Güvenlik Uyarıları Öncesi ve Sonrası Tofasitinib: Tek Merkez Gerçek Yaşam Verileri


İlbay A., Uslu E., Turgay T. M., Ateş A.

ANKARA ROMATOLOJİ TOPLANTISI, Sakarya, Türkiye, 6 - 08 Eylül 2024, ss.32-34

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.32-34
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç/Giriş: Oral Surveillance çalışması ile tofasitinib kullanan romatoid artrit (RA) hastalarının major kardiyovasküler (KV) olay ve kanser riskinde artış olduğu bildirildi (1). Bunun üzerine birçok sağlık otoritesi uyarılar yayınladı (2, 3). Biz de kliniğimizde takip edilen ve tofasitinib kullanan hastalarda görülen ciddi advers olaylar (AO) ile etkileyen faktörleri ve tedavi tercihindeki değişimleri değerlendirmek amacıyla bu çalışmayı planladık.

Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları AD, Romatoloji BD’de Haziran 2015-Haziran 2024 tarihleri arasın- da 3 ay ve daha uzun süre tofasitinib kullanan 115 hasta analizlere dahil edildi. Hastalar ölüm, non-fatal miyokard infark- tüsü (MI), inme, kanser, venöz tromboz, tedavi değişimine neden olan AO varlığı gibi faktörler açısından retrospektif olarak tarandı.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 115 hastanın 91’i kadın, ortalama tanı yaşı ve tofasitinib başlangıç yaşı ise sırasıyla 39,7 ve 52,7 idi. 102 hasta RA tanısıyla takipliydi. Tofasitinib kullanım süresi ortanca 26,7 aydı. Hastaların 49’u (%42,6) tedavi başlangıcında 50 yaşından küçüktü. Hastaların demografik ve klinik özellikleri Tablo 1’de özetlenmiştir. Hastalarda en çok görülen KV risk faktörleri sırasıyla dislipidemi, hipertansiyon ve diabetes mellitustu. Aktif sigara kullanan 17 (%14,8) hasta vardı. Hastaların dörtte üçü en az 1 KV risk faktörüne sahipti. Tofasitinib öncesinde öyküsünde kanser olan 3 hasta remis- yondaydı ve tedavi süresi boyunca bu hastalarda nüks ya da yeni gelişen kanser izlenmedi. Toplam 16 hastada ciddi AO gözlendi (Tablo 2). Ölen 3 hastadan biri septik şok nedeniyle diğeri ise inme nedeniyle kaybedildi. İki hastada non-fatal MI, bir hastada ise inme gözlendi. Major KV advers olay insidansı 100 hasta yılında 0,94 olarak bulundu. Takipte 4 hastada yeni malignite geliştiği tespit edildi. Bunların ikisi papiller tiroid kanseri diğerleri ise renal hücreli karsinom ve over kanseriydi. Malignite insidansı ise 100 hasta yılında 1,25 olarak hesaplandı. Tedavi süresi içinde 3 hastada zona zoster izlendi.

Tartışma: Uyarılar sonrası kliniğimizde tofasitinib tercih edilen hastaların risk faktörlerine dikkat edildiği ve AO’ların eski hastalarda olduğu görüldü. Ancak sigara durumu tedaviye başlamada göz ardı edildiği görülmektedir. Eski tercihlerle kar- şılaştırıldığında artık daha genç hasta grubuna ve genellikle ikinci basamak sonrası tofasitinib tercih edilmektedir. Major KV olay ve kanser insidansı önceki çalışmalarla benzer bulundu (1, 4). Yapılan çalışmalarda venöz tromboz riskinde artış olduğu bildirilmekle birlikte risk artışının görülmediği çalışmalar da mevcuttur (5, 6). Kliniğimizde takip ettiğimiz hastaların hiçbirinde venöz tromboemboli izlenmedi. Hasta sayısı, risk faktörleri ve takip süresi bazı AO’ların görülmemesinde etkili olabilir. Sonuç olarak tofasitinib başlanacak hastaların risk faktörleri ve klinik özellikleri tedavi öncesi dikkatle gözden geçirilmelidir.