Hipospadias ameliyatı öncesi bilgilendirmenin ebeveynlerinn kaygı düzeylerine etkisi bir izlem çalışması


Çakmak A. M., Göllü Bahadır G., Sözduyar S., Telli O., Ekberli Ağırbaş G., Türedi B., ...Daha Fazla

37. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi, Ankara, Türkiye, 15 - 19 Ekim 2019

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Hipospadias erkek çocuklarda cerrahi gerektiren ürogenital anomalilerden biridir. Çocuğun tedavi sürecinde en önemli etkenlerden biri de ailedir ve ameliyat ebeveynler üzerinde bir kaygı durumu oluşturur. Özellikle genital bölge cerrahisi geçirmesi ise kaygıyı arttırmaktadır. Bu çalışmada ameliyat öncesi standart ve ayrıntılı bilgilendirmenin ebeveynlerin kaygı düzeyi üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmaya 2015-2018 yılları arasında AÜTF Çocuk Cerrahisi polikliniğine hipospadias nedeni ile başvuran hastaların ebeveynleri dahil edildi. Sosyodemografik ve klinik bilgi formları ile, ebeveyne ve çocuğa ait demografik veriler, hastalık, ameliyat öyküleri ve daha önce bilgilendirilme durumları gibi değişkenler kaydedildi. Ebeveynlere polikliniğe başvuru sırasında Durumluluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği (State-Trait Anxiety Inventory Test-STAI) 1 ve 2 uygulandı. Örneklem rastgele sayılar yöntemi ile ikiye ayrıldı ve bir gruba standart (Grup-1; n=22) diğer gruba ise ayrıntılı (Grup-2; n=22) bilgilendirme yapıldı ve her iki gruba STAI 1 tekrar uygulandı. Hastalar yaklaşık üç hafta sonra ameliyat için geldiklerinde bu testler tekrarlandı.

Bulgular: Ebeveynlerin yaş ortalaması, eğitim ve gelir düzeyleri, daha önce hipospadias ile ilgili bilgilendirilme durumları, evde yaşayan kişi sayıları, sigara-alkol kullanımları, çocukların hastaneye yatış öyküleri, prematürite durumları, tanı alma ve ameliyat yaşı her iki grupta benzerdi. Bilgilendirme öncesi, sonrası ve ameliyat öncesi yapılan değerlendirmelerde her iki grubun durumluluk ve süreklilik kaygı puanlarında farklılık bulunmadı (Tablo-1). Ancak ayrıntılı bilgilendirilen grubun (Grup-2) STAI-1 ile değerlendirilen durumsal kaygı düzeylerinin bilgilendirme öncesine göre ameliyat öncesinde istatistiksel olarak anlamlı şekilde düştüğü gözlendi (Tablo-2).

Tartışma: Tedavi sürecinde önemli bir yer tutan ebeveynlerin çocuğun tedavisi ve hastanede yatışı- ameliyatı dışındaki birçok konuda belirsizlikler nedeniyle kaygısı artar. Hipospadias ameliyatına ilişkin ayrıntılı bilgilendirme ebeveynlerin durumluluk kaygısını azaltmıştır.