Gökkuşağı Alabalığı yetiştiriciliğinde alternatif yem kaynakları: böcek unu kullanım olanakları


Creative Commons License

Kaya D., Genç E.

6.ULUSAL ALABALIK SEMPOZYUMU, Isparta, Türkiye, 15 - 16 Eylül 2022, cilt.9786058113695, sa.9, ss.17

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 9786058113695
  • Basıldığı Şehir: Isparta
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.17
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küresel su ürünleri yetiştiriciliğinin tüm alanlarında olduğu gibi alabalık üretimi de 2010 yılından günümüze kadar %21 oranında artış ile yaklaşık bir milyon tona ulaşmıştır. Bu artışa paralel olarak, yem endüstrisinde su ürünleri üretiminden elde edilen yem hammadde kaynaklarının kullanımı yükselmiştir. Ancak, son yirmi yılda kontrolsüz balık unu/yağı kullanımı, doğal stokları sürdürülebilir olmayacak şekilde kritik bir baskı altına sokmuştur. Son zamanlarda su ürünleri yemlerinde balık unu/yağı oranlarını düşürmeye yönelik çabalar, bitki kaynaklı bileşenlerin artan oranda dahil edilmesine yol açmıştır. Bitkisel yem kaynakları özellikle alabalık gibi karnivor türlerin beslenmesinde; düşük protein içerikleri, esansiyel aminoasit dengesizlikleri ve rasyonda kullanımlarını sınırlayan diğer faktörler gibi olumsuz etkilere sahiptir. Böceklerin yüksek protein, dengeli amino asit profilleri, lipid, vitamin ve mineral içerikleri ile rasyonda umut verici alternatif hammaddelerden biri olarak değerlendirilebileceği gündeme gelmiştir. Böcekler alabalıkların doğal besinleri arasında yer aldıklarından rasyonda kullanımları uygun görülmektedir. Farklı çalışmalarda Blatta lateralis, Tenebrio molitor ve Hermetia illucens gibi böceklerin unlarının alabalıklarda büyüme performansına negatif etki oluşturmaksızın balık ununa belirli oranlarda ikame edilebileceği gösterilmiştir. Bu çalışma ile alabalık yetiştiriciliğinde hangi böcek türlerinin ne oranda rasyona dahil edilebileceği konusunun değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Balık unu, Balık yağı, Balık yemi, Su ürünleri

ISSN: 978-605-81136-9-5