The present research was carried out to determine the effects of the addition of cardamom powder at
different levels (0, 1, 2, 3 or 4 g/kg) to diet on performance, egg quality, and serum parameters in
laying quails. In the experiment, a total of 120 laying quails at the age of 20 weeks were randomly
distributed to 5 treatment groups with 6 subgroups (4 quails each). Quails were fed with experimental
diets for 10 weeks. In the experiment, the feed intake of quails significantly increased with the
supplementation of cardamom powder at the level of 3 g/kg to the diet, while other performance
parameters were not affected. Eggshell thickness advanced with the addition of 1 g/kg cardamom
powder to diet. Egg yolk L* value increased at the level of 4 g/kg, but a* value decreased with the
addition of cardamom powder. Other egg quality parameters were not affected by the addition of
cardamom powder to the diet. In addition, the supplementation of cardamom powder to the diet
significantly reduced serum cholesterol levels of quails. According to the results obtained from the
experiment, the addition of cardamom powder at the level of 3 g/kg to the diet increased the feed
intake of quails, while the supplementation of 1 g/kg was effective in improving the eggshell quality
and serum cholesterol level.
Bu çalışma yumurtlayan bıldırcın rasyonlarına farklı seviyelerde (0, 1, 2, 3 ve 4 g/kg) kakule tozu
ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve serum parametrelerine etkilerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Denemede 20 haftalık yaşta toplam 120 adet yumurtlayan bıldırcın (her birinde 4 adet)
6 tekerrürlü 5 muamele grubuna rastgele dağıtılmıştır. Bıldırcınlar muamele rasyonları ile 10 hafta
süre ile yemlenmişlerdir. Denemede rasyona 3 g/kg seviyesinde kakule tozu ilavesi ile bıldırcınların
yem tüketimi önemli seviyede artmış, diğer performans parametreleri ise etkilenmemiştir. Yumurta
kabuk kalınlığı rasyona 1 g/kg seviyesinde kakule tozu ilavesiyle diğer gruplara göre önemli seviyede
artmıştır. Rasyona 4 g/kg seviyesinde kakule tozu ilavesiyle yumurta sarısı L* değeri artarken,
yumurta sarısı a* değeri ise azalmıştır. İncelenen diğer yumurta kalite parametreleri rasyona kakule
tozu ilavesinden etkilenmemiştir. Rasyona kakule tozu ilavesi bıldırcınların serum kolesterol
seviyesini önemli derecede düşürmüştür. Denemeden elde edilen sonuçlara göre rasyona 3 g/kg
seviyesinde kakule tozu ilavesi bıldırcınların yem tüketimini artırırken, 1 g/kg seviyesinde ilavesi
yumurta kabuk kalitesini ve serum kolesterol seviyesini iyileştirmede etkili olmuştur.