bölgede üretimde düşüş, ihracatta gelir kaybı, işsizlik, kırsal yoksulluk, gıda güvensizliği ve nihayetinde hem kırdan kente hem de sınır ötesine göç gibi sosyoekonomik sonuçlar doğurmuştur. Bu çalışmada keyifle tüketilmesine karşın sömürgecilikten bugüne emek yoğun, zahmetli üretim sürecinde küçük üreticinin ve mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı sorunlar tarihsel perspektiften değerlendirilirken, bir vaka incelemesi olarak Orta Amerika’daki kahve krizi “iklim ve göç” bağlamında ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı, kahve tarımının ve bölge halkının geleceğinin sürdürülebilir tarım politikalarına, adil ticaret anlayışına ve işgücünü korumaya yönelik sosyal politikalara gereksinim duyduğunu vurgulayarak, teknik ve finansal desteği içeren programları, kooperatifler yoluyla örgütlenme pratiklerini tartışmaya açmaktır.
Anahtar Kelimeler: Kahve pası, iklim krizi, göç, orta Amerika, sosyal politika