Bilinçte Giysi Metaforu


Bilge Y.

in: Bilgiseven Akademisi Sunumları II.Kitap, 7-13, 2024, Sefer Örsen, Editor, Bilgiseven, Balıkesir, pp.7-13, 2024

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Bilgiseven
  • City: Balıkesir
  • Page Numbers: pp.7-13
  • Editors: Sefer Örsen, Editor
  • Ankara University Affiliated: Yes

Abstract

Bilgiseven Akademisi Sunumları II.Kitap, 7-13, 2024

 

Bilinçte Giysi Metaforu

 

Yaşar Bilge *

Öncelikle Nazım Hikmet’in “Nasılsın?” şiiriyle başlamak istiyorum yazıma...

İyi günlerimde çok eller uzanır ellerime,

Resmimi, suratımı başköşeye asarlar…

Fakat demir kapıların her kapanışında üzerime,

Ardında taş duvarların her kaldığım zaman,

Ne arayan beni, ne soran…

Eeeehh, daha iyi be, bunun böyle olduğu…

Minnetim ve borçluluğum yalnız sana kalsın.

İyi günlerimde benim unuttuğum insan eli

Nasılsın?...

 

Bu çok anlamlı şiirin bizlerin bilinç dünyamıza katkı sağlayacağını düşünerek; bilincin tanımını yapmakla işe başlayalım.

            Bilinç için ‘Kendinin ve çevresindekilerin farkında olunması’ gibi özsel bir başlangıç tanımı yeterli olacak denilebilir. Platonun Eczanesinden seslenerek, bilinç konusunda amacın,  farkındalık süreç ve içerik geliştirilmesini sağlamak olduğu da söylenebilir.

Einstein, kendisinin ve çevresinin farkında olmasını, hep başarıları kovalayan bir yaşam yerine, alçak gönüllü ve sakin bir yaşamın onu mutlu edeceği söylemiyle dile getirmiştir.

________________________

 

* Prof. Dr. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi.

Bilincin bize atfedildiği özel yanıyla “Kendilik Bilinci” üzerinde oldukça fazla durmamız gerekecektir. Bunun için birçok şey söylenebilir:

1. Duyumsal içerik: Bedensel, sözcükseldir.

2. Ben-siz dile getirilen içerik: Dış nesnelere, bedensel içeriğe, zihinsel edinime ilişkindir.

3. Özünü bir algısal yargılar kompleksinin oluşturduğu Ben-siz odaksal bilinçtir.

4. Ben-e sahip, kendilik ve nesne arasındaki karşıtlığı dile getiren içeriktir.

5. Ben-e sahip, kendilik ve başkaları arasındaki karşıtlığı dile getiren içerik

6. Ben-e sahip, kendilik ile sen ve bunun kadar da kendilik ile bulunmayan kişiler arasındaki bir etkileşimi dile getiren içeriktir.

7. Bana göre de, ‘Ruhsal Değer Sisteminde Seçim Zamanı’ dır.

Bunun yanında “Bilinci Basamakları” adı altında 7 seviyeden oluşan paylaşımım da olacak, bunlara kısaca değinelim.

Seviye 1. Kuramsaldır. Bilinç nesne ve olayları algılamaz. Duyumsal çokluk vardır. Parçalı algılar beyne gelir.

Seviye 2. Özne-yüklem, mantık yoktur. Nesneler bilinçsiz renk, biçim, uzaklık farklılıklarına tepki veren hayvana ait davranış tarzıdır. Beyin kabuğu çalışmayan insandaki kör görüştür. Görsel içerik birleştirilemez. Kişi görmediğini tahmin eder. Görülmeyeni ayırt etme gücünü geliştirir. Demek ki bilinç kapsayıcıdır, bütünleştirir.

Seviye 3. Dışsal, içsel algısal dönüşüm olur. Dikkate yansır. Şimdi burada olana örtük gönderim yapar.

Seviye 4. Açık dönüşüm gözlenir. Ben, bu, şu, o gibi kavramları birleştirir, biçimler.

Seviye 5. Tek benci bilinçtir. Nedensel bağımsızlığı, bağımlılığı, kronolojik sıralamayı yapamaz. Uç olguları algılar. İçsel dönüşe ihtiyaç duyar.

Seviye 6. Kendilik gönderimin içselliğinde artış vardır.

Seviye 7. Bütünleşme, bağımsızlık, doğallaşma, güdüleme kayıtlı sistemi gözlenir. Akıl kuşatıldığını hissederse karanlığa gömülür. Kendilik için alınmış yabancı yaşantı gözlenir.

Bu basamakları ‘Ruhsal Değer Sisteminde Seçim Zamanı’ içinde ele almak doğru olacaktır.

Bunun yanında kendilik bilinç serüveninde; yaratılan, eksik (tamamlanması gereken), ihtiyaçları olan, kıt (az bulunan), alanında tek, yenisi çıktığında değiştirilen, düzeltilenleri bütünü içinde taşıyan “Ahlak” tan da söz edilmelidir.

O halde, bunu da belirttikten sonra;  siz varsınız, siz doğalsınız, siz güçlüsünüz, siz değerlisiniz, siz sevilmeye layıksınız kabulüyle bir “Sözleşme” yapma zamanı gelmiştir.

Bilinç için açıklayıcı olacak olan “Ortak Nöronal İşlem Teorisi” gündeme getirilebilir. İşe ‘Necker küpü’ üzerinden başlandığında; bilincin beyin aktivitesinin uyarıları altında deneylerle bazı sonuçlara varmak olanaklıdır. Hayvanlar üzerindeki bilinç araştırmalarında; kendini algılayan diğer cinslerden kendini ayrıştıran büyük maymunlara ve yunuslara uygulanan testleri başardıklarını söylemek oldukça olağandır. Ancak, diğer hayvanlar arasından da bunu başaranların olabileceğini söyleyebiliriz 1.

 

Bilinç Bozuklukları

 

Bunlar arasında bir şekilde durum ve anomalilerle; 1. Koma, 2. Akut Bilinç Bozukluğu, 3. Kronik Bilinç Bozuklukları oldukça önemlidir.

 

1. Koma

 

Koma; intrakranyal (beyinde ataklar şeklinde sürekli başağrısının çıkışıyla görülen), travmatik, infeksiyon, neoplastik, vasküler nedenlerle oluşan durumdur. Ayrıca koma için, birçok metabolik bozukluklarla da açıklanabilecek ve ilaçların da neden olabileceği bir durumdan söz edilebilir.

 

2. Akut Bilinç Bozukluğu

 

Bunlarla ilgili bazı durum tanımları yapılmıştır. Bunlar arasında fazla ayrıntısına girmeden Somnolans (letarji, hiporsomni) (bilinci normal izlenimi veren, bırakılınca uyuyan), Semi koma, Koma, Konfüzyon (özellikle dikkat bozukluğu), Delirium (heyecanda artma, irritabilite) verilebilir.

 

 

 

 

______________

 

1 https://sarkac.org/2017/04/bilinc-nedir/.

 

3. Kronik bilinç bozuklukları

 

Bunların arasında; Kronik bilinç bozukluğu ( Vejetatif durum-Apallik sendrom-Total demans), Akinetik mutizm, Kilitlenme sendromundan söz edilebilir.

 

 

,Bilinç Türleri

 

Bilincin birçok türü tanımlanmıştır. Bunları ‘Kendilik Bilinci’ bağlamında çözümlemelerle yaşantı dünyasında sergilediğimiz bilincimize giydiğimiz anlamda birçok metaforlarla örtüştürerek bir kisveye bürünmek gibi düşünmek olanaklıdır. Bilinç türlerinin bazıları kategorize edilerek aşağıda verilmiştir:

 

1. Uyanıklık, 2. Kognitif, 3. Affektif, 4. Mental Fonksiyon

5. Kartezyen Dualizm, 6. Monizm- Materyalizm (eleyici-indirgemeci), 7. Epifenomenalizm (Fizikalist) Paralelizm: Koşutculuk (Örtük, kategorik: Acı çekmek),   8. İşlevselcilik: Fenomenal (Boşluk-Ampirik: Erkekler ağlamaz-seninleyim.  Özgür. İyi kötü), Gönderim (Yararlı)-Katı deterministik (Varlık-Estetik-Ödev)-Olasılık (Pireyi deve yapmak), 9. Özdeşlik, 10. Biyolojik, 11. Yeni doğana bilinç oluşturmak, 12. Beyin yıkamak, 13. İkna etmek, 14. Bebekte Bilinç? (Nagel), 15. Yaşam döngüsü, 16. Estetik, 17. Beğenilme öncelikli, 18. Kamuflaj: Örtük, 19. Asimetrik bilgili, 20. Gözler ve ellere dikkat, Farklı soru, 21. Şeytanın avukatı, 22. Kartopu, 23. Savaş esnasında suçlama ve utandırma öncelikli Napolyon bilinci, 24. Metaverse: Aynadaki görüntü-Digitalizasyon, 25. Avatar-Desen, 26. 3 D Görüntü, 27. Simulasyon, 28. Moda, 29. Pamuk Prenses, 30.Simulaktr: Baudiliard, 31. Gelenek öncesi: Bebek ve çocuklarda öncelikli, 32. Geleneksel: Çıkar bağlantılı,

33. Gelenek sonrası: Sözleşmeye dayalı, 34. Depolama,

35. Dağıtma, 36. Paylaşma, 37. Yaş, 38. Meslek, 39. Grup, 40. Korumalı öncelikli: Polis, Jandarma, Doktor, Yargı.

Duygu, düşünce ve tutum inceleme, denetim bilinci. Hangi kimlik ön plana alındıysa ona ait dikkatin arttığı bilinç, 41. Pandomim, 42. Maske, 43. Savaş karşıtıymış gibi gösterip büyük zarar vermek, 44. Aldatılmış gibi yapmak, 45. İkincil durumları açığa çıkarmak,  46. Bilinci temizlemek, kurulamak, sıkmak. 47. Hastalıkta bilinç: Çoklu kişilik bozukluğu, demans, şizofreni, değişim körlüğü, yabancı el sendromu, 48. Ayrık beyin: Ekonomide, politikada, 49. Giysi: Demode, yırtık, kirli, 50. Nietzchi: Acıma, yoksunluk, kıtlık, etkisizlik, 51. Köle-Efendi diyalogları, 52. Kişisel veri: Tesettür, 53. Kişiliğe bağlı davranış, 54. Bağımlı, 55. Şizoid, 56. Depresif, 57. Paranoid, 58. Narsist, 59. Mantılcı-Buyurucu-Mimar-Tartışmacı, 60. Duygu bilinç türleri: Bu tür bilinçleri bir giysi listesinde önerileri ile benzeştirerek açıklamak olanaklıdır.

Bu önerileri aynı sıraya göre duygularla örtüştürdüğümüzde; 1.Duygularınızı listeleyin, 2. Duygularınızı düzenleyin, 3. Duygularınızı tutum ve davranışınıza göre belirleyin, 4. Duygularınızın elverişli, ölçülü, gerekli olmasına dikkat ediniz, 5. İnsanların davranışlarını Ash, Şerif, Milgram Zimbardo deneylerine göre inceleyiniz,  6. Kendinde, kendi yanında, kendiniz için olunuz açıklayıcı olacaktır, 61. Hırsız, 62. Katil, 63. Saldırgan, 64. Katil, 65. Cadı, 66. Hızlı, 67. Öfkeli, 68. Depresyon, 69. Aidiyet, 70. İdeoloji, 71. Milli gömlek.

 

Bilinçte Bellek

 

Bilinçte bellek denildiğinde; 1. Modüler (Kısa-uzun süreli), 2. Şekilli (Epizodik- Semantik), 3. Uyumlu (Dejavu-Jemavu) bellekten söz edilmektedir.

 

 

 

Bilinçte Algı

 

Bilinçte algı kavramında; hissettiğiniz, beklediğiniz ihtiyacınız olan, arzuladığınız durumlara göre algı seremonisi içinde olunmaktadır.

 

Konforlu giysi denildiğinde; hareket rahatlığı, optimumluluğu, ısı ve nem ayarının olması, iyi nem soğurması ve nem iletme kapasitesi, ısı geçirgenliği ve sıcaklığı dışarı verebilmesi, çabuk kuruması, yumuşak olması ve deriyi tahriş etmemesi, hafifliği, dayanıklılığı, kolay bakımı ve beğenilen tutum özellikleri akla gelmektedir. Bizim bellek giysilerimizin de konforlu olmasından söz edebiliriz.

 

Bu sunumda açıklamalar ve verdiğim örneklerle “Bilinçte Giysi Metaforu” nu sizlere anlatmaya çalıştım. Sunumumu tamamlarken Doğan Cücenoğlu’nun yazdıkları geldi aklıma;

 

“Bana, 'sen değerlisin' diyecek, 'maskesizken daha bir insansın‘, 'daha bir bendensin', 'daha yakın, daha bir dostsun' diyecek bir bakışa muhtacım... Benim yanıma sokulman kolay olmayacaktır! .. Uyarırım seni dost! .. Uzun yıllar kendini yetersiz hissetmiş ben, sana kendini kolayca açmayacaktır. Bütün gücümle tutunacağım maskelerime ne kadar sokulursan yakınıma o denli şiddetli geri iteceğim seni... Kim olduğumu merak ediyor musun? Hiç merak etme... Ben çevrendeki Her erkek ve kadınım...Maske takan her insanım”.

 

Aklımın, sağduyumun, varlığımın güvencesinde; Dünyanın emekçisine, paylaşımın adına soran çözücüye merhaba! Aranan doğanın çeşitlendiricisine, insanların güzeline merhaba!

 

 

Kaynaklar

 

Bilge Y. (2019). Uzman görüsünün geçerlilik ve güvenilirligi. Editör: Atilla  İnan. Adalet Yargılanmasında Uzman görüsü. 6 sayfa. Öztepe Matbaacılık.

 

Bilge Y. (2014). Medikolegal Düzlemde Tıpta Uygulama Hataları. Editör: Yasar Bilge, Ethem Geçim. Bilimsel Kitap. 169 sayfa. Ankara Üniversitesi Basımevi.

 

Bilge Y. (2014). Ruhsal Değer Sisteminde Seçim Zamanı., Bilimsel Kitap. 192 sayfa. Öncü Basımevi.

 

Bilge Y. (2013). Adli Tıp (Ders Kitabı). 437 sayfa. İstanbul Tıp.