Ercis üzüm çesidinin kallus kültürlerinde UV ısını etkisiyle resveratrol üretiminin uyarılması


KESKİN N., KUNTER B.

Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.13, sa.4, ss.379-384, 2007 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 13 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2007
  • Dergi Adı: Tarım Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.379-384
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Öz: Bu çalısmada; Ercis üzüm çesidine ait kallus kültürlerinde, ultraviyole (UV) ısını ile uyarılmıs kallus dokularında, bir stilben bilesigi olan resveratrol üretiminin uyarılması üzerine, UV ısını uygulama süresi, inkübasyon süresi ve kallus yasının etkisi incelenmistir. Kallus dokuları, serada yetistirilen çeliklerin yapraklarından elde edilmistir. Ortam olarak; %2 sakkaroz, % 0.8 agar, 1.0 μM BAP (6-benzilaminopürin) ve 0.1 μM 2, 4-D (2, 4- diklorofenosi-asetik asit) eklenmis Gamborg B-5 ortamı kullanılmıstır. Kalluslar, 21 gün ara ile iki defa alt kültüre alınmıstır. kinci alt kültürden sonra, 12 ve 15 gün yaslı kalluslara, steril kabin içerisinde petri kutularının kapakları açılarak, 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dakika süreyle 254 nm dalga boyuna sahip UV ısını uygulanmıstır. Uygulamanın ardından kalluslar 25 °C’de ve karanlık kosullarda inkübe edilmistir. Resveratrol üretiminin belirlenmesi amacıyla, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi (HPLC) yönteminden yararlanılmıs, ölçümler 0., 24., 48. ve 72. saatlerde yapılmıstır. En yüksek resveratrol derisimi; 10 dakika UV ısını uygulanmıs, 12 gün yaslı kallus kültürlerinin 48. saatinde ölçülmüstür (66.39 μg/g YA). Genel olarak, 12 gün yaslı kallus kültürlerinde elde edilen resveratrol birikiminin 15 gün yaslı kültürlerden daha yüksek oldugu görülmüstür. Ayrıca, UV ısınının, her iki uygulama zamanında da resveratrol üretimini uyarmak için etkili oldugu ve böylece kallus kültürlerinde resveratrolün üretilebilecegi belirlenmistir.
Abstract: In this study, the effect of ultraviolet (UV) irradiation time, incubation time and callus age were investigated for resveratrol induction which is a stilbene compound, in callus cultures of ‘Ercis’ grape cultivar (Vitis vinifera L.). Callus tissues were obtained from the leaves of the cuttings grown in greenhouse. Gamborg B-5 media including 2% saccarose, 0.8% agar, 1.0 μM BAP (6-benzylaminopurine) and 0.1 μM 2, 4-D (2, 4- dichlorophenoxy-acetic acid) was used as culture media. Callus tissues were sub cultured two times with 21 days intervals. After the second subculture, 12 and 15 days old callus tissues were exposed to 254 nm UV light at 10 cm distance from the source for 10 and 15 min by opening covers of the petri dishes in sterile cabin. After UV treatment, callus tissues were incubated at 25 oC and in dark conditions. High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) was used for determining of resveratrol production and concentrations were recorded at 0, 24, 48 and 72 hours after beginning of incubation. The highest resveratrol concentration (66.39 μg/g FW) was determined at 48 hours of 12 days-old callus cultures irradiated for 10 minutes. Generally, resveratrol accumulation in 12 days–old callus cultures was higher than that of 15 days–old. Both 10 min and 15 min UV irradiation periods were found to be effective for induction of resveratrol production and thus callus cultures could be convenient for resveratrol production.