Çocukluk Çağı Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlarında İdrarda Amino-Terminal Pro-Brain Natriüretik Peptid Ölçümü: Klinik Şiddetin Bir Göstergesi Olabilir mi?


ÇULLAS İLARSLAN N. E., ERDEVE Ö., GÜNAY F., TEKİN D., ÖZDEMİR H., ÇİFTÇİ E., ...Daha Fazla

The Journal of Pediatric Research, cilt.4, sa.4, ss.200-205, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: The Journal of Pediatric Research
  • Sayfa Sayıları: ss.200-205
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonlarında (ASYE) erken tanı ve klinikciddiyetin belirlenmesi yaşamı tehdit eden komplikasyonların önlenmesi vetedavisi için şarttır. Laboratuvar bulguları her zaman hastalığın klinik ciddiyetihakkında fikir vermemektedir. Çalışmamızın amacı çocukluk çağı ASYE'lerininciddiyeti ve hastane yatışı gerektirip gerektirmediğinin belirlenmesindeidrarda amino-terminal pro-brain natriüretik peptid (NT-ProBNP) düzeyiölçümünün klinik değerlendirmeye katkısının değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif non-randomize çalışmaya 0-6 yaşaralığında ASYE tanısı alan toplam 160 hasta dahil edildi. [(Grup 1: Ayaktatedavi edilen hastalar (n=108) ve grup 2: Hospitalize edilerek tedavi edilenhastalar (n=52)]. Kontrol grubuna benzer yaş grubunda sağlıklı 46 hasta dahiledildi (grup 3). Hastaların idrar NT-ProBNP düzeyi ELİSA metodu ile ölçüldü.Bulgular: İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da hastaların idrar NT-ProBNPdüzeyi kontrol grubuna göre daha yüksekti (p=0,322). Üç grup ayrı ayrıkarşılaştırıldığında; en yüksek değerlerin ayakta tedavi edilen hastalaraait olduğu ve hospitalize edilen hastaların idrar peptid düzeylerinin kontrol grubundan hafif olarak düşük olduğu, gruplar arası istatistiksel olarak anlamlıfark olmadığı görüldü (p=0,128). Hasta yenidoğanların bebeklerin kontrolgrubundan daha yüksek değerler gösterdiği belirlendi (p=0,041). P<0,05istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Sonuç: Çocukluk çağı ASYE'lerinde idrar NT-ProBNP değerleri yükselse desonuçlarımız bu değişikliğin hastalığın klinik şiddetinin tayininde değerli birbelirteç olarak görülmediğine işaret etmektedir. Gelecekte bu konuda özellikleyenidoğanların dahil edildiği daha fazla hasta sayısı ile yapılacak çalışmalaraihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Aim: Prompt diagnosis and determination of the clinical severity and intervention of lower respiratory tract infections (LRTI) is essential for the prevention and management of life-threatening complications. Laboratory tests do not serve as accurate indicators of clinical severity. Our aim was to evaluate the contribution of urinary amino-terminal pro-brain natriuretic peptide (NT-ProBNP) concentrations in children with LRTI to clinical assessment in terms of determining clinical severity and the necessity of hospitalization.Materials and Methods: This prospective non-randomised study included a total of 160 patients, aged 0-6 years, diagnosed with LRTI [(group 1=outpatient group (n=108), and (group 2=hospitalized patients (n=52)]. The control group (group 3) was comprised of 46 healthy children. Urinary NT-ProBNP level of each participant was measured by ELISA method. Results: Although not significant, the mean urinary NT-ProBNP level of all patients was higher than that of the control group (p=0.322). When we compared the three groups separately, the highest levels belonged to outpatients whereas hospitalized patients showed slightly lower levels than the control group without any statistical significance (p=0.128). As for newborns (n=16), patients showed higher levels than the controls (p=0.041). P value <0.05 was considered significant.Conclusion: Although urinary NT-ProBNP level tends to increase to some extent in childhood LRTI, this alteration does not seem to be valuable in the prediction of the severity of the disease. We believe that the establishment of further studies including larger series of patients, especially neonates, is warranted.