İksad Yayınevi, Ankara, 2023
Fındık, antep fıstığı, ceviz, badem, makademya fındığı, kaju fıstığı gibi
sert kabuklu meyveler ile ayçiçeği, yer fıstığı, kolza, aspir, pamuk gibi yağlı
tohumlardan özellikle gıda endüstrisinde yararlanılır. Yapısal özelliklerine
bağlı olarak kabuklarının kırılarak içlerinin çıkartılması, kabuklarının
çıtlatılması, içler ile kabukların birbirlerinden ayrılması, etli dış kabuklarının
kavlatılması gibi işlemlere ihtiyaç duyulur. Bunlardan kabuk kırma
makinalarının santrifüj etkili, pervazlı batör-kontrbatörlü, parmaklı batörlü, tek
veya çift diskli, alternatif hareketli, paralel silindirli, helisel vidalı, lastik
tekerlekli ve pnömatik etkili gibi çeşitli tipleri vardır. Kabuk kırma makinaları;
ürüne merkezkaç, darbe, ovalama, sıkıştırma, sürtünme gibi çeşitli kuvvetlerle
etki ederler. Bazı makinaların kabuk kırma düzenlerinin yanı sıra ayırma
düzenleri de bulunur.
Bu kitap; giriş, ayçiçeği kabuk kırma makinaları, yer fıstığı kabuk kırma
makinaları, fındık kabuk kırma makinaları, antep fıstığı kabuk kırma
makinaları ile ceviz kabuk kırma makinaları olmak üzere 6 bölümden
oluşmaktadır. Kitapta ayçiçeği, yer fıstığı, fındık, antep fıstığı ve cevizin yağlı
tohumları ile sert kabuklu meyvelerinin bazı fizikomekanik özellikleri
açıklanarak söz konusu kabuk kırma makinalarının yapısal özellikleri, çalışma
ilkeleri ve işletme karakteristikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu kitap;
Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü lisans
ve lisansüstü öğrencilerine, araştırmacılara, imalatçılara ve üreticilere konu
hakkında bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmıştır