Alzheimer Hastalığı ve Koruyucu Besin Öğeleri


Canbolat E., Yardımcı H.

Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.6, sa.2, ss.139-145, 2016 (Hakemli Dergi)

Özet

Demans; öğrenme, bellek, oryantasyon, dil fonksiyonları ve kişilik gibi mental fonksiyonların bozulması ile karakterize, sosyal ve iş hayatını etkileyen, santral sinir sisteminin progresif nörodejeneratif bir hastalığıdır. Alzheimer hastalığı en sık görülen demans türü olup tüm demansların 2/3’sinden sorumludur. Alzheimer hastalığının etyolojisi bilinmemektedir. Hastalığın etyolojisinde genetik ve çevresel faktörler etkili olmaktadır. Genel kabul gören kesinleşmiş risk faktörleri yaş, kadın cinsiyet ve aile öyküsüdür. İlerlemiş yaş ve birinci derece akrabada alzheimer hastalığı varlığı, hastalığa yakalanma olasılığını arttırmaktadır. İlerleyen tıp ve sağlık bilimlerine rağmen alzheimer hastalığı tedavisinde başarıya tam olarak ulaşılamamıştır. Bu nedenle alzheimer hastalığı için koruyucu yaklaşımlar ilgi odağı haline gelmiştir. Koruyucu yaklaşımlardan biri olan beslenme alzheimer hastalığı ile yakından ilişkilidir. Bugüne kadar yapılmış çalışmalarda antioksidan özelliğe sahip vitamin ve minerallerin alzheimer hastalığı tedavisinde olumlu etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca yüksek miktarda sebze-meyve, tam tahıl ürünleri, zeytinyağı, düşük miktarda hayvansal gıdalar ve doymuş yağ ve rafine karbonhidrat içermeyen Akdeniz diyetinin alzheimer hastalığı prevelansını azalttığı belirtilmektedir. Bu derlemede, alzheimer hastalığı ve alzheimer hastalığında olumlu etkilere sahip olan besin öğeleri araştırılmıştır.


Dementia; which is characterized by deterioration ofmental functions like learning, memory, orientation, language functions, personality and affects the patient’s social life and business life negatively, is a progressive neurodegenerative disease of central nervous system. The disease of alzheimer, which is the most common type of dementia, is responsible for two thirds of all dementias. Etiology of the disease of alzheimer hasn’t been known. Genetic and environmental factors have become effective in the etiology of the disease. Generally accepted and conclusive risk factors are age, female, gender and family history. Advanced age and existing of the disease of alzheimer at the first degree relative have increased the possibility of catching the disease. In spite of developing medicine and health sciences, the treatment of the disease of alzheimer has not been completely accomplished. Accordingly, preventive approaches become the center of attraction. Nourishment being one of the preventive approaches is closely associated with disease of alzheimer. It is proven by means of researches conducted up to present that antioxidant vitamins and minerals have a positive impact on the treatment of disease of alzheimer. Besides, it is indicated that Mediterranean diet containing fruits and vegetables, whole grain products, olive oil in high quantity and food of animal origin, saturated fat and refined carbohydrate in small quantities decreases the prevalence of disease of Alzheimer.ln this compilation, disease of alzheimer and nutrients having positive impacts on disease of alzheimer have been searched.