Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 09 Mart 2024, ss.329-330
Giriş-Amaç: Mide kanseri, dünya genelinde sık görülen bir kanser türü olmakla birlikte kansere bağlı ölümlerin önemli bir nedenidir. Mide kanserinin pulmoner metastazı nadirdir ve pulmoner metastazektominin (PM) sağkalıma katkısı yeterince bilinmemektedir. Bu çalışmada mide kanseri metastazı nedeniyle PM uygulanan olgu serisinin sunulması amaçlanmıştır. (GLOBOCAN 2020 verilerine göre dünyada en sık görülen 6. kanser olmakla birlikte kansere bağlı ölümlerin 5. en sık nedenidir.)
Gereç ve Yöntem: Üçüncü basamak sağlık kuruluşunda 2010-2021 yılları arasında farklı maligniteler nedeniyle PM uygulanan 147 hasta retrospektif tarandı, 5 hasta çalışmaya dahil edildi. Genel sağkalım hastanın PM sonrası ölüme kadar geçen süre ya da polikliniğe başvurduğu son tarih dikkate alınarak hesaplandı. Hastalıksız sağkalım ise gastrektomi sonrası ilk nükse kadar geçen süre dikkate alınarak hesaplandı. Bulgular: Hastaların cinsiyetleri E/K=4/1, ortalama yaş 54,8 (53-57). PM sonrası medyan takip süresi 34 aydı (3-97). Hastaların ikisine parsiyel, üçüne total gastrektomi uygulanmış olup 4 hastanın patoloji sonucu adenokarsinoma, 1 hastanın ise nöroendokrin tümör olarak sonuçlanmıştır. Hastaların 5'ine gastrektomi sonrası adjuvan kemoradyoterapi (KRT), 1'ine kemoterapi (KT) uygulanmıştır. Adjuvan kemoterapi ajanı olarak tüm hastalara docetaxelcisplatin-fluorouracil ve fluorouracil folinic acid kullanılmıştır. Gastrektomi sonrası pulmoner metastaz nedeniyle 5 hastaya toplamda 6 kez, 1 VATS - 5 kas koruyucu mini-torakotomi olmak üzere, cerrahi uygulandı. PM sonrası tüm hastalarda R0 rezeksiyon sağlandı. PM sonrası 2 hastada nüks (1 akciğer, 1 karaciğer), 3 hastada exitus görüldü.
Tartışma-Sonuç: Mide kanserinin intraabdominal metastazı sık görülmesine karşın pulmoner metastaz oranı <%1’dir. Bu hastaların çoğunda akciğer metastazlarının yanı sıra diğer organ metastazları da bulunmaktadır. İzole pulmoner metastazlı mide kanserli hastalarda kolorektal ve renal hücreli kanserli hastaların aksine PM’nin sağkalıma etkisi bilinmemektedir. Bu konunun aydınlatılabilmesi için daha büyük vaka serilerine ve multidisipliner çalışmalara gereksinim vardır.