Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler FakültesiDergisi (Online), cilt.24, sa.1, 2022 (Hakemli Dergi)
Açlık dünyadaki yıkıcı sorunlardan birisidir. Dünyada sekiz yüz milyondan fazla insan yetersiz düzeyde
beslenmektedir. Ancak açlık dünyadaki gıda güvencesi sorunun sadece bir parçasıdır. Yetersiz
düzeydeki beslenmeye ek olarak, dünyada iki milyar insan yüksek kilo ve obeziteye bağlı sağlık
sorunları yaşamaktadır. Bu yüzden gıda güvencesi konusu tüketim dağılımı kapsamında
değerlendirilmelidir. Bu çalışma Türkiye’de gıda tüketim eşitsizliğini hesaplamaktadır. 150 binden fazla
haneye ait aylık harcamalar ve kantil regresyon yöntemi kullanılarak 2003-2017 döneminde gıda
eşitsizliğinin nasıl değiştiği gösterilmektedir. Gıda tüketim eşitsizliğine ek olarak, beslenme
çeşitliliğinin eşitsizliği de değerlendirilmiş ve bu konular üzerinde gelirin etkisi gösterilmiştir. Bu
çalışma Türkiye’de 2007 gıda krizinden sonra gıda tüketim eşitsizliğinin arttığını bulmuştur. Gıda
tüketim eşitsizliği özellikle kırsal alanlarda daha fazla yoğunlaşmaktadır. Ayrıca çalışma kapsamında
gelir, eğitim ve işgücüne bağlı olarak eşitsizliğin değişmediği bulunmuş, sadece zengin hanelerin yoksul
hanelerden daha çeşitli bir beslenmeye sahip olduğu gösterilmiştir. Ancak son beş yılda beslenme
çeşitliliğinin bütün hane grupları için arttığı tespit edilmiştir. Gelirin beslenme çeşitliliği üzerinde zengin
hanelerde negatif, yoksul hanelerde pozitif etki yaptığı bulunmuştur. Böylelikle gelirin beslenme
eşitsizliğini azalttığı tespit edilmiştir. Çalışma bulguları gıda dağılımının gıda güvencesi politikaları
tartışmalarında dikkate alınması gerekliliğine işaret etmiştir.
Hunger is one of the devastating problems in the world. More than eight hundred million people are
undernourished. However, hunger is one part of the food security problem. In addition to the
undernourished people, two billion people also have health problems due to being overweight and obese.
Therefore, food security needs to be discussed in the context of consumption distribution. This paper
estimates food consumption inequality in Turkey. Using more than 150 thousand households’ monthly
expenditures and a quantile regression approach, this paper shows how food inequality changes
throughout 2003-2017. In addition to food consumption inequality, we estimate diet diversity inequality
and show the impact of income on it. Our study finds that food consumption inequality increased after
the food crisis of 2007. Food consumption inequality is mostly intensified in rural areas. We do not find
any differentiated income, education, or employment effects. Rich households have a more diversified
diet than poor households. However, diet diversity increased for all households, especially in the last
five years. Income has a negative impact on diet diversity in rich households, positive impact in poor
households. Therefore, income decreases diet diversity inequality. Our results show the importance of
food distribution in the discussion of food security policies.