Balıklarda Lizozim Aktivitesini Arttırıcı Aromatik Bitki ve Özütleri


Doğankaya L., Onbaşılar D.

22. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, Ankara, Türkiye, 16 - 18 Mayıs 2024, cilt.1, ss.41, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.41
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Balık sağlığı ve büyüme performansı balık yetiştiriciliği ile doğrudan ilişkili konulardır. Hastalık kontrolü için antibiyotik kullanımı, antibiyotiğe dirençli bakterilerin gelişmesi, dokularda kalıntı birikimi, su ortamındaki mikrobiyal popülasyonların yok olması ve sucul hayvanların bağışıklık sistemini baskılaması gibi olumsuz etkileri nedeniyle yasaklanmıştır. Bu nedenle balık beslemede aromatik bitki ve özütlerinin kullanımına ilgi artmıştır. Kereviz (Apium graveolens), sarımsak (Allium sativum), adaçayı (Salvia officinalis), kekik (Thymus vulgaris), nane (Mentha × piperita), fesleğen (Ocimum basilicum), lavanta (Lavandula angustifolia miller), zencefil (Zingiber officinale), ginseng (Panax ginseng), Spirulina platensis, biberiye (Salvia rosmarinus), çemen otu (Trigonella foenum graecum L.), Aloe vera, hanımeli (Lonicera periclymenum), yeşil çay (Camellia sinensis) yaprakları gibi bitkilerin ve özütlerinin kullanımı, balıklarda lizozim aktivitesini artırmaktadır. Yapılarında flavonoidler, alkaloidler, fenolik maddeler, pigmentler, steroidler, terpenoidler ve esansiyel yağlar gibi çeşitli biyoaktif maddeler bulundurur. Lizozim, immün sistemin uyarılmasını sağlayan antimikrobiyal bir enzim olmasının yanı sıra su canlılarının hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlayarak yaşama gücünü olumlu etkiler. Aromatik bitki ve özütleri aynı zamanda antistres, büyümeye teşvik edici ve iştah açıcı özellikleri sayesinde balığın bağışıklık gücünü ve fiziksel durumunu iyileştirmektedir. Aromatik bitkilerin özellikleri, genellikle yararları bakımından sentetik maddelere benzer veya onlardan daha üstün konumdadır. Bu derlemede, lizozim aktivitesi arttırıcı aromatik bitki ve özütlerinin balık beslemede kullanımı ve büyüme performansı üzerine etkileri değerlendirilmiştir.