Akran Destekli Havalı Tabanca Atış Etkinliğine Katılan İşitme ve Fiziksel Engelli Sporcu Görüşlerinin İncelenmesi


Creative Commons License

Çakmak Ö., Gündüz N., Özbek Y.

22. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Ankara, Türkiye, 21 Kasım 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Bu araştırmanın amacı; akran destekli havalı tabanca atış etkinliğine katılan işitme ve fiziksel engelli öğrenci görüşlerinin incelenmesidir. Araştırma öğrenci görüşlerinin yer aldığı nitel bir çalışma olup nitel çalışma desenlerinden durum desen çalışması kullanılmıştır.

Araştırmada öğrencilere ulaşmak için kampüs içindeki spor bilimleri, mühendislik fakülteleri ve hazırlık okuluna duyurular yapılmış, etkinliğe spor bilimleri fakültesinden gönüllü 5 sporcu işitme ve fiziksel engelli öğrenci akran öğrenen olarak ve havalı tabanca atışı bilen 2 akran öğreten çalışma grubu olarak katılmıştır. Araştırmada atış uygulamaları, 4 hafta ve haftada 2 gün, günde 2 saat olarak Spor Bilimleri Fakültesinde yer alan “havalı tabanca atış poligonunda” yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, yüz yüze görüşme için konu alanında yapılmış araştırmalar incelenmiş ve uzman görüşü alınarak hazırlanmış soru formu, akran öğrenenlere 5 soru, akran öğretenlere de 8 soruyu içermektedir. Akran öğrenen için sorular; havalı tabanca atış etkinliği nasıl bir etkinlikti, atış yaparken nelere dikkat ettin, bu etkinlik sana ne kazandırdı, bu etkinliği arkadaşından nasıl öğrendin gibi soruları içermiştir. Akran öğreten için ise sorular; havalı tabanca atış etkinliğini öğretmek için ne kadar hazırlıklıydınız, bu etkinliği arkadaşınıza öğretirken zorluk yaşadınız mı, bu zorluklarla nasıl baş ettiniz, etkinliği akranına nasıl öğrettin, bu size neler kazandırdı gibi soruları içermektedir. Havalı tabanca atış uygulamalar bittikten sonra ses kaydı kullanılarak yapılan birebir yüz yüze görüşme öncesi öğrencilere “gönüllü katılım onam formu” imzalatılarak toplanmış ve daha sonra görüşmeler sessiz bir odada gerçekleşmiştir. Araştırma verilerinin analizinde içerik analizi kullanılmıştır.

Bu araştırma da akran öğrenenler, havalı tabanca atış etkinliğini, heyecanlı bir etkinlik olduğunu, farklı bir etkinlik olması nedeniyle sevdiklerini, mutlu olduklarını, kolay ama bir o kadar da yorulduklarını belirtmişlerdir. Atış etkinliğini yaparken tabancayı tutuş ve güvenlik önlemlerine, kolun ve vücudun duruşuna ve hedefe odaklanmaya dikkat ettiklerini belirtmişlerdir. Bu etkinlikte, atış yaparken dikkatlerini vermelerini sağlayıp, konsantrasyonlarının arttığını belirtmişlerdir. Akran öğretenler ise akranları ile daha düşünerek konuşmaya ve iletişim kurmaya çalıştıklarını böylece iletişim arttıkça anlatımlarının rahatladığını, bireysel olarak akranlarının eksiklerine göre hareket ettiklerini, üzerine bilgi ve becerileri koya koya ilerlediklerini, akranların engellerini görmeden hedefe atış yapabiliyor olmalarını görmek, gözlerinden ve vücut mimiklerinden belli olduğunu, akranların mutluluğunun kendilerini de mutlu ettiğini, eğlendiklerini, yaşadıkları zorluklarda ise başlarda sürekli tekrarların olduğunu, birbirlerine alıştıkça bunun düzeldiğini ve yaşlar yakın olduğu için baştan ciddiye almadıklarını ancak zaman içerisinde ciddiyet ve iyi iletişimle bunu aştıklarını, güvenlik önlemlerine son derece dikkat ettiklerini ve bu etkinliğin kendileri için iyi bir deneyim olduğunu belirtmişlerdir.

Sonuç olarak, akran destekli havalı tabanca atış etkinliğinde, hem akran öğrenenler hem de öğretenler arasında giderek artan iletişimle akranların mutlu olduklarını ve farkındalıkların arttığını belirtmişlerdir.