Çöküşten Mütarekeye Osmanlı da Haber alma


Creative Commons License

Aysal N.

ATATÜRK YOLU DERGİSİ, cilt.9, sa.40, ss.523-543, 2008 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 9 Sayı: 40
  • Basım Tarihi: 2008
  • Dergi Adı: ATATÜRK YOLU DERGİSİ
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.523-543
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Savaşlar, toplumlar arası süregelen mücadelelerin su üstüne çıktığı ve kan dökülerek yapıldığı safhalardır. Toplumlar ise birlik ve bütünlüklerini korumak, bireylerini daha huzurlu yaşatabilmek için devamlı olarak hazırlıklı ve güçlü olmak zorundadırlar. Kuşkusuz barış, güçlü olmak ve güçlü kalmakla sağlanabilmektedir. Bunun için devletler bir taraftan dost ve düşman devletlerin zayıf taraflarını bulmak ve bunlardan yararlanmak için çalışırlarken, diğer taraftan da kendi noksanlarını gizlemek, sırlarını saklamak amacıyla bazı tedbirler almalıdırlar.

Yabancı ülkeler hakkında bilgi toplamak, toplanan bilgileri değerlendirmek ve bu devletlerin hassas taraflarını kullanmak yoluyla onları zayıflatmak ve bölmek maksadıyla yapılan çalışmalar genel anlamda “İstihbarat” olarak isimlendirilmektedir. İstihbarat, çok yönlü bir konudur. Bu nedenle bu konuyu dar bir açıdan ele alarak değerlendirmek, istenilen sonuçların elde edilmesi açısından yeterli değildir.

Bu çalışmada Yakınçağlardan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışına kadar olan süre içerisinde haber alma kaynakları ve kurulan istihbarat örgütlerinin işleyiş tarzı, bilgi toplama ve değerlendirme konularına yer verilmiştir.

Wars are the times when the ongoing struggles among societies rise to the surface and blood is spilled. Societies therefore must remain prepared and strong in order to protect their unity and integrity, and to allow their citizens to live more contentedly. Certainly, peace can be ensured through strength and preserving this strength. İn order to do this, on the one hand, as nations try to identify the weak points of friends and enemies and to exploit these weaknesses, these nations must, on the other hand, take certain measures to mask their own shortcomings and protect their secrets.

Work conducted toward collecting information about foreign countries, evaluating this information and using it to exploit these countries' shortcomings, with the aim of weakening and dividing these countries, is known in the general sense as "İntelligence".  İntelligence is a many-sided subject. Therefore, considering and evaluating this subject from a narrow angle is insufficient, from the standpoint of achieving the desired result.

İn this study, the issues of intelligence sources and the operational methods, information gathering and evaluations of intelligence organizations established between the period of ?a few hundred years ago?* and the opening of the Turkish Grand National Assembly have been addressed.