Türkiye’de Baklagiller Üretiminin Tüketimi Karşılama Durumu


Yelen B.

International Eurasian Congress on Natural Nutrition& Healthy Life, Ankara, Turkey, 12 - 15 July 2018, pp.368-372, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Ankara
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.368-372
  • Ankara University Affiliated: Yes

Abstract

Çalışmanın Amacı, önemli bir protein kaynağı olan baklagillerin son

28 yılda üretiminde yaşanan değişimlerin nüfusun gıda ihtiyacını ne ölçüde

karşılayabildiğini incelemektedir. Bu amaca yönelik olarak Türkiye’de

baklagiller üretim düzeyi, zaman içindeki değişimi, ülkemizin baklagil

tüketiminin karşılaştırılmasıyla özellikle gelişmekte olan ülkelerde hayvansal

protein yerine ikame edebilen bir ürün olan baklagillerde, mevcut durum ortaya

konulmaya çalışılmıştır. Araştırma materyalini ikincil veriler oluşturmaktadır.

Makroekonomik değişkenlere ait ulusal veritabanlarından elde edilen zaman

serisi verileri (1990-2017 yılları arası) ve literatür çalışmalarından yararlanılmıştır.

Yöntem olarak Quadratic Trend modeli ve matematiksel hesaplama

yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada baklagiller üretiminin tüketim ihtiyacını

karşılayamayacak düzeyde olduğu ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için ithalata

bağımlı hale gelindiği görülmüştür. Türkiye Ulusal Beslenme ve Sağlık

Araştırmaları sonuçlarına göre nüfusun beslenme kompozisyonu büyük ölçüde

bitkisel kaynaklı gıdalara dayalı olup hayvansal kaynaklı protein tüketimi

düşüktür. Dolayısıyla önemli bir bitkisel protein kaynağı olan baklagillerde tekrar

üretimi artıracak önlemler alınması son derece önem taşımaktadır.