STORAGE OF LEMON: MERSIN EXAMPLE


POLAT H. E., AVCI S., YILDIRIM A. C.

INTERNATIONAL SUBTROPICAL AND CITRUS CONFERENCE, Lankaran, Azerbaycan, 08 Aralık 2022, ss.46-48

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Lankaran
  • Basıldığı Ülke: Azerbaycan
  • Sayfa Sayıları: ss.46-48
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünya’da en çok üretilen meyve grubu turunçgillerdir. Turunçgiller; turunç, limon, portakal,mandalina, greyfurt, bergamot gibi meyve ağacı türlerini içine alan bitki topluluğunun adıdır.Turunçgilller dünyada 40 derece kuzey ve güney enlemleri arasında yetiştirilebilmektedir.Ülkemiz, dünyada turunçgil yetiştiriciliğinin en kuzey sınırında bulunmaktadır. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan turunçgilin büyük bir çoğunluğu Akdeniz bölgesinde olup ardından Ege Bölgesi ve bir miktarda Doğu Karadeniz Bölgesi’ndedir. Ülkemizde, yaş meyve ve sebze üretiminde üzümden sonra ikinci sırada turunçgiller bulunmakta olup aynı zamanda ülkemiz için ihracatta önemli bir paya sahiptir. Ülkemizin turunçgil ihracatında en yüksek pay ise limonundur. TÜİK verilerine göre ülkemizde 2021 yılında üretilen limon miktarı 1550000 ton olup üretim alanı ise 522333 dekar alandır. Ülkemizde ağaç başına meyve verimi 114 kilogramdır. Ülkemizde limon üretimi bakımından ilk üç sırayı alan illerimiz; 846909 ton ile Mersin, 405773 ton Adana ve 146649 ton Hatay’dır. Limon yılın her ayında tüketimi olan ve buna bağlı olarak tüm sezon boyunca piyasa talebi olan bir meyvedir. Yılın her döneminde piyasanın talebinin karşılanabilmesi, hasat sonrasında uygun depolama koşulları ile mümkün olmaktadır. Ülkemizde limon çeşidine göre farklılık göstermekle birlikte hasat Kasım, Aralık aylarında başlamaktadır. Hasat edilen limon öncelikle bölgede bulunan üreticilerin evlerinin altında yer alan depolarda depolanmaktadır. Bahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte buradaki depolardan asıl depolanacakları soğuk hava depolarına taşınmaktadırlar. Limon meyvesi ortalama 10 °C iç sıcaklık ve %90-95 nem düzeyinde başarıyla depolanabilmektedir. Depolamada limon meyvesi diğer meyvelerle kıyaslandığı zaman daha yüksek bir sıcaklık değerinde muhafaza edilmektedir. Sıcaklığın, 10 °C’den az olması durumunda üşüme zararı görülmekte, fazla olması durumunda ise çürüme ve ağırlık kayıpları meydana gelmektedir. Öte yandan depo içerisindeki nem %90'dan az olursa ağırlık kayıpları meydana gelmekte , %100'e yaklaşırsa mantar kaynaklı çürümede artış gerçekleşmektedir. Ülkemizde de limondaki kayıpların büyük bir kısmı depolama sırasında oluşmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde üretilen en fazla miktarda limon Mersin İli’nde olduğu için ile ait iklimsel değerler ve koşullar dikkate alınmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada limon meyvesinde depolama sırasında oluşan kayıplar ve depolamada sağlanması gereken yapısal ve iklimsel koşullar açıklanacaktır.