Aç kalmanın oruç tutmanın ve otofajinin sağlıklı yaşamda ve kanserde önemi


Kurtman C.

Diğer, ss.1, 2023

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Diğer
  • Basım Tarihi: 2023
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AÇ KALMANIN, ORUÇ TUTMANIN ve OTOFAJİNİN, 
SAĞLIKLI YAŞAMDA ve KANSERDE ÖNEMİ

Prof.Dr.Cengiz Kurtman,

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi,

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Otofaji (OFJ) auto; self, phagos; to eat kelimelerinden oluşup kendi içini yeme ve temizleme anlamına gelir. OFJ hücre içi gereksiz olan, zarar verecek artıkları, hücreye ait lizozom organeli ile temizlemesi, zararları yok ederek hücreyi tamir etmesi ve hatta bu artıklardan faydalı geri dönüşüm ürünleri sağlaması için önemlidir. Yoshinori Ohsumi otofaji araştırmaları ile 2016 yılında Nobel ödülü almıştır.   
OFJ hasarlı-bozuk hücre içi yapıları ve gereksiz uzun ömürlü proteinleri veya toksik molekülleri ortadan kaldırarak geri dönüşüm sağlar, böylece hücre içi dengeyi düzenler. Düşük veya orta doz otofaji uyarımı, hücrenin büyümesine ve hücresel yapıyı düzenlemesine yardımcı olur, bu sayede zararlı ürünler birikemediğinden hücreler sağlıklı olarak uzun süre yaşarken, OFJ mekanizmalarının aşırı çalışması ile hücre içi yapıların çok fazla yok edilmesi nedeniyle, hücrenin yaşlanmasına ve kendi ölümüne (Programlanmış hücre ölümü; Apoptozis) neden olmaktadır.
Programlanmış hücre ölüm geni (apoptozis) olarak bilinen P53 geni (moleküler kütlesi 53 kilodalton olup on yedinci (17p13.1) kromozomdadır) ve PARP-1 (Poli adenosin difosfat-riboz polimeraz-1) genleri OFJ'nin başlatılmasında; mTOR (mamalian Target Of Rapamisinin) geni ve aktivitesini inhibe ederek sağlar. 

               Hayat boyu fazla yemek yiyerek, hücrelere sürekli olarak yeni besin sağlanması OFJ mekanizmalarının daha az çalışmasına ve böylece; hücre içinde kalıntıların, metabolizma artıklarının birikmesine neden olmaktadır. Bu artık ürünlerin, uzun zaman içinde kansere, erken yaşlanmaya, damar tıkanmalarına, romatizmal hastalıklara, erken bunamaya, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi hastalıklara neden olduğu ileri sürülmektedir.

               Normal hayatta ve sağlıklı bireylerde nefsi dinlendirmek, az yemek ve kısa süreler için aç kalmak iyidir. Dinimizde buna vurgu yapan birçok bilgi vardır. ORUÇ tutmak insan sağlığı için önem arz eder. 

               Açlıktan beş saat sonra OFJ geni çalışmaya başlar ve 10. saatte en yüksek seviyeye ulaşır. 72 saate kadar varan oruç tutmanın sağlıklı hücrelerde otofajiyi harekete geçirerek, hücresel artıkların metabolizma için tekrar kullanımını sağladığı ileri sürülmektedir. Açlık daha uzun sürerse normal hücre hasarına, yaşlanmasına ve hücre ölümüne neden olmaktadır.  

Normal dokuların bütünlüğü ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için dengeli ve yeterli besin gerekir. Sağlıklı bireylerin ORUÇ tutması, az yemesi, bazen aç kalması, spor yapması, sarımsak, soğan, kırmızı meyve ve sebze tüketmeleri OFJ genini çalıştırarak genç ve sağlıklı kalınmasını temin eder.

Otofajinin, normal bireylerde kanser oluşumunu önlemeye ve hücreleri kurtarmaya çalıştığı, ayrıca kronik oksijen yetmezliği ve beslenme yetersizliğinde gözlendiği ileri sürülmektedir.

Kanser tedavisi için kullanılan radyoterapi ve kemoterapi ile hücrelerin içinde artan zararlı ve toksik oluşumlar, kanser ve normal hücre yaşlanmasına ve ölmesine neden olurken, bu kanser hücrelerinin parçalanması ile açığa çıkan hücre artık ve proteinlerinin bağışıklık (İmmün) hücreleri tarafından tanınmasına da katkı sağlar. OFJ burada da katkı yapabilmektedir. Radyoterapi, adeta aşı gibi, immün (Bağışıklık) sistemin uyarısına ve vücudu yabancı şeylerden koruyan bu sistemin kanser hücrelerini istenmeyen olarak tanımasına ve ortadan kaldırılmasına neden olmaktadır (İmmünoterapi).

Kanser oluştuktan sonra hastanın aç kalması kesinlikle tavsiye edilmez, çünkü kanser ana hücreleri damar yoluyla oksijen ve besin sağlayamasa bile farklı yollardan da enerji üreterek, çoğalabilir ve yayılabilir. Kanser oluştuktan sonra ve kanser tedavileri sırasında ise beslenme yetersizliği ve aç kalmak otofajiyi aktive edebilir, ancak kanser hücresini yok etmeye çalışan tedavi etkilerinin de azalmasına neden olabilir ve bağışıklık (immün) sisteminin çalışmasını bozabilir. Bu nedenle, kanser hastalarının iyi ve dengeli beslenmeleri gerekir.

Kanser hastalarına hafif spor ve egzersiz tavsiye edilmektedir böylece OFJ geni aktive olmakta, kas esnekliği, kondisyon ve dengeli enerji kullanımı sağlanmakta, beden zayıflığı (Kanser Kaşeksisi) ve aşırı kas erimesi (Sarkopeni) engellenebilmektedir. Ancak kanser hastalarına aşırı egzersiz önerilmemelidir. Mide ve bağırsak sisteminde rahatsızlık yoksa OFJ genini aktive eden gıdalar; sarımsak, allium özleri (soğan, pırasa, frenk soğanı, arpacık soğanı vb), resvetratrol (kırmızı üzüm vb), kırmızı meyve ve sebzeler diyete eklenebilir, böylece kanser hücresinin direnci engellenir ve kanser hücresinin yok edilmesi sağlanır. Ancak bazı besin kaynaklarının kimi kemoterapi ilaçları ile ters etki yaptığı bilindiğinden, onkoloji uzmanları ve diyetisyenlerden bilgi ve destek alınmalıdır.

Sonuç olarak, kanser hastalarına OFJ uyarısı için aç kalması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. OFJ uyarısı yapılarak kanser hücresinin yok edilmesini hedefleyen ancak normal ve sağlıklı dokuları etkilemeyen akıllı ilaç geliştirilmesi için çok disiplinli ekip araştırmalarına devam edilmesi gereklidir.


Kaynaklar;

C. KurtmanM. ÖztatlıcıM. ÜçözÖ. Karakoyun ÇelikI. SokurM. Kemal Özbilgin. Mitophagy in the A549 lung cancer cell line, radiation-induced damage, and the effect of ATM and PARKIN on the mitochondria.    Int J Radiat Res. 2022; 20 (1): 9-13

C. Kurtman, I. Sokur, O. Martsenius, T. Nesterenko, M.K. Ozbilgin. The radiation-induced autophagy may save cancer or cause apoptosis. Practical Oncology. 2021; 4 (3-4): 1-8

C. Kurtman I. Sokur,  M.K.Ozbilgin. The Radiotherapy Might Be A Vaccine For Immmun Response. Middle East J Science. 2019; 5 (1): 94-105

M.K. Özbilgin, E.T. Uluer, G. Kahraman, P.K. Sönmez, E.Gümüştepe, C. Kurtman. Radyoterapi Uygulaması Akciğer Dokusunda Otofajiyi Artırıyor mu? UASK. 2019; SS-048: 59