Üzüm, insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan fenolik bileşikler ve antioksidanlarca zengin gıdalariçerisinde değer verilen bir yere sahiptir. Fenolik bileşikler ve antioksidanlar, bileşiminde bulunduklarıüzüm ve üzüm ürünleri yoluyla beslenmeye katıldıklarında bugün bilinen mekanizmalarla insan vücudunazarar veren serbest radikalleri yakalamakta, oksidatif hasara neden olan substratın oksidasyonunu büyükölçüde geciktiren veya engelleyen karşı duruşa hizmet etmektedirler. Bu çalışmada Türkiye asma genpotansiyeli içerisinde Kuzey Doğu Tarım Bölgesi’nin yegâne ve özgün standart sofralık çeşidi olarakönemli Karaerik (Cimin) üzüm çeşidine ait klonlar (Klon 13, Klon 15, Klon 18, Klon 19, Klon 23 ve Klon30), toplam fenolik ve antioksidan özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmalardaspektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, klonların toplam fenolik bileşikiçerikleri 1.15 mg gallik asit eşdeğeri (GAE) g⁻¹ (Klon 18) ile 2.20 mg GAE g⁻¹ (Klon 13) arasındadeğişirken, antioksidan içerikleri 147.37 μg 100 g⁻¹ (Klon 18) ile 190.05 μg 100 g⁻¹ (Klon 15) arasındadeğişim göstermiştir.
Grape has a value in the rich foods of phenolic compounds and antioxidants which are positive effects on human health. Phenolic compounds, when they participate in feeding through grape and grape products in their composition, catch free radicals that damage the human body with mechanisms known today, serving to counteract the postponement which greatly delay or prevent the oxidation of the substrate causing the oxidative damage. In this study, clones (Clone 13, Clone 15, Clone 18, Clone 19, Clone 23 and Clone 30) belonging to the important Karaerik (Cimin) grape varieties as the unique and standard table variety of North Eastern Agricultural Region phenolic and antioxidant properties. Spectrophotometric methods were used in the studies. According to the findings obtained, the total phenolic compound contents of clones ranged from 1.15 mg gallic acid equivalent (GAE) g⁻¹ (Clone 18) to 2.20 mg GAE g⁻¹ (Clone 13), antioxidant contents of 147.37 μg 100 g⁻¹ (Clone 18) and 190.05 μg 100 g⁻¹ (Clone 15).