International Eurasian Congress on Natural Nutrition& Healthy Life, Ankara, Turkey, 12 - 15 July 2018, pp.368-372, (Full Text)
Çalışmanın Amacı, önemli bir protein kaynağı olan baklagillerin son
28 yılda üretiminde yaşanan değişimlerin nüfusun gıda ihtiyacını ne ölçüde
karşılayabildiğini incelemektedir. Bu amaca yönelik olarak Türkiye’de
baklagiller üretim düzeyi, zaman içindeki değişimi, ülkemizin baklagil
tüketiminin karşılaştırılmasıyla özellikle gelişmekte olan ülkelerde hayvansal
protein yerine ikame edebilen bir ürün olan baklagillerde, mevcut durum ortaya
konulmaya çalışılmıştır. Araştırma materyalini ikincil veriler oluşturmaktadır.
Makroekonomik değişkenlere ait ulusal veritabanlarından elde edilen zaman
serisi verileri (1990-2017 yılları arası) ve literatür çalışmalarından yararlanılmıştır.
Yöntem olarak Quadratic Trend modeli ve matematiksel hesaplama
yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada baklagiller üretiminin tüketim ihtiyacını
karşılayamayacak düzeyde olduğu ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için ithalata
bağımlı hale gelindiği görülmüştür. Türkiye Ulusal Beslenme ve Sağlık
Araştırmaları sonuçlarına göre nüfusun beslenme kompozisyonu büyük ölçüde
bitkisel kaynaklı gıdalara dayalı olup hayvansal kaynaklı protein tüketimi
düşüktür. Dolayısıyla önemli bir bitkisel protein kaynağı olan baklagillerde tekrar
üretimi artıracak önlemler alınması son derece önem taşımaktadır.