Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi


Özer H. B.

Sidas, İzmir, 2006

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2006
  • Yayınevi: Sidas
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

İçinde bulunduğumuz yüzyılda süt teknolojisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak yoğurt endüstrisi de sürekli bir devinim içerisindedir. Bu hareketliliğe ve tüketici taleplerindeki çeşitliliğe bağlı olarak günümüzde farklı fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklere sahip yoğurt üretimi gerçekleştirilmektedir. Son yıllarda fonksiyonel gıdalar ile sağlıklı yaşam arasındaki ilişkinin somut bir biçimde ortaya konulmuş olması da yoğurt ve probiyotik fermente süt ürünlerinin popülaritesini hızla artırmıştır. Bu durum, yoğurt ve benzeri fermente süt ürünleri üzerine yürütülen bilimsel ve teknolojik araştırmaların yönünü de büyük ölçüde etkilemiştir. Buna rağmen yoğurt teknolojisi alanındaki güncel gelişmeleri kapsayan eser sayısı  sınırlıdır. Çalışmaktan büyük zevk aldığım bu sektörde varolan Türkçe yazılı eser boşluğunu bilgi ve tecrübelerimle bir miktar da olsa doldurma arzum beni bu kitabı yazmaya motive etmiştir.

 

Bu kitabım yaklaşık 10 yıllık bir araştırma ve hazırlık çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi kitabı bu alanda mevcut temel unsurlar yanında yeni teknolojileri de okuyuculara sunmayı amaçlamıştır. 2000 dolayında güncel literatürden yararlanılarak hazırladığım bu eserim 11 bölümden oluşmaktadır.