VİTAMİNLER YÖNÜYLE ANTEPFISTIĞI


ÇINAR B., Okay Y.

Bahçe, cilt.42, sa.1-2, ss.35-44, 2013 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 42 Sayı: 1-2
  • Basım Tarihi: 2013
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.35-44
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Biyokimyasal ara ürünler ve stres sonucu oluşan serbest radikallerin birçok hastalıkla ilişkili olduğunun tespit edilmesi antioksidan vitaminlere karşı olan ilgiyi arttırmıştır. Antepfıstığı meyvesi, yapısında yeterince bulundurduğu antioksidan vitaminler (C ve E) ile yağda (A, E, K) ve suda (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C) çözünen vitaminler açısından insan beslenmesinde önemli bir kaynak niteliğindedir. Bu derlemede, sağlık açısından tartışılmaz önemi olan vitaminler içeriği yönüyle antepfıstığı meyvesinde yapılan çalışmalara değinilmiştir
It’s a demonstration that pistachio nut is an important source in human nutrition in that having a property both as powerful antioxidant vitamins (C and E) and in the structure of the fat soluble (A, E, K) and water soluble (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C) vitamins adequately. Recently, the detection of biochemical intermediates and free radicals which are formed resulting from stress correlate with many diseases is increased the interest to antioxidant vitamins. This review has arranged on the purpose of pairing up the researches that have been done on pistachio fruits which have an indisputable importance in that vitamins in terms of health