BEHÇET HASTALIĞINA EŞLİK EDEN DİL SKUAMÖZ HÜCRELİ KARSİNOM OLGUSU


Ergül Ç., Ateş A., Turgay T. M., Uslu E.

ANKARA ROMATOLOJİ TOPLANTISI, Sakarya, Türkiye, 6 - 08 Eylül 2024, ss.54-55

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.54-55
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Behçet Hastalığı, vücuttaki hemen hemen her organ sistemini etkileyebilen tekrarlayan mukokutanöz ülserlerle ka- rakterize değişken damar vaskülitidir (1). Skuamöz hücreli karsinom (SHK), Dil karsinomunun en yaygın histolojik türüdür. SHK sıklığı, risk faktörlerine maruz kalmanın azalması nedeniyle bazı ülkelerde azalmaktadır, ancak genç populasyonda arttığı bildirilmiştir. (2).

Olgu: Otuz İki yaşında erkek hasta, Mart2018’ de başlayan sol-sağ gözde bulanık görme ve genital skar şikayetleri ile Göz hastalıklarına başvurmuş Behçet Hastalığı tanısı alarak Prednol ve Kolşisin tedavisi başlanmış. O dönemde yapılan tetkik- lerinde HLA-B*51’de pozitif saptanmış, oral aftlar ise tedavi başlandıktan sonra ortaya çıkmış. Nisan 2018’ de görüntüleme tetkiklerinde beyinde Multipl Skleroz (MS) benzeri plaklar görülmesi üzerine Nöroloji tarafından MS tanısı ile 5 gün 1000 mg Metilprednizolon pulse steroid tedavisi verilmiş idame tedavide Azatioprin başlanmış. Hasta Nörobehçet kronik tutulumu acısından Radyoloji konseyinde görüşülmüş Kraniyel Manyetik Rezonans Görüntüleme’ler Behçet hastalığı lehine değer- lendirilmiş, Hastaya Nöroloji kliniği tarafından Lomber ponksiyon da yapılmış patoloji saptanmamış, Anti MOG ve Anti NMO antikorları da negatif olarak görülmüş. Mayıs 2024’de kullanmış olduğu İmmünsüpresif tedaviye rağmen 5-6 aydır olan son 3 aydır şiddetlenen oral aft şikayetleri nedeniyle kliniğimize yatırıldı . Oral alımı yaygın aftlar nedeni ile azalmış, sadece yu- muşak katı gıdalar tüketebiliyormuş. Oral aft şikayetleri artması üzerine KBB’ye dilde ve bukkal mukozadaki lezyonlarının (resim 1) değerlendirilmesi amacıyla konsülte edildi lezyonlardan biyopsi alındı. Dil sol lateralinden alınan biyopsi sonucu “yassı hücreli karsinom” olarak raporlandı. Pet Ct sonucu: ‘’Dil sol yarıdan orta hattın sağına ve sublingual alana uzanan büyük boyutlu kitlede, sağ sublingual kitle lezyonunda ve boyun her iki yanda lenf nodlarında patolojik aktivite birikimleri’ şeklinde’ raporlandı. Temmuz 2024’de Hastaya sol lateralden Glossektomi+ ağız içi kitle eksizyonu yapıldı sağ taraftanda operasyon planı mevcut. Kulak Burun Boğaz ve Medikal Onkoloji kliniklerinde olgunun takip ve tedavisi devam etmekte.

Sonuç: Kronik oral ülserler Behçet hastalığı ile ilşkili olabileceği gibi iyi malignitelerden de kaynaklanabilir. Her oral soliter kronik aftları olan olgularda skuamöz hücreli karsinomu ekarte etmek için biyopsi yapılmalıdır (3). Olgumuzda da 3 aydır sebat eden tedaviye dirençli oral aftlarının olması nedeniyle malignite olabileceğinden dolayı biyopsinin bir an önce yapılması önem arz etmekteydi.