Erektör Spina Plan Bloğu Kot Kırıkları Ağrı Tedavisinde İyi Bir Çözüm Mü? Olgu Serisi


Creative Commons License

Güneş H., Yıldırım Güçlü Ç., Gülşen Erol B., Asiller Ö. Ö., Kahya Y., Kocaman G.

Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği 29. Ulusal Kongresi, İstanbul, Türkiye, 29 Eylül - 01 Ekim 2023, ss.64-65

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.64-65
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Erektör Spina Plan Bloğu Kot Kırıkları Ağrı Tedavisinde İyi Bir Çözüm mü? Olgu Serisi

Hatice Güneş1 , Çiğdem Yıldırım Güçlü1 , Büşra Gülşen Erol1 , Özgün Ömer Asiller1 , Yusuf Kahya2 , Gökhan Kocaman2

1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı

2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı

GİRİŞ / AMAÇ: Kot kırıkları künt toraks travmasının sık görülen bir sekelidir ve önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Kot kırıklarının tedavisinde yetersiz analjezi, normal solunum mekaniğinin ciddi şekilde bozulmasına, tidal volümde azalma ve atelektaziye, hipoksiye, pnömoniye ve sonunda solunum yetmezliğine yol açabilir. Erektör spina plan blokları (ESP), kot kırıklarında kullanılmak üzere alternatif bir bölgesel analjezi tekniği olarak önerilmiştir. Bu olgu serisi ile üniversitemizde son yıl içinde aldığımız kot kırıklarında, ESP uyguladığımız hastalardaki analjezi deneyimimizi paylaşmayı hedefledik.

OLGU: Ocak 2023’den itibaren göğüs cerrahisine başvuran kot kırığı olan 9 hastaya analjezi amacıyla ESP kateteri uygulanmış olup, analjezi ve komplikasyon açısından takip edilmişlerdir. Kateterler ortalama 3 gün kalmıştır. Bu hastalardan sadece 2 tanesinde, takiplerinde ek analjezik ihtiyacı gözlenmiştir. Hastalardan 1 tanesinde pnömoni gelişmiş ve antibiyoterapi gerekmiştir. Hastaların hiçbirinde bloğa bağlı komplikasyon gözlenmemiştir. Hastaların analjezi değerlendirmesi için vizüel analog skor (VAS) kullanılmıştır. İşlem öncesi VAS değerleri median 8(7-10) olarak değerlendirilirken, işlem sonrası median 2(2-3) olarak değerlendirilmiştir. Hastaların 8 ‘inde 2. Saatten itibaren VAS değerleri 0 olarak takip edilmiştir.

TARTIŞMA / SONUÇ: Tartışma: Erektör spina plan blokları, 2016 yılından itibaren karın, torasik, meme ve ortopedik cerrahi girişimler için alternatif bir analjezi yöntemi olmuştur. Etki mekanizmasının, lokal anestezik yayılımının lateral kutanöz ve interkostal sinirlerin blokajına neden olması ve aynı zamanda paravertebral boşluğa difüzyon potansiyeli ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Ultrason eşliğinde uygulama kolaylığı yaygınlığının artmasına neden olmuştur. Mevcut literatür, ESP'nin en azından mevcut tekniklerle karşılaştırılabilir olduğunu ve geliştirilmiş güvenlik profiline sahip olduğunu göstermektedir. El Malla ve ark. (1) ve Elawamy ve ark. (2) tarafından yürütülen randomize kontrol çalışmalar, ESBP'nin sırasıyla serratus anterior blok ve torasik paravertebral blok kadar etkili olduğunu ve benzer ağrı sonuçları sağladığını göstermiştir.

Sonuç:Sonuç olarak, literatürdeki sonuçların heterojen olması ve prospektif çalışma kısıtlılığı, kot kırığı tedavisinde ESP kullanımının en iyi yöntem olduğunu henüz kanıtlayamamıştır. Bizim sonuçlarımız da literatüre olumlu yönde katkı sağlamaktadır. ESP kot kırıklarında uygulanabilecek kolay ve etkin bir yöntemdir. 

Anahtar Kelimeler: analjezi, esp, kot kırığı

Kaynakça 1. Dina Ahmed El Malla, MD and others, The Effect of Erector Spinae Block versus Serratus Plane Block on Pain Scores and Diaphragmatic Excursion in Multiple Rib Fractures. A Prospective Randomized Trial, Pain Medicine, Volume 23, Issue 3, March 2022, Pages 448–455. 2. Elawamy, A., Morsy, M. R., & Ahmed, M. (2022). Comparison of thoracic erector spinae plane block with thoracic paravertebral block for pain management in patients with unilateral multiple fractured ribs. Pain Physician, 25(6), 483.