Farklı Likefaksiyon Sıcaklıklarının Semen Ozmolalitesi ve Sperm Canlılığı Üzerine Etkileri


Creative Commons License

ARAS TOSUN D., Suiçmez E. Y., Gokmen D., ÖZKAVUKÇU İ. S.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, cilt.48, sa.1, ss.77-81, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Semen likefaksiyonu, jel görünümlü semenin prostatta üretilen proteazların enzimatik aktivitesi ile sıvılaştığı proteolitik bir işlemdir. Semen likefaksiyonu için üremeye yardımcı tedavi laboratuvarları arasında farklı uygulamalar benimsenmiştir. Farklı sıcaklıkların semen ozmolalitesinde yol açtığı değişikliklerin sperm canlılığı üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu metodolojik çalışmanın amacı, semen likefaksiyonu farklı sıcaklıklarda gerçekleştirildiğinde semen ozmolalitesinde meydana gelebilecek olası değişimlerin sperm canlılığına etkilerini ortaya koymaktır. Çalışmaya bir Üreme Yardımcı Tedavi Merkezi'ne semen analizi veya intrauterin inseminasyon için başvuran erkek hastalar dahil edilmiştir. Toplam 15 hastadan alınan semen örnekleri iki gruba ayrılarak 37°C'de veya oda sıcaklığında inkübe edilmiştir. Her bir örnek için ozmolalite ölçümü likefaksiyonu takiben donma noktası depresyon ozmometresi ile yapılmıştır. Sperm hareketliliği Makler sayım kamarasıyla belirlenmiş ve hareket tipleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Semen Analizi Kılavuzu’nda belirtildiği şekilde sınıflandırılmıştır. Sperm canlılığı eozin-nigrozin boyamasıyla test edilmiştir. Gruplar arasındaki fark student’s t testiyle belirlenmiştir. Sonuçlar p
Semen liquefaction is a proteolytic process in which semen is liquefied by the enzymatic activity of proteases derived from the prostate. Different practices are adopted among assisted reproduction laboratories for semen liquefaction. Effects of different temperatures to sperm viability due to osmotic changes are unknown. The aim of this methodological study is to reveal the changes in semen osmolality and sperm viability when liquefied at different temperatures. Male patients who applied to an Assisted Reproduction Technologies Center for semen analysis or intrauterine insemination were included to the study. Semen samples from 15 individuals were divided into two groups before liquefaction and were incubated at 37°C or room temperature. For each sample, osmolality measurement was performed with freezing point depression osmometer. Sperm motility was determined by the Makler counting chamber and motility types were classified as specified in the Guideline for Semen Analysis published by the World Health Organization. Sperm viability was determined by eosin-nigrosine staining following liquefaction. Student’s t-test was utilized to compare groups and the significance level was set at p