Türkiye’de Yetişen Beş Artemisia L. Türünün Gövde Ve Yaprak Anatomisinin İncelenmesi


Creative Commons License

Osmanlıoğlu Dağ Ş. R., Kürşat M., Gençler Özkan A. M.

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi , cilt.10, sa.4, ss.761-769, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.761-769
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada Türkiye'de yetişen farklı Artemisia L. türlerinin (A. absinthium L., A. annua L., A. abrotanum L., A. incana (L.) Druce, A. tournefortiana Rchb.) anatomik olarak incelenmesi ve bu cinsin tanımlanmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Anatomik çalışma materyalleri alkolde (%70) muhafaza edilmiştir. Keskin jiletler kullanılarak manuel olarak kesitler alınıp, Sartur Reaktifi ve Kloralhidrat (%50) solüsyonu ile boyanmıştır. Anatomik yapılar ışık mikroskobunda incelenmiş, detaylı yapıları fotoğraflarla gösterilmiştir. Sonuçlar, gövde ve yaprak anatomik özelliklerinin Asteraceae familyası ile uyumlu olmasına rağmen bazı karakterlerin türe özgü olabileceğini göstermiştir. Enine kesitlerde, incelenen tüm türlerin gövdeleri aşağı yukarı düzensiz yuvarlak şekle sahiptir, ancak kollenkima dokusu içeren belirgin çıkıntılar sadece A. annua gövdesinde fark edilebilir. A. absinthium ve A. incana'nın yapraklarının her iki yüzü yoğun şekilde glandüler ve T şeklinde glandüler olmayan tüylerle kaplıydı, A. tournefortiana’da ise neredeyse tüy yoktu. A. tournefortiana'nın hem gövdesinde (endodermal hücrelerin yanında) hem de yaprağında (ksilem yakınında) bulunan oldukça belirgin salgı kanalları vardı. Bu çalışma ile, Türkiye'de yetişen A. tournefortiana ve A. incana'nın yaprak ve gövdelerinin anatomik yapısı ilk kez incelenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen türlerin anatomik olarak birbirinden ayırt edilebilir olduğu gösterilmiştir. Çalışma aynı zamanda taksonomik sorunlar yaşayan Artemisia L. cinsinin tanımlanmasına da katkı sağlamaktadır.