Bir Otomotiv Tesisinde Boya Kabininin Otomasyonu ve Boya Prosesinin Robot Kullanılarak İyileştirilmesi


Creative Commons License

AKSOY O., AKBULUT A.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, cilt.8, sa.2, ss.245-261, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmada; metal boyama yönteminin, endüstriyel robotlarla uygulanması, en iyi boya kalitesiiçin gerekli olan ortam şartlarının otomasyon sistemleri kullanılarak sağlanması ve sonuçta kalite,verim ve başarımdan oluşan parametreleri iyileştirmek hedeflenmiştir. Hava debisi, nem, sıcaklıkve basınç otomotiv tesislerindeki boyahanelerde boya prosesine etkiyen faktörlerdendir. Bufaktörleri, boya tipine ve boyanacak yüzeye göre en uygun şartlara getirebilmek için birotomasyon sistemi ve programlanması yapılmıştır. Ortam şartları en uygun seviyeye getirildiktensonra daha önce operatörler tarafından elle yapılan sprey boya işlemi bir kartezyen robot yardımıile uygulanmıştır. Kartezyen robot programlamada operatörün el hareketleri referans alınmıştır.Sonrasında ise sistemin tam otomatik hale getirilebilmesi için kabin otomasyon sistemi, kartezyenrobot otomasyonu ve bu ikisine ilave olarak bir radyo frekans ile kimlik belirleme etiket sistemitüm yapıya entegre edilmiştir. Bu entegrasyon ile kabinlerin araçları tanıyarak, kabin şartlarınıaraca ve boya tipine uygun hale getirmesi, robotu aracın konumuna göre doğru başlangıçnoktasına ilerletmesi ve aracı doğru programda ve hatasız boyaması gibi çeşitli geliştirmeler eldeedilmiştir.
In this study, it is aimed to improve the parameters consisting of quality, efficiency and performance with the application of metal painting method with industrial robots and using the automation systems for the realization of the environment conditions required for ensuring the optimum paint quality and additional improvements to be made throughout the study. The factors affecting the paint process in the paint shops in automotive plants are mainly air flow, humidity, temperature and pressure. An automation system and programming have been realized in order to bring these factors to the most suitable conditions according to the type of paint and the surface to be painted. Once the environmental conditions have been optimized, the spray paint process, which was done manually by the operators before, has been carried out with the help of a Cartesian robot. In Cartesian robot programming, the operator's hand movements have been referenced. In this way, the paint booth has been given the ability to recognize the vehicle and adapt the paint booth conditions to the vehicle and paint type. Furthermore, the robot can be advanced to the correct starting point by determining the current position of the vehicle. As a result, the aim of painting the vehicles without errors has been achieved.